Мјештани остали без локалног пута у Угљевику

Мјештани Старог Угљевика, Мезграја Гаја и Угљевик Села, данас су одржали мирни протест због пута који је уништило клизиште настало усљед екслоатације угља коју врши Рудник и термоелектрана Угљевик.

Република Српска 01.05.2022 | 16:21
Мјештани остали без локалног пута у Угљевику

Након што је велико клизиште однијело регионални пут од Угљевика према Старом Угљевику, мјештани три мјесне заједнице, са око 1.000 домаћинстава који су остали одсјечени, на мирном протесту су истакли своје захтјеве И рекли да им алтернативно рјешење није обезбијеђено.

“Остали смо без регионалног пута 459, у који је ушао багер РиТЕ и појео га. Тражимо оно основно, да можемо нормално да живимо, а дошло је да не можемо, од стране нашег РиТЕ и од стране ресорног Министарства,” каже Миладин Радовановић, предсједник МЗ Стари Угљевик.

“Ми пута немамо како треба. Они, по својим потребама, како им ће ћефне, пут помјерају. Дотјерају булдожер, онда наспу туцаник И то је то. А има овдје старијих људи који немају аута, не могу да возе. И како ће сад они отићи до Угљевика, прећи толике километре да узму себи ствари. То никога не занима”, додаје Никола Пејчић, мјештанин села Јаблане.

На њихов захтјев упућен РиТЕ да се санира оштећена траса и омогући нормално функционисање саобраћаја, како су навели, из овог предузећа су одговорили да немају надлежност да санирају штету и истакли да проблем требају рјешити „Путеви Републике Српске“ и локална заједница.

“Овакво понашања оних који су одговорни, прије свега руководства РиТЕ, затим инспекција и органа који свој посао не раде добро и квалитетно, су одговорни за све ово што нам се на овом крају дешава”, каже Василије Перић, начелник општине Угљевик.

“Они узимају одавде милионе, а ја и моје колеге, нажалост дјеца наша, неће имати сутра ни пута”, закључује предсједник Мјесне заједнице Стари Угљевик.

Захтјев је упућен свим релевантним институцијама, а у њему стоји између осталог да се пут врати у првобитно стање, багери удаље од путева и водовода, те изврши експропријација најугроженијих домаћинстава. Мјештани кажу да је поред пута угрожен и сеоски водовод који напаја 250 домаћинстава.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нени

01.05.2022 18:18

Па њима и не треба пут то су дивљи људи недавно су сишли с дрвета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

01.05.2022 20:07

Ушо Багер и појео пут....?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

02.05.2022 10:21

Какав је то пут кад ми једна страна виси над провалијом. Ниста им не треба дати. Кад би их питали да дају да јавни пут иде преко њихови парцела полудили би од бијеса. Пут направили како су могли и досло вријеме да све тоне па о путеви. Набавите крила и летите.