Дом народа хитно засиједа о измјени Изборног закона

Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требао би да данас на хитној сједници разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку, након што претходног дана није било кворума.

Босна и Херцеговина 27.04.2022 | 07:14
Дом народа хитно засиједа о измјени Изборног закона

Предсједавајући Дома народа БиХ Драган Човић саопштио је јуче да сједници не присуствују делегати Бакир Изетбеговић, Амир Фазлић и Асим Сарајлић, Муниб Јусуфовић, те Младен Босић због чега нема кворум за рад, а недолазак на сједницу оцијенио као "класичну блокаду рада институција БиХ".

Он је констатовао да је у сали присутно 10 делегата, од којих један из бошњачког, пет из хрватског и четири из српског народа због чега нема кворума, па тиме ни услова за одржавање сједнице.

Из Парламетнарне скупштине саопштено је да је за данас заказана хитна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са истим дневним редом - разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ по хитном поступку.

Захтјев за разматра ње овог законског приједлога упутили су посланици из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак.

Предлагачи овим законским приједлогом предлажу да се члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата бира међу хрватским кандидатима, по електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона, и то Херцеговачко-неретванском /ХНК/, Средњобосанском /СБК/, Западнохерцеговачком /ЗХК/, Ливањском и Посавском кантону.

Предложили су и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ, па тако да се од 17 делегата из реда хрватског народа, њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК, те по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Делегати хрватског народа из Тузланског кантона, Кантона Сарајево, Унско-санског и Босанско-подрињског кантона заједно бирају једног, наведено је у приједлогу.

Предложили су и начин избора делегата из реда бошњачког и српског народа, те осталих у Дом народа Парламента ФБиХ.

ХДЗ-ови делегати, између осталог, у измјенама и допунама Изборног закона БиХ предлажу да мандат припада политичкој странци, а ако носилац мандата иступи из странке, онда га добија идући са листе те странке.

Сједница је заказан за 10.00 часова. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ицх

27.04.2022 06:21

Не треба мјењати изборни закон,већ политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

=100%

27.04.2022 06:37

Ал мало сутра, то што су узурпатора БиХ замислили могу мачку о реп окачити. Блокирају рад четри године не усвајају се одлуке, буџет вјештачки и ко сад би они нешто уз подршку лакташенка. Хахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

27.04.2022 07:09

А ста ако ни данас не додју?Ста се то могло промијенити од јуце до данас,ако нисам за несто,онда нисам ни јуце,ни данас,ни сутра.Колико имају дозвољених изостанака,или је вријеме да их сутнете ногом у гу.ицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.04.2022 07:36

колико Додик, толико и они.