Шта се спрема за изборе у БиХ: Пуно кандидата за мало фотеља

Централна изборна комисија БиХ у сриједу, 4. маја, расписаће опште изборе у БиХ и политичке партије и појединци до почетка јула мораће доставити кандидатске листе и имена кандидата тако да у политичким партијама већ увелико траје процес кандидовања и борба за позиције.

Босна и Херцеговина 30.04.2022 | 11:24
Шта се спрема за изборе у БиХ: Пуно кандидата за мало фотеља

За разлику од Републике Српске, гдје су ствари мање-више јасне и гдје ће, по свему судећи, главна трка бити вођена између, с једне стране кандидата СНСД-а за члана Предсједништва БиХ и предсједника РС и са друге стране кандидата ПДП-а и СДС-а, у Федерацији БиХ ствари су мало комплексније. У овом тренутку кандидатуре за члана бошњачког члана Предсједништва БиХ сасвим сигурно истаћи ће блокови окупљени око СДП-а и СДА, а није искључена могућност да и СББ БиХ и НиП са још неким мањим странкама истуре и свог кандидата, док ће са друге стране за мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ ући ДФ и Жељко Комшић, а извјесно и кандидат ХДЗ-а, с тим да није искључена могућност да и СДП и странке око њега, и ту истуре свог кандидата за хрватску позицију члана Предсједништва БиХ.

Што се тиче имена, засад су званично изашли само испред ПДП-а, гдје су кандидовали Јелену Тривић за једну од појединачних функција, по свему судећи за предсједника РС, док ће у трку за члана Предсједништва БиХ испред опозиције, према незваничним информацијама, ићи Мирко Шаровић, лидер СДС-а.

Осим њих, кандидатуре су истакли и Ненад Нешић и Радислав Јовичић из ДНС-а, међутим главна борба водиће се између Шаровића и Тривићеве те кандидата СНСД-а који ће, према најавама Жељке Цвијановић, чланице Извршног комитета СНСД-а, бити познати око 15. маја, мада је извјесно да ће за једну од функција бити кандидован Милорад Додик, лидер ове странке, и то за функцију предсједника РС. Кандидатуру за предсједника РС још раније су истакли и у странци "Наша прича Република Српска", гдје је једногласно донесена одлука да Зоран Калинић буде њихов кандидат.

"Нема никакве потребе да се жури нити да се од тога прави нека прича. Имате прописане рокове за одржавање избора, зна се када се мора изаћи са кандидатима. У СНСД-у се никад није нешто претјерано рано ни улазило у разговоре о овом питању", рекла је недавно Цвијановићева.

У СДС-у, у петак су нам рекли да би и они до половине маја отприлике требало да утврде име кандидата те да још није донесена коначна одлука о томе ко би то могао бити.

"ЦИК изборе расписује 4. маја и вјерујем да ћемо до 15. маја отприлике изаћи са именом кандидата и сазвати сједницу Главног одбора, на којој ће бити говора о томе", рекао је Зоран Латиновић, генерални секретар СДС-а.

Осим Шаровића, у игри за кандидатуру за једну од појединачних функција, по свему судећи члана Предсједништва БиХ, је и Милан Миличевић, предсједник Градског одбора, али из незваничних разговора може се закључити да веће шансе ипак има његов страначки шеф.

У случају Федерације БиХ ствари су мало комплексније. Испред СДА, по свему судећи, биће кандидован Бакир Изетбеговић, лидер ове странке, којем би на црту за бошњачког члана Предсједништва БиХ могао изаћи Денис Бећировић из СДП-а, којег ће подржати и Наша странка, а могуће и Народ и правда, мада није искључено ни да лидер те странке Елемедин Конаковић изађе са кандидатуром коју би подржала СББ БиХ, чији је лидер Фахрудин Радочнић још раније рекао да се неће више кандидовати на ту позицију.

Нермин Никшић, лидер СДП-а, рекао је да Бећировић није један од потенцијалних кандидата, него најозбиљнији, али да одлука није донесена, јер о њој разговарају сви заједно.

"Поносим се атмосфером на тим разговорима и сви кажемо свој став, и када одговара и када не одговара. Када дођемо до тог става, када дођемо до тог имена, то ће бити будући члан Предсједништва БиХ", рекао је Никшић.

У случају кандидата из реда хрватског народа, кандидатуру је најавио Жељко Комшић, лидер ДФ-а и актуелни члан Предсједништва БиХ, док име његовог најозбиљнијег противника зависи од одлуке ХНС-а о учествовању на изборима, али по свему судећи, у трку ће поново Драган Човић, предсједник ХДЗ-а, који, с обзиром на то да се Комшић бира углавном бошњачким гласовима и нема неке велике шансе, осим ако и СДП или нека друга јача бошњачка странка изађе и са кандидатом за хрватског члана Предсједништва.

Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

30.04.2022 09:43

Мало фотеља???!!! Дај, шалите се...Па БиХ има висе фотеља него Америка???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

01.05.2022 06:01

Искуство нас је натјерало да схватимо да су избори фарса.Ескобар већ сад зна имена “изабраних званичника”

Name

Татар

30.04.2022 09:45

Мала бара а пуно нилских коња

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трампање

30.04.2022 10:05

Сто це нам извори - нас домет је петролејска лампа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

30.04.2022 10:49

Пуно лисица ,а мален кокошињац.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нестасица

30.04.2022 11:02

Сада мора да се производе фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.04.2022 11:23

То више никога не занима осим оних који имају интерес лични...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2022 16:39

Управо тако ! Какав би тек ја био кретен, када би неком кретену дао глас ! Онај ко није кретен, он нема ни минимум шансе да побједи , тако да је све узалуд, једино, можда, нови рат да донесе неке промјене !

Name

Дарко

30.04.2022 21:37

Ко казе да нема довољно радних мјеста колико само.политицара треба хаха

Name

Моке

30.04.2022 12:26

Стварно су људи направили државу за себе и своје послушнике. Само требају себи сабрат своје овце. То им је једини посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

30.04.2022 16:20

Све се вец зна у РС це побиједити СНСД на свим позицијама,тако да це избори бити само формалност и то ако их уопсте и буде.