Политичари живе раскошно док народ нема хљеба

- Видите да су они пребогати, да имају више него што им треба. Види се то по њиховим аутима и вилама. По свему виидите да живе у холивудски раскошном сјају. А њихови народи и нације иза којих се крију једва састављају крај са крајем...А они богатији од европских бјелосвјетских политичара. Ту се ради о криминалу, политичком бандитизму, неморалу. То се тако мора казати. Чињенице тако говоре”, каже проф. др. сци Есад Бајтал.

Босна и Херцеговина 27.04.2022 | 23:01
Политичари живе раскошно док народ нема хљеба

Милорад Додик је слуга која глуми господара у бх. театру апсурда у вријеме када странци заврћу руке домаћим поглавицима тражећи да ураде оно што су обећали и када је покретање виталног националног схваћено као потез очајника о политичким питањима у БиХ, изјавио је за Н1 угледни проф. др. сци Есад Бајтал.

На питање која од странака највећа банда, Бајтал каже да се то најбоље може оцијенити према санкцијама које уводе странци у БиХ. 

“Требало би то вагати. Ја нисам тај који то може. Нисам човјек који спекулира, али видите на основу бјелосвјетских санкција. Оне долазе од људи и институција који то прате и имају чињенице на основу којих те санкције делегирају онима којима оне припадају. Видите да су они пребогати, да имају више него што им треба. Види се то по њиховим аутима и вилама. По свему виидите да живе у холивудски раскошном сјају. А њихови народи и нације иза којих се крију једва састављају крај са крајем. А статистике кажу да њихови грађани имају најмању куповну моћ у Европи. А они богатији од европских бјелосвјетских политичара. Ту се ради о криминалу, политичком бандитизму, неморалу. То се тако мора казати. Чињенице тако говоре”, каже Бајтал. 

Он наводи да су то добро увезане крими-етно банде. Врло лако се договоре, каже Бајтал. 

“Они имају јавну сцену, стварају привид сукоба. То је театар апсурда БиХ. Стварају привид споразумљених неспоразума. Видите да се они врло лако договоре када треба дијелити станове, имати возаче, кола, повећати плату себи договоре се. А када дође вријеме да то оптерећује народ, а да новца још увијек има и превише па да се скину акцизе и смањи ПДВ, онда они који то шпирићевски раде којима је све плаћено и не знају за трошак а узимају огромне паре, по 30.000 одлазећи у пензију из које се одмах врате", сматра Бајтал. 

Људи у БиХ су овдје споредне улоге, а режисери бх.театра апсурда су националне вође, три писца сценарија, а они, каже Бајтал, опет служе другима. 
 
“Погледајте Додика његов вокабулар, погледајте како се понаша, од оног средњег прста па надаље и тако деценијама. Јесте ли икада, ја нисам можда гријешим , јесте ли икада чули да је човјек изговорио нешто људски, нормално, паметно, интелигентно? Никада нисам чуо његов став који има људског, животног, цивилизацијског нормативног смисла. Увијек смо чули псовке, увреде, пријетње, понижавања како појединаца, тако народа, религијских скупина итд.” рекао је Бајтал. 

Домаће псеудогазде имају своје стварне газде изван ове земље, тврди Бајтал и објашњава чији је играч Бакир Изетбеговић.

“Говорио је да је БиХ остављена Ердогану у аманет, нешто слично. Народ су лутке, конци се вуку, театар апсурда у коме можете шта год хоћете јер машта може све. И када реализујете машту која нема додира са рационалним онда имате управо ово раслојавање да једни имају све, а други ништа. Заправо има једна моја књига која се зове `Мање од ништа`. Људи који имају мање од ништа и који су мање од ништа с обзиром на третман који имају у властитој земљи. Човјек тражи да га се поштује као човјека, да живи, да не смије размишљати може ли купити дјетету кифлицу, патикицу, хоће ли имати гријање? Колико кошта хљеб? То су питања која се у колико толико нормалном свијету не постављају. То су код нас питања сваког јутра и сваке вечери постављају. Имате цифру од 120.000 дјеце која сваку ноћ у БиХ лијежу гладна”, рекао је за Н1 Бајтал. 

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ГТИ

27.04.2022 21:12

А ти немас да се осисас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Итд

27.04.2022 21:36

Цији си ти идиот од ове тројице нистарија сто воде ове торове.

Name

Марко БЛ

27.04.2022 22:20

А ти немас мозга у глави!

Name

Хус

27.04.2022 22:36

А ти си глуп.

Name

Децко

27.04.2022 23:14

ГТИ... а ти мислис да имас, зато сто возис Голфа који је дизел?!

Name

Тито

27.04.2022 21:24

Истина. Али док је гедзи тако це бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

27.04.2022 21:51

Браво професор, одавно неко није паметнији и искрено рекао, све је тако, народ гладује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.04.2022 22:06

ГТИ теби је боље да шутиш јер у том случају људи неће знати колика си незналица.Цовек је сигурно у праву само што је народ екстремно глуп па је дозволио ову ситуацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

27.04.2022 23:14

Ови народи нису ни заслужили да имају.Они просто обожавају да имају чобани који их воде.Поново ћемо на изборима бити свједоци како се стадо групише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

27.04.2022 23:19

Свака Вам је на мјесту господине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У име народа

28.04.2022 02:38

Има леба јашта. Врећа брашна 28 КМ. Није поскупело пуно. Народ је крив за све, он је изабрао све ове неонационалисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.04.2022 03:06

Кад би Бог дао да народ чује мишљења наших професора, доктора наука, интелигенције, могуће да би нешто схватио. Нажалост ови интелектуалци су свијесно склоњени у страну и контролисано се политичари склањају од њих свијесни својих маленкости и неукости пред оваквим интелектуалцима. Да буде зло и горе најгоре што се може десити друштву је да јој инелигенција буде повријеђена и запостављена. Свакако бисмо требали чешће чути мишљења људи као мишљење овог професора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

30.04.2022 19:55

Тако је Мирославе,само што ова тројка на власти не жели да чује паметније и школованије људе

Name

Фениx

28.04.2022 03:53

А Уругвајски предсједник ? Он је као будала? Он само ВОЛИ свој народ док наши воле свој џеп .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.04.2022 04:55

Дјеца лијежу гладна у кревет. Та реченица боли. Да ли боли и оне који због посла који су добили преко странке, поново гласају за исте? Земља страха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т3884912

28.04.2022 06:18

Добро јутро, па види то народ, тако је већ 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

28.04.2022 09:53

Проблем је гласацкааа масинеријаа!! Која се продалаа за глас!! Без знања без моралаа паразити се дрзе на будзету за плате и привилегијеее исисавајуу будзет дрзавни а сигуран глас папци прелетаци потковани спаваци опозициони кослициони позициони сви умрезениии у хоботницу на свим нивоимаа харају од рата до данас! Представници Високиии само малоо забринутии потковани змурили или ти умрезени са прљавим корумпираним политицарима! Хоботницаа харааа!!! Народ растјеранбопљацкан у нестајањуууу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

28.04.2022 11:36

Ово је један од ријетких интелектуалаца у БИХ који се усудијо да каже истину, јер у овој земљи интелектуалци су углавном полтрони владајућих структура од којих зависе, и морају сходно томе, да стриктно пазе шта ће рећи. Свака вам ћаст, капа доле за коментар!

ОДГОВОРИТЕ