У Крагујевцу ће се производити електрични аутомобил

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да потписивањем уговора са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у Крагујевцу, за Србију почиње нова евра.

Србија 28.04.2022 | 11:05
У Крагујевцу ће се производити електрични аутомобил

- Ми данас почињемо потпуно нову еру у инвестицијама у нашу земљу и нову еру у нашем понашању у будућности - нагласио је Вучић. 

Он је рекао да су потписали уговор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу. До 2023. иде транзициони период 2023. године, а од почетка 2024. иде се са производњом једног модела електричног аутомобила.

-  Невјероватна је прилика да имамо тако реномираног произвођача електричних аутомобила код нас, а Стеланстис је један од четири највећих произвођача - рекао је Вучић и указао да је Стелантис компанија која је настала почетком прошле године спајањем три произвођача Фијат, Пежо и Крајзлер, а производи и Цитроен, Опел, Алфа Ромео.

Србија ће, како је рекао, сада ићи у потпуности у корак са најразвијеним свијетом и имати финалног произвођача електричног аутомобила.

Открио је само да се ради о аутомобилу средње класе, који је веома популаран.

- За нас почиње нова ера и у нашем понашању, морамо да почнемо да припремамо Србију за електричне и благо хибридне аутомобиле. Морамо да размишљамо не само о густини станица за пуњење, јер како убиједити неког у Бабушници, Љубовији да купи електрични аутомобил, а важно је због животне околине, ако не може да види станице за пуњење недалеко од свој куће - додао је он.

Вучић је рекао да морају да се да измијене све стратешке планове везано за енергију. 

- Морамо да размишљамо о цијени електричне енергије, да имамо јефтину, односно од других јефтинију струју, а да бисмо то постигли морамо да имамо више обновљиве енергије, да кренемо у изградњу реверзибилних електрана. Много посла и ствари је пред нама. Морамо да се промијенимо да бисмо у потпуности били спремни, јер 2035. године неће постојати никаква друга возила од електричних. До 2030. задржаћемо класичне моторе, послије тога имаћемо само електричне моторе - додао је он.

Вучић је објаснио да та возила имају специјалне батерије које носе 40 одсто цијене аутомобила.

- То су ствари које за нас доносе огромне промјене у економији и екологији, али и много обавеза. Овај уговор је инвестиција у висини од 190 милиона евра, а Србија ће дати свих 48 милиона евра. За нас је то важно због Крагујевца, цијеле Шумадије, али и цијеле Србије. Није више једино питање колико људи ћемо имати запослено, већ какву нову вриједност правимо, колико ће порасти наш БДП. Колико ће људи Србија имати да иду у корак са новим технологијама - рекао је Вучић. 

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Фениx

28.04.2022 09:55

Прије смо говорили да нас хоће Њемачка окупирати боље би живјели под окупацијом него као слободни под овом власти.А сад би било добро и да нас Србија окупира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Фениx

28.04.2022 11:46

Добро би нам било да нас било која земља окупира јер смо неспособан народ.

Name

Еколог

28.04.2022 10:49

Навлакуша за РИО ТИНТО. Сад ће бити прича, ето треба да кренемо до 2024 са производњом електричних аутомобила, али нам треба литијум за батерије. Мислите да је случајно написано ово да је 40% цијене аутомобила батерија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиат

28.04.2022 11:42

Фиат панда цена це бит 12000 евра свака цаст то је будуцност да заборавимо плин нафту и тд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

28.04.2022 12:04

Ја колко знам и у РС се производе електрични аутомобили На отварању фабрике био и Додик и погуро Драгана Вучетића са 30 мил км да отвори фабрикуЧовјек се испалио у Њемачку и отворио фирму батерија за ел аутомобилеНико не гања нити потражује???Све је тал с Додиком. зато га и не траже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

28.04.2022 12:44

Нема од те инвестиције ниста све док Русији не уведете санкције.Све остало је заблуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.04.2022 14:31

Ни од тога нема ништа.

Name

Драган

28.04.2022 18:32

Мимо станица за пуњење, цијена аутомобила мора да буде до 5000 евра уколико се жели да на Балкану крену људи масовније да купују Електричне аутомобиле...чак и испод 5000 евра би било добро...то могу да буду основни неки модели, као фиат пунто 2, yуго мало бољи...нешто што иде на 4 точка и не мора да има брзину негу прејаку или убрзање неко лудо...многи људи само требају средство превоза и да је једфтино, али једфтино и за одржавање и у овом случају пуњење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

30.04.2022 12:46

Струјадин

ОДГОВОРИТЕ