Терориста Јашаревић тражи премјештај у затвор у Србији

Мевлид Јашаревић, који је на 15 година затвора осуђен због терористичког напада на америчку амбасаду у Сарајеву, затражио је да остатак затворске казне одслужи у Србији, што му је тамошње правосуђе одбило, а потом се истим поводом обратио и Александру Вучићу, предсједнику Србије.

Босна и Херцеговина 28.04.2022 | 09:46
Терориста Јашаревић тражи премјештај у затвор у Србији

То је "Независним новинама" потврђено из више извора, који истичу да је Јашаревић свој захтјев, између осталог, темељио на томе да има искључиво држављанство Србије, док босанскохерцеговачко нема.

Јашаревић, који казну тренутно издржава иза зидина Завода за извршење кривичних санкција и других мјера БиХ у Војковићима, познатијем као "бх. Алкатраз", потврдио је за "Независне новине" да је захтјев за премјештај у неки од КПЗ-ова у Србији поднио прије годину дана, а недавно му је стигла одлука какву није прижељкивао.

"Ја сам рођен у Новом Пазару, имам само држављанство Србије, немам ниједно друго. Прије годину дана послао сам Министарству правде БиХ да желим премјештај у Србију. Онда су они то прослиједили у Министарство правде Србије, а они Вишем суду у Београду, Посебном одељењу. Након годину дана стигло ми је рјешење да ми се то одбија. Послао сам жалбу на то рјешење, а у уторак сам послао писмо и Александру Вучићу. Замолио сам га да ми помогне", истиче Јашаревић, који тврди да је из затвора испратио десетине људи који су без икаквих проблема прешли у Србију.

Јашаревић тврди да не жели више било шта илегално да ради у животу, јер би, иначе, како каже, прекинуо све контакте са својом породицом.

"Моја сва породица је у Србији. Кад ми долазе у посјету, путују 10 сати у једном правцу. Сина (12) видим два до три пута годишње, на пар сати. Кад бих био у Србији, био бих ближи Новом Пазару, гдје ми живе син, жена, сестра...", рекао је Јашаревић, који је, како нам је потврдио, седам година своје казне одробијао у зеничком затвору, а потом је пребачен у Војковиће.

Пред Судом БиХ га је, подсјетимо, бранио адвокат Сенад Дуповац, који истиче да је подржао Јашаревића у намјери да затражи премјештање у неки од затвора у Србији.

"С обзиром на кривично дјело за које је осуђен, овдје не би добио ни дана скраћења казне, док је правосуђе у Србији флексибилније, у смислу да, ако се добро понаша у КПЗ-у, може добити умањење. Друга ствар, у пандемијско вријеме онемогућена му је била посјета супруге и сина, а тамо би му лакше долазили. Ја сам му зато дао подршку, охрабрио га. Он је као држављанин Србије предао тај захтјев и то му је одбијено, што је за мене нонсенс. Он се потпуно ресоцијализирао, а и раскрсио је са својим пређашњим увјерењима", тврди Дуповац за "Независне новине".

Упознат је с Јашаревићевим захтјевом и Синиша Перковић, управник Завода за извршење казнених санкција, притвора и других мјера БиХ, који истиче да ова установа не доноси овакве одлуке, већ захтјеве просљеђује надлежним институцијама.

"Јашаревићу увијек нешто смета, али не прави проблеме, не туче се, не изазива никога и тако даље. Знам да је захтијевао премјештај. Ми смо то прослиједили, а шта ће одлучити наше или правосуђе Србије, то нема везе с нама. Ми смо то прослиједили и шта они одлуче, ми ћемо то спровести", рекао је Перковић за "Независне новине".

Немања Миленковић, адвокат из Србије, који је у тој држави Јашаревићу додијељен по службеној дужности, потврђује да је предао жалбу након што је Виши суд у Београду одбио да Јашаревић буде премјештен у затвор у Србији. Не зна кад би се о жалби могло одлучивати, али очекује да ће се то десити до краја љета.

"Сматрам да он има услове да пређе да одслужи остатак затворске казне у Србији, с обзиром на то да је српски држављанин. Такође, у жалби сам истакао да је одлука бх. суда, према мом мишљењу, мало неправедна, с обзиром на то да је осуђен на превисоку казну затвора - на такве казне бивају осуђени људи који су извршили свирепо убиство", рекао је Миленковић за "Независне новине".

Из Вишег суда у Београду такође потврђују да је изјављена жалба на њихово рјешење које се односи на Јашаревићев захтјев.

"Имајући у виду изјављену жалбу на предметно решење, о детаљима се не можемо изјашњавати, јер решење није правоснажно", рекла је за "Независне новине" Татјана Матић, координторка за медије у Вишем суду у Београду.

Подсјетимо, Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло је крајем 2013. године правоснажну пресуду Јашаревићу од 15 година затвора због напада на америчку амбасаду у Сарајеву, почињеног 28. октобра 2011. године.

Јашаревић је, према доступним информацијама, тог дана испалио 105 метака и тешко, у обје ноге, ранио полицајца Мирсада Велића. Онеспособљен је снајперским хицем припадника Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, а потом ухапшен. Претходно је Јашаравић, према оперативним сазнањима, као припадник вехабијског покрета више пута боравио у познатом вехабијском упоришту у Горњој Маочи.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Нострадамус

28.04.2022 08:29

Сваста је могуце.Не би било и зненадјење да Јасаревиц тузи Србију због одбијања захтјева да се врати у Србију као њени градјанин на сто има право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

28.04.2022 08:35

Што га Амери нису пребацили у ГВАНТАНАМО ГДЈЕ СУ И СВИ ТЕРОРИСТИ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

28.04.2022 16:20

Правда за Јашаревића! Махмуљанин добио 8 год затворе за аминовање убистава више стотина Срба!

ОДГОВОРИТЕ