Ко је Роберт Голоб, човјек који је поразио Јаншу

Лидер странке Покрет слобода Роберт Голоб будући је премијер Словеније, судећи према прелиминарним резултатима избора који су данас одржани.

Свијет 24.04.2022 | 23:22
Ко је Роберт Голоб, човјек који је поразио Јаншу

На основу података које су објавили Институт Медијана и ПОП ТВ, Голоб и Покрет слобода освојили су нешто више од 30 посто гласова, што ће им обезбједити 42 посланичка мјеста у парламенту.

Овако убједљива побједа Голоба је дошла прилично неочекивано, иако је важио за јединог који има харизму да се супротстави Јанши и његовим плановима да Словенију поведе према политици Мађарске. Голоб је у политику ушао релативно скоро, у јануару ове године, након што му је Јаншина влада одбила продужити мандат на позицији директора предузећа.

Менаџер који је увијек био у кругу политике

Родом из Горице, локалпатриота типичан за оне који живе на том подручју Словеније, дуго је био предсједник свог округа, а водио је и европску групу за територијалну сарадњу "ГЕЦТ ГО", која промовира прекограничну сарадњу.

Као и већина у Горици, он не крије свој дубоки антифашизам, иако с еколошким, па чак и неолибералним печатом. Од првих излазака своју будућу политику описао је као "мало лијево - мало десно".

Голоб 26. јануара 2022. године од мале парламентарне еколошке странке формира Покрет слободе. Генерални секретаријат странке повјерен је Матеју Арцону, такође из Горице, бившем градоначелнику Нове Горице и једном од Голобових сарадника.

Интересантно је да је одувијек био у политици, посредно или непосредно. Већ је био државни секретар у вријеме Јанеза Дрновшека, а касније и потпредсједник странке градоначелника Љубљане Зорана Јанковића.

Роберт Голоб је менаџер који се одувијек бавио политиком. Његови успјеси укључују управљање компанијом која је зарадила много новца, а истовремено је омогућила Словенцима да контролирају рачуне за струју и плин.

Они који га познају кажу да је то урадио са дубоким уверењем да је морао нешто да узврати заједници, али и из својеврсног самозадовољства. Укратко, постао је веома богат за словеначке стандарде, али је увијек плаћао порезе не покушавајући избјећи своје фискалне обавезе.

Према мишљењу аналитичара од прије избора, Голуб - захваљујући својој харизми - не би требао имати проблема да пронађе савезнике за формирање владе. Изазов био једино могао бити управљање "непослушном владом лијевог центра".

"Ако желимо да дођемо до слободе, што је наш главни циљ, морамо да радимо са свима који дијеле исте вриједности – поштовање, сарадњу, солидарност“, изјавио је једном приликом Голоб.

Након данашње побједе Голоб је најавио да слиједи велики рад како би оправдали повјерење грађана.

"Људи нам заиста вјерују да смо ми једини који можемо донијети ове промјене. Данас људи плешу, али сутра почиње нови дан и сутра ћемо почети вредно радити да оправдамо то повјерење. Идемо на плес", рекао је Голоб , прозивајући гануто. Идемо на плес."

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Прњавор

25.04.2022 00:02

Срећом,јаншу су подржали ови додиковци..ко и лепенову..а кога они подрже,тај губи сигурно.навијају и за руссе..зато русси су и доживели дебакл

ОДГОВОРИТЕ
Name

За прдњавор

25.04.2022 08:09

Е будало,блесава,који дебакл су руси доживели?На којим си ти опијатима?

Name

Ас

25.04.2022 01:33

Ко остаје “сам” а противи се политици већине биће на маргинама новог свјетског животног доба !Многи то на “вријеме” схвате за неке је то енигма цитавог “генерациског “вијека!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.04.2022 03:19

Ето мој рудоња сад немозе ни у словенију висе ици Али на срецу има орбан И мадјарска па мозе тамо али само преко србије Стезе се обруц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

25.04.2022 03:41

Јел му Додик дас подрску ...Мого је знат да је његово просло..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОМЈЕНЕ СУ ПОЧЕЛЕ

25.04.2022 03:54

Надам се да ће и наши гласачи схватити да ова корумпирана власт мора отићи,и да ће им ускратити свој глас.Иначе смо уништени у потпуности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.04.2022 05:29

Оде Јанса Нека се спреми , ко ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

25.04.2022 05:53

Ако су и вама потребне промјене, шта нама треба да почнемо да личимо на Словенију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

25.04.2022 06:04

Честитке новом премијеру Словеније. А бившем премијеру желим да што прије оде код Органа да се исплаче на његовом рамену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

25.04.2022 09:36

Макрон се одмах доци њему на ноге. Није луд да игнорисе такву велицину као сто је миле ? аххаах Милетов пријатељ Јанса изгубио изборе хаха

ОДГОВОРИТЕ