Вучић разговарао са предсједником Ирана о сарадњи

- Председник Александар Вучић разговорао је данас телефоном са председником Исламске Републике Иран Ебрахимом Раисијем о билатералним односима и развоју економске сарадње, нарочито у области пољопривреде и трговине, као и у оним доменима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

Србија 02.05.2022 | 19:16
Вучић разговарао са предсједником Ирана о сарадњи

Председник је издвојио области са великим и недовољно искоришћеним могућностима за сарадњу, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али и грађевинарство, рударство и енергетика.

Он је замолио иранског председника за договор о дугорочном снабдевању Србије азотним ђубривом, што ће обезбедити стабилност за нашу пољопривреду у погледу једног од најважнијих елемената за даљи развој ове привредне гране, што је председник Ирана прихватио.

Договорено је да ће се разговори и коначни договор на ову тему даље одвијати на експертском нивоу.

Саговорници су као неке од кључних додатних тачака могуће сарадње истакли трговину производима попут кукуруза и других житарица, те говеђег и јунећег меса, али и пласман српског семена и семенског материјала, док се разговарало и о потенцијалима у погледу заједничких инвестиција у области производње механизације и сточне хране.

Вучић је нагласио да Србија изузетно цени принципијелан став Ирана о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршку по овом питању.

Раиси је још једном потврдио чврсто опредељење Ирана да настави да развија свестране односе са Србијом и захвалио председнику Вучићу на личном ангажовању на развоју свеукупне сарадње.

Двојица државника су разговарала и о актуелним збивањима на светској политичкој сцени.

Раиси је позвао председника Вучића да посети Иран, што је српски председник са задовољством прихватио.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Паметно

02.05.2022 17:31

Добар потез, треба сарађивати , јачати све врсте веза од интереса са земљам које не условљавају, не пријете и нападају војно друге и отимају им територију. Све уз поштовање различитости и суверенитета других држава. Развијати економију и јачати је кроз сардњу и у другим правцима мимо ЕУ. Смртносноје за Србију имати највећу економску размјену са ЕУ, која Србји стално држи омчу око врат, пријети и настоји да ју раскомада и уништи сувереност. Што прије рдити на јачању економске размјене са другима ван ЕУ то боље за Србију . Сад је ситуација таква да Србији могу стопирати све инвестиције које су у њу уложили и на чему је онда Србија, а то је један од могућих притисака на државу да је приволе својим интересима, па тако и увођењу санкција Русији, што је врх покварености Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ван ЕУ

03.05.2022 09:56

У овој ситуацији је спас за многе.... ЕУ не мозе ни сама себи помоци...

Name

То је

02.05.2022 17:32

То нафта у питЊу.Добио је дозволу да многи могу из Ирана куповТи а Русима стоп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2022 14:42

Иран тијесно сарађује са Русијом.Опет ће Србија преко Ирана да добија руску нафту.

Name

НАКЕД

02.05.2022 17:46

Кад је мука гоне си Дзука таке је код срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитно

03.05.2022 17:37

Гледати што прије да се развију економске везе са земљама ван ЕУ то је спас за Србију . Што више сарадње са државам далеко од Западне Европе.

ОДГОВОРИТЕ