Економски форум: "Отворени Балкан" највећа развојна шанса

"Отворени Балкан" није само пројекат за Србију, Сјеверну Македонију и Албанију, већ је прилика за развој свих земаља у региону, поручује премијерка Србије Ана Брнабић.

Република Српска 27.04.2022 | 19:49
Економски форум: "Отворени Балкан" највећа развојна шанса

Завршен је пети Јахорина економски форум посвећен глобалним економским изазовима након пандемије вируса корона и кризе у Украјини.

На завршном панелу "Регионална сарадња и економски развој" поруке званичника Српске и Србије – предсједнице Републике Жељке Цвијановић, предсједника Владе Радована Вишковића и предсједнице Владе Републике Србије Ане Брнабић. Кажу - "Отворени Балкан" највећа је развојна шанса за земље у региону.

Тачку на овогодишњи Јахорина економски форум ставили су званичници Српске и Србије. Једини пут регионалног економског развоја јесте сарадња. Српска је за укључивање у пројекат "Отворени Балкан" који је сигурна шанса бржег развоја привреде, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Она је изразила незадовољство што је понашање политичког Сарајева зауставило остваривање идеје да се и БиХ прикључи иницијативи "Отворени Балкан".

Према њеним ријечима, Република Српска је безусловно за укључивање у ту регионалну иницијативу, тим прије јер би дошло до брже размјене и протока роба, капитала и услуга, већег запошљавања и директних страних инвестиција.

"Отворени Балкан" није само пројекат за Србију, Сјеверну Македонију и Албанију, већ је прилика за развој свих земаља у региону, поручује премијерка Србије Ана Брнабић.

Развојни пројекти Српске и Србије нису усмјерени ни против кога, већ су од користи за све у региону рекао је премијер Српске Радован Вишковић. Опструкције са бошњачке политичке сцене само наносе штету.

Вишковић је нагласио значај изградње Хидроелектране "Бук Бијела" и гасификације Републике Српске, све у сарадњи са Србијом.

Према његовим ријечима, припремни радови теку по плану, али га брину опструкције и мржња из федералног Сарајева, који се противи реализацији оба пројекта.

Он је осудио банално и непримјерено политичко понашање бошњачке стране у власти у БиХ, које наноси огромну штету Републици Српској, па и БиХ у цјелини.

Кроз 14 панела на Петом "Јахорина економском форуму" разговарано је глобалним изазовима, регионалној сарадњи, јачању конкурентности локалних заједница и економија.

За три дана на Јахорина економском форуму било је више од 550 учесника. Највише до сада на овом најзначајнијем пословном скупу у Републици Српској. За 26. и 27. април наредне године већ је заказан Шести Јахорина економски форум.

БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Горан

27.04.2022 18:09

Виђу економских стручњака на фотографији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

28.04.2022 11:22

Колики су стручњаци кад још увјек говоре о гасификацији Републике Српске.

Name

срб

27.04.2022 18:16

српски свет??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.04.2022 18:18

Јој економског форума и економиста жалосна нам мајка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тортиљо

27.04.2022 19:04

Тај Отворени Балкан сто се тице БиХ окаците мацку о реп сто би реко Додик.Док Вулин у Бањалуци пропагира српски свет ви би и БиХ да увуцете у тај свет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

27.04.2022 20:11

Економија у Републици Српској је углавном заступљена у "црној хроници". Не разумијем о чему уопште овакав "Форум" дискутује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

28.04.2022 05:34

Ваљда нешто науче од ане. Јер ови наши на власти само знају читат, што им неко напише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.04.2022 06:02

Е јест нас Зељка развила куку је нама.

ОДГОВОРИТЕ