Порука Вашингтону: Не блокирамо прилику за даљи рад

Москва је отворена за сарадњу са Вашингтоном по питању Авганистана, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Свијет 29.04.2022 | 17:04
Порука Вашингтону: Не блокирамо прилику за даљи рад

Отворени смо за сарадњу са САД по овом питању. Постоји тројка која укључује САД, Русију и Кину и постоји проширена тројка у којој је укључен Пакистан. Не блокирамо ову прилику за даљи рад – рекао је Лавров.

Према ријечима руског дипломате, од кључне је важности да се пажња усмјери на интеракцију између оних људи који могу да олакшају рјешавање авганистанских проблема у правом смислу.

Након што је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена објавила крај 20 година дуге војне операције Вашингтона у Авганистану и почетак повлачења својих трупа, талибани су покренули офанзиву против авганистанских владиних снага.

Талибански борци су 15. августа прошле године упали у Кабул и без икаквог отпора стекли пуну контролу над авганистанском пријестоницом у року од неколико сати. Предсједник Авганистана Ашраф Гани рекао је да се повукао како би спријечио крвопролиће а потом је побјегао из земље.

Талибани су 6. септембра прогласили потпуну побједу у Авганистану и 7. септембра формирали привремену владу коју још ниједна држава није званично признала, подсјећа ТАСС.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар