УН потврдио да је у току евакуација из Азовстаља

- Уједињене нације и Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) потврдили су данас да је у току операција евакуације људи из челичане Азовстаљ у украјинском граду Маријупољу.

Свијет 01.05.2022 | 16:36
УН потврдио да је у току евакуација из Азовстаља

Портпарол УН за хуманитарну помоћ Савиано Абреу изјавио је за АП да се напори да се људи евакуишу из Азовстаља предузимају у сарадњи са МКЦК и у координацији са украјинским и руским званичницима.

Абреу је ситуацију оценио као "веома сложену'''' и није зелео да износи више детаља.

МКЦК такође је потврдио да је у току процес евакуације цивила из Маријупоља.

"МКЦК потврђује да је операција безбедног пролаза у току, у координацији са УН и странама у сукобу," рекао је портпарол организације, преноси Би-Би-Си.

Навео је да је конвој за евакуацију цивила кренуо 29. априла, прешао око 230 километара и стигао до фабрике у Маријупољу у суботу ујутро по локалном времену.

"МКЦК инсистира на чињеници да се не смеју износити детаљи док ситуација то не дозволи, јер би то могло озбиљно да угрози безбедност цивила и конвоја. Релевантне локалне власти комуницирају са цивилима о практичним детаљима," додао је портпарол Црвеног крста.

Руске снаге су преузеле контролу над Маријупољем, али се око 2.000 припадника украјинских снага налази у некадашњој челичани Азовстаљ.

Кијев тврди да се са њима налази и око 1.000 цивила који су се склонили од гранатирања.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар