Тужилаштво ових дана доноси одлуку о Добровољачкој

 Одлука у вези са предметом који се односи на злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву биће донесена у наредним данима. Потврђено је то за "Независне новине" из Тужилаштва БиХ, одакле су рекли да је истрагом обухваћено 11 лица.

Босна и Херцеговина 26.04.2022 | 08:39
Тужилаштво ових дана доноси одлуку о Добровољачкој

Према ранијим сазнањима, Тужилаштво би напокон требало да подигне оптужницу за овај стравичан злочин, који се догодио почетком маја 1992. године у Сарајеву, те би породице жртава, пуне три деценије касније, требало да дочекају правду за смрт својих најмилијих.

У Српској, међутим, нису превелики оптимисти, поучени ранијим искуствима у вези с радом Тужилаштва БиХ и Суда БиХ на процесуирању оптужених за српске жртве.

"Да вам право кажем, нисам превелики оптимиста. Али добро је да се то покрене, по оној народној 'боље икад него никад'. Чини ми се да има толико документационог материјала, толико свједочења људи који су преживјели Добровољачку, да свака оптужница која би се подигла има толико аргумената да не може да падне", рекао је за "Независне новине" Александар Савић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Он упозорава да је питање да ли ће неки и доживјети да дочекају правду за своје најмилије. Несхватљиво је, оцјењује наш саговорник, то што се овај случај тек сада покреће, јер су неки од одговорних, сматра, до сада могли и да одслуже затворске казне.

"Наша очекивања су заиста да они који су живи дочекају правду. Али тешко, та суђења, кад почну, питање је колико ће трајати. А да је правде, у најмању руку неки би до сада можда и одслужили казне. Интересантно је што Тужилаштво, ако жели неког да процесуира, уради то за два дана, а ако неће, чека се деценијама да се подигне оптужница. Заиста је то симптоматично, јер вјероватно велики број свједока више није живи", навео је Савић.

Сличног је мишљења и Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, који је такође песимиста у вези с питањем процесуирања осумњичених у предмету "Добровољачка". Подсјећа да су у Суду БиХ недавно ослобођени Драган Викић, бивши командант Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова Републике БиХ, и остали.

"Каква ћемо очекивања имати кад смо неки дан видјели епилог судског процеса за Велики парк у Сарајеву? Осам људи је убијено и све се зна. И на крају 'нико није крив'. Шта очекивати од таквог тужилаштва и судства? И међународна заједница је против нас, не само судство и тужилаштво. Када су у питању Срби, добијају максималне казне, а други народи се ослобађају", рекао је Лазић за "Независне новине".

Подсјетимо, раније је Гордана Гвозденовић из Хан Пијеска, сестра Обрада Гвозденовића, потпоручника ЈНА који је убијен почетком маја 1992. године на Скендерији, у Сарајеву изразила наду да ће дочекати правду за овај злочин.

Њен брат је, подсјећа, прије него што ће бити убијен, дошао из Загреба и био је на обезбјеђењу у Војној болници у Сарајеву.

"Они су кренули да евакуишу рањене из Дома ЈНА. Били су видно обиљежени, знало се да је била у питању евакуација рањених", рекла нам је тада Гвозденовићева.

Тужилаштво БиХ, подсјетимо, наредило је 2018. године поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету "Добровољачка улица".

Истрага је настављена због сумње да је почињен ратни злочин, а одлуком је ван снаге стављена ранија наредба о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге. Жалбе у односу на девет лица су одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

Подсјетимо, припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године. Убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Биља

26.04.2022 06:55

Зашто толико журе? Могли су сачекати још стотинак година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

26.04.2022 09:48

Журе јер су осјетили да је сад идеалан тренутак да то скину са тапета... А ми Срби треба да сватимо да они ово не сматрају ратним злочином исто као и тузланску колону. Свака војна колона или објекат се сматра легитимним циљем у рату Е сад, тренутак у ком су они то урадили, што су они напали своју војску, можда још и ненаоружану, то је друга ствар. Али ако нису осудили ове за стријељање војника, ако је то заиста и било, а то јесте ратни злочин, онда се џаба надати...

Name

Xx

26.04.2022 07:15

То це осудит по годину двије и готово само да се скине са дневног реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

26.04.2022 08:08

Ма неце осудити никога, сами се војници поубијали... Упамтите добро нема овдје правде,и никад је за Србина није ни било, док год нам странци и Бошњаци суде..

Name

Трн

26.04.2022 07:39

Треба разликовати агресора од зртве. Нису сви Срби злочинци, у сваком зиту има кукоља

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

26.04.2022 13:16

О чему ти пишеш...ко је агресор, а ко жртва у овом случају? Жртве у овом случају војници ЈНА, а ти спомињеш Србе као злочинце... Какве све идиоте ова црна земља држи...!

Name

Ре

26.04.2022 14:02

Треба бити добро луд,па спомињати агресора. Агресори су били мухадзедини и хрватска војска.

Name

055

26.04.2022 08:54

Значи Викић ослобођен,још ове провести и ослободити и све чисто као суза!

ОДГОВОРИТЕ