Мост у Градишци готов до краја маја, али неће бити у функцији

Завршетак радова на мосту на Сави код Градишке и приступним трасама предвиђен је крајем маја, потврђено је у Министарству транспорта и комуникација БиХ. Како су прецизирали, 30. маја ће бити завршени сви радови, како је и предвиђено потписаним уговорима.

Република Српска 30.04.2022 | 12:43
Мост у Градишци готов до краја маја, али неће бити у функцији

“На страни Републике Хрватске изводе се радови на насипању прилазне трасе у дужини од око 50 метара, која ће се спајати са другом фазом пројекта који се изводи на територији Хрватске, а односи се на радове на приступној саобраћајници према Окучанима”, нагласили су из ресорног министарства. 

Додају да је током марта на хрватској страни Саве уграђиван насипни материјал иза упорњака У1, а завршена је монтажа челичне конструкције над стубиштем С2.

“Завршени су радови на монтажи цијеви одводње и на антикорозивној заштити унутрашњег дијела распонске конструкције. Завршена је израда антикорозивне заштите вањског дијела распонске конструкције и уградња стубова за мрежасту заштитну ограду. Такође, изведена је и приступна цеста до градилишта на хрватској страни у дужини око три километра”, нагласили су они.

Додали су и да инвеститор припрема све услове који су потребни за реализацију техничког прегледа и издавање употребне дозволе за мост, у складу с одредбама међудржавног споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о градњи моста код Градишке и приступних цеста, као и важећег законодавства у обје земље.

“У ту сврху је послужило неколико састанака одржаних у марту и априлу с надлежним институцијама у Републици Српској и Републици Хрватској. Такође, пошто је потребна нова категоризација граничног прелаза Градишка – Стара Градишка, покренута је иницијатива за успостављање граничног прелаза на заједничкој локацији у складу с договором с хрватском страном. Сматра се да је то економски оправдано рјешење које би осигурало ниже трошкове изградње граничног прелаза, ниже трошкове одржавања, бољу координацију сарадње надлежних органа из обје државе, мању могућност корупције”, истакли су они.

Тамара Пајић из “Хрватских цеста” нам је потврдила да су радови у завршној фази и да се одвијају у складу с предвиђеном динамиком.

“Иако временска прогноза није повољна за радове који се тренутно изводе, а односе се на израду хидроизолације челичне ортотропне плоче, очекујемо да ће радови бити завршени до уговореног рока”, рекла је Пајићева.

С истим питањем смо се обратили и “Аутопутевима РС”, али до објављивања овог текста није стигао одговор, међутим, Душан Топић, директор ове фирме, за РТРС је рекао да је један од најбитнијих пројеката у Републици Српској и БиХ изградња моста на Сави код Градишке и спајање ауто-путева РС с европском мрежом. Како каже, том изградњом ће се допринијети смањењу гужве на најпрометнијем граничном прелазу, јер ће дио возила бити преусмјерен на нови гранични прелаз.

Топић истиче да мост неће одмах по завршетку радова бити пуштен у саобраћај.

“Неопходно је да Хрватска направи везу моста с постојећом саобраћајницом. Они су већ уговорили тај дио посла, кренули су радови и за то је неопходно минимално годину и по дана”, рекао је Топић.

Радови на мосту почели су у октобру 2019. године. Укупна дужина моста је око 500 метара, а попола га финансирају РС и БиХ с једне стране, и Хрватска с друге у укупној висини од око 30 милиона евра. Радове изводе “Интеграл инжењеринг”, “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб монтажа”.

(Независне новине)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

30.04.2022 11:04

Колико је бурле дао од кредита за тај мост себи и својим криминалцима Хрватске и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инжињер

30.04.2022 11:11

Хрватима није у интересу да се брзе путује у БИХ, зато од тога пута и користења моста нема ништа још минимално 3 - 5 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.04.2022 11:26

Вазно је да си несто написао и да је то против Хрватске,а код нас је све мед и млијеко.

Name

Луле

30.04.2022 11:38

Гдје су српски и хрватски национални интереси и пријатељство лидера? Прије ће се пустити у промет пељешки мост него овај, јер је он српски национални интерес од највећег значаја.

Name

Зак

30.04.2022 12:31

Јос један мост и аутопут за нигдје, све запоцето а ниста заврсено. Туга и јад од дрзаве и сколованих полу политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

30.04.2022 12:33

Битно да је мост изградјен, функција није вазна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

30.04.2022 12:40

"попола га финансирају РС и БиХ с једне стране, и Хрватска с друге". Значи РС и БиХ по 25%, а,ЦРО 50%. Ако није тако онда напишите како јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

30.04.2022 14:13

Отворице њега Додо до избора незвао се ја Дјуро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

01.05.2022 06:14

Кад је Братљуб,који је према Србији,чекао толике године,можемо само да се надамо да ће овај према Хрватској бити отворен кад тад. Кад год га отворе,ако га уопште отворе,добро је дошао да избјргнемо гужве у два велеграда РС,Градишке и сада Лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

01.05.2022 10:10

Навикао је народ вец годинама, на оне који су "готови" а никада нису у функцији.До краја мандата.

ОДГОВОРИТЕ