"Еко топлане" продужиле сезону гријања до 30. априла

Радијатори Бањалучана који су корисници система даљинског гријања биће топли до 30. априла.

Република Српска 27.04.2022 | 15:02
"Еко топлане" продужиле сезону гријања до 30. априла

"'Еко топлане' Бањалука продужиле су сезону гријања, у складу с Одлуком о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије и након званичног завршетка 15. априла, те су Бањалучани имали топле радијаторе до 21. априла", каже се у саопштењу из "Еко топлана".

Додају да су "Еко топлане" у договору са градом Бањалука поново покренуле систем 23. априла и наставиле гријну сезону.

Подсјећају да су с обзиром на лоше временске услове производна постројења покренули 7. октобра, иако је званични почетак сезоне 15. октобар.

"Иако је према Одлуци о општим условима званични завршетак сезоне 15. април, односно када средња дневна температура два дана узастопно износи преко 12 степени, од почетка обављања комуналне дјелатности 2018. године 'Еко топлане' су као друштвено одговорно привредно друштво, којем је приоритет задовољан корисник, завршавале сезону и након што су стечени прописани услови, како бисмо нашим потрошачима обезбиједили комфор боравка у стамбеним и пословним просторима", стоји у саопштењу.

Како кажу ова гријна сезона носила са собом највеће изазове са којима се ово привредно друштво суочило од свог оснивања до данас.

"Значајно су порасле цијене скоро свих инпута (гориво, електрична енергија, шумски дрвни сортименти…) што је посебно интензивирано у другом дијелу године и само захваљујући властитим резервама 'Еко топлана' обезбијеђене су стабилност и ликвидност пословања", наводе из овог предузећа.

Сва досадашња повећања цијена енергената и сировина су до сада, како истичу, компензована из властитих резерви "Еко топлана", тако да крајњи корисници нису осјетили ове негативне ефекте.

Међутим, како додају, након посљедњих повећања цијена даље пословање и ликвидност "Еко топлана" могли би бити нарушени с обзиром на енергетску кризу и кризу у Украјини, усљед чега је дошло до енормног раста цијена на међународном нивоу, поремећаја у ланцима снабдијевања и неизвјесности када је ријеч о набавци енергента.

"С обзиром на то да је према првобитном плану Управе 'Еко топлана' продужена сезона гријања требало да траје закључно са 21. априлом и да су тада угашена постројења, поновним активирањем производних постројења изложени смо додатним трошковима, што ће имати негативан ефекат и на даље функционисање 'Еко топлана', имајући у виду новонастале околности", саопштили су из "Еко топлана".

Из тог разлога ово привредно друштво, како наглашавају, биће принуђено да од града Бањалука тражи рефундацију трошкова за продужење сезоне до 30. априла, како би могло да послује позитивно и у будућем периоду и како бисмо спремно ушли у предстојећу сезону гријања.

"Такође, с обзиром на континуирани и интензиван пораст тржишних цијена основних улазних компоненти које детерминишу саму цијену производње топлотне енергије, као што су дрвна сјечка, мазут, електрична енергија, транспорт, текуће и инвестиционо одржавање топлификационе мреже, 'Еко топлане' су у циљу очувања стабилности производње и испоруке топлотне енергије, у складу са чланом 20. Закона о комуналним дјелатностима Републике Српске, граду Бањалука упутили захтјев за давање сагласности на повећање цијена за испоручену топлотну енергију", наводе из овог предузећа.

Додају да су упутили и захтјев "Шумама Српске" за побољшање услова за набавку дрвних сортимената, како би спремно дочекали предстојећу гријну сезону и наставили свој рад на задовољство својих корисника.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајишник

27.04.2022 14:39

Прогнозе кажу да ће киша и хладно вријеме до 10-ог Маја!!Значи припремите деке!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткивање забе!

27.04.2022 20:41

А по цему топлана носи префикс "еко"?

ОДГОВОРИТЕ