Њемачка тужи Италију због захтјева за ратну одштету

Њемачка је јуче покренула тужбу против Италије пред Међународним судом правде на основу тога што Рим наставља тражити компензацију штете настале током Другог свјетског рата, чиме "не поштује свој јурисдикцијски имунитет", саопштење је из суда.

Србија 30.04.2022 | 07:50
Њемачка тужи Италију због захтјева за ратну одштету

Највиши суд УН-а пресудио је 2012. године да Италија није испунила своје обавезе дозвољавајући жртвама нацистичких злочина да поднесу захтјеве за компензацију против Њемачке.

Међутим, упркос пресуди, италијански судови су од 2012. године примили значајан број нових тужби на тај начин "кршећи имунитет суверене државе Њемачке", наводи се у тужби.

Њемачка се посебно осврнула на пресуду италијанског Уставног суда из 2014. године којом је дозвољено да се "појединачне тужбе жртава ратних злочина и злочина против човјечности подносе против суверених држава".

Та је пресуда "усвојена уз свјесно кршење међународног права и обавеза Италије да се повинује пресуди главног судског органа Уједињених народа", наводи су тужбе Њемачке.

Према подацима Међународног суда правде, против Њемачке покренуто је најмање 25 нових случајева у којима се траже компензације за злочине почињене током Другог свјетског рата пред италијанским судовима.

Њемачка, која се годинама суочава са све већим бројем спорова пред италијанским судовима, а које воде породице жртава нацистичких злочина, поднијела је прву овакву тужбу Међународном суду правде у децембру 2008. године.

Берлин тврди да је питање компензације ријешено у оквиру међународних послијератних споразума.
Међународни суд правде са сједиштем у Хагу, основан је 1946. године а бави се и рјешавањем спорова између држава. Његове пресуде су обавезујуће и на њих се не може уложити жалба, али суд нема могућност извршења.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

30.04.2022 07:07

Ми по свим правима моземо тузити и једне и друге и то не једном, него три пута и не само њих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

На

30.04.2022 09:01

ово се цека преко 75 година !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

систем те лазе

30.04.2022 10:41

Распад ЕУ система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

30.04.2022 17:14

Италија је пред колапсом тиме уцењују свабе

ОДГОВОРИТЕ