Издајнички извјештај, није у складу са закључцима НСРС

"У овом извјештају се помиње Високи судски и тужилачки савјет БиХ, а знамо да је Народна скупштина изгласала закључак о оснивању ВСТС Републике Српске. Гледајући ваш извјештај, а знајући закључке које је донијела Народна скупштина Републике Српске, ја вас, министре Клокићу, по истом принципу по којем ви нас тако називате, слободно могу назвати издајником."

Република Српска 27.04.2022 | 14:55
Издајнички извјештај, није у складу са закључцима НСРС

Ово је навела Јелена Тривић, народни посланик, током данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске током скупштинске дискусије у оквиру теме придруживања БиХ и Републике Српске Европској унији. 

"Овај вам је извјештај издајнички, јер није у складу са закључцима Народне скупштине о враћању надлежности које је ваша политичка структура изгласала 10. децембра прошле године", додала је она.

Тривићева је рекла да се у извјештају наводе ствари које су из домена Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, иако је најављено оснивање Агенције за лијекове Републике Српске: 

- Извјештај је датиран на март 2022. године, а закључци о враћању надлежности су донесени у децембру прошле године. Самим тим, поставља се питање чему овај и овакав извјештај, гдје ви идете и шта радите, обзиром да ми нисмо гласали за те закључке, а сада се види да с правом нисмо. Све што смо тада рекли, прије свега да ћете се повући из процеса враћања надлежности, показало се тачним. Видјели смо и званично да се повлачите, док се наводно не створе неки услови. Такви услови какве ви тражите никада се неће створити, што значи да је читава ова прича ваша фарса – рекла је Тривићева. 

Тривићева је питала министра Клокића како се придружујемо Европској унији – унутар БиХ, унутар БиХ са враћеним надлежностима или отцијепљени од БиХ. 

- Овај извјештај иде и Европској комисији, али иде и нама посланицима. Овдје је изгласано да Република Српска враћа правосуђе, индиректне порезе и војску, а то у овом извјештају не стоји. Или је извјештај министарства лажан или су лажни закључци о враћању надлежности. Ја претпостављам да су лажни закључци, односно знам да нема стварне намјере за њиховим провођењем – поручила је Тривићева. 

Она је навела да наш стратешки циљ треба да буде ЕУ, не зато што би нам одмах „процвијетале руже“ у тој економској заједници, него да би на том путу уредили своје двориште и то је нешто чему морамо тежити: 

- И ту примарно мислим на сасјецање корупције. Често се то банализује и каже да корупције има свугдје. И то је тачно, али се код нас и системска корупција, извлачење новца из јавних средстава у приватне џепове почела оправдавати тиме да је наш народ наводно навикнут на то, па како кажу – свако однесе доктору чоколаду. То је банализација појма корупције. Није системска корупција када однесете доктору чоколаду, али јесте када нпр. фирма „Проинтер“ узме 5,5 милиона КМ за посао који вриједи 6 пута мање – рекла је Тривићева. 

Тривићева је рекла да је таква корупција чак озакоњена и уређена по правилницима које је Министарство финансија само донијело, без икаквих стандарда и утемељења зашто тај посао кошта 5,5 милиона КМ. 

- И немојте то банализовати. Није наш народ корумпиран, нама је систем корумпиран. Са тим се треба обрачунати и ту је кључно правосуђе које је рак рана овог друштва. Али је рана зато што је под утицајем политике и сивих еминенција које круже око политике. Овом земљом управљају одметнуте групе, у спрези са одређеним људима из врха власти – поручила је Тривићева. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Луле

27.04.2022 13:33

Браво, легендо! Тако се води брига о народу. Тако се бори за нормалан друштвени поредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

27.04.2022 14:28

Дјеца, шта друго рећи. Као да је у питању дјећији вртић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

27.04.2022 19:24

Тако је! А сада ајде са ријечи на дјела. Доста само причања! Сумњам да ће наведено бити икад испуњено. Политичари НИКАД нису испунили ништа да помогну народу само себи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХфоралл

27.04.2022 23:47

Придрузујете се Еу унутар БиХ,као њен саставни дио,као ентитет и ниста висе и ниста другације...то је одавно јасно и Додику,само манипулисе обицним људима у рс-у зато га морате казнити на изборима,напросто све вас лазе дуги низ година..како то обицном народу у рс-у објаснити,поготово оним сто све ове године вјерују и гласају за снсд,људи дозовите се памети висе,казните лазни патриотизам и лазне браниоце рса,све раде да би остали на власти,а све су вам узели и покрали,поздрав свим људима добре воље из развијенијег и бољег дјела БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

28.04.2022 05:17

Свака ти част! Разголи ову мафију и издајнике која тренутно воде РС. Бусају се србовањем а сви знамо да је све што раде једна обична фарса.

ОДГОВОРИТЕ