Беба умрла, доктор добио годину дана кућног затвора

Алексиначки љекар Благоје Пејковић осуђен је правоснажно на годину дана затвора у кућним условима због тешког дјела против здравља људи које је за посљедицу имало смрт новорођенчета Марије Мијаиловић Милошевић из села Мозгово.

Србија 27.04.2022 | 23:07
Беба умрла, доктор добио годину дана кућног затвора

Како је потврђено за Нова.рс у алексиначком Основном суду, Апелациони суд у Нишу потврдио је њихову првостепену пресуду којом је осим затворске казне, Пејковићу изречена и мјера безбједности забране бављења дјелатношћу у периоду од двије године.

На тај начин стављена је тачка на Маријину седмогодишњу борбу, не само за њена него, како истиче, за права свих жена које су љекарском грешком претрпјеле ненадокнадив губитак.

“Жена када оде на порођај, вјерује љекарима, нада се да је у сигурним рукама и на очекује да је неко тамо малтретира, вуче и шамара те да јој на крају каже: “Ти ниси способна да будеш мајка !””, коментарише судску одлуку ова Алексинчанка.

Истиче да време није ублажило њену трауму, те да се живо срећа сваког тренутка које памти као најгоре у животу.

“Од 11. децембра 2014. године боравила сам у алексиначкој болници јер сам била трудна пуних девет мјесеци а нисам се порађала. У нишки Клинички центар сам упућена 23. децембра када ми је речено да је беба крупна и да је високо те да би најбоље било да се уради царски рез. Међутим, доктор Пејковић је је 24. децембра ставио на индукцију, то је трајало читавог дана али порођај није услиједио. Преко ноћи су ме искључили а ујутро поново укључили, болови су постали ненормални и престала сам да осјећам покрете бебе . Те вечери су ми пробушили водењак и тада је почео мој кошмар, чула сам гласове љекара да треба да се уради царски рез али је Пејковић понављао да он мисли другачије. Када сам се најзад породила, Пејковић је бебу ухватио за ноге и казао ми: “Погледај шта си урадила!” Оптужили су ме да сам ја крива што сам изгубила дијете, моме мужу је Пејковић казао : – Били сте способни да направите дијете а она је неспособна да буде мајка. Сестре су ме такође оптуживале да сам ја крива и тврдиле су да је све урадиле како треба”, описује трагедију Марија.

Објашњава да је на брзину отпуштена из болнице, да је буквално изгурана а да је написано да је изашла на свој захтев, те да је касније сазнала да су очекивали инспекцију.

“Одлучила сам да се најприје обратим Љекарској комори а када сам схватила да тако ништа нећу урадити, онда и суду. То је била тешка борба, јер није ни постојала документација о мом порођају. Током судског поступка, промијенила су се четири јавна тужиоца, Пејковићу је нуђено да призна кривицу али је он то одбио. Тврдио је да није крив иако су и вјештаци потврдили да никако нисам смјела да толико дуго примам индукцију. На претпосљедњем рочишту ми се извинио а на сљедећем казао да сам дрска и безобразна”, описује Алексинчанка голготу кроз коју је прошла.

Каже да јој је посебно тешко пало што је особље оптужило да глуми да је истраумирана.

“Рекли су ми да сам заиста преживјела трауму, не бих родила друго дијете. То што имам двије девојчице од шест и три године, не мијења чињеницу да бих сада имала троје, да би оне имале брата. Вријеме ми не лијечи ране, и даље имам кошмаре, устајем ноћу и гледам да ли моје дјевојчице дишу, да ли су ту и оплакујем њиховог брата који је страдао туђом неодговорношћу”, закључује Марија.

У обдуцентском налазу Завода за судску медицину наведено је да је Маријина беба удахнула плодову воду која је садржавала столицу, да је имала нагњечење мозга и крварење испод мождане опне и упалу бронија, због чега је и преминула

Доктор је и на суду истицао да није крив за оно што се породиљи десило и наводио да она није сарађивала током порођаја.

(Нова.рс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

27.04.2022 22:09

Ако имало савјести има не треба му друга казна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

28.04.2022 04:50

Стацес кад владају мафијаси и највеци олоси дрзавом и народом

Name

Јесењин

27.04.2022 23:14

На голи оток би ја такве докторе послала.Није сарадјивала је ли? Да ли је имала снаге,да ли је могла,само друго стање говори о каквом је пацијенту рјец.Није могао да се уради царски и да се све заврси добро и по маму и бебу,морало је на силу и трагицно.Олоси једни,нисте видјели ни м од медицине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

28.04.2022 04:43

Да има савјести неби то радио. Болесник, то треба народ да се дигне и такви никад висе то не раде, гад

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

28.04.2022 05:34

Ово је доказ колико вриједи живот једног дјетета. Том надри доктору треба забранити доживотни рад и најмање 10 година тешког затвора јер то заиста заслужује. Да ли неко зна колика је бол и патња мајке за изгубљеним дјететом, сви који су тако мало казнили несавесног доктора за његов поступак нека се запитају како би се они сјећали да им се ово десило.

ОДГОВОРИТЕ