Шредер: Путин је дефинитивно заинтересован!

Путин је дефинитивно „заинтересован за окончање рата", рекао је Шредер, мислећи на свој неуспели покушај посредовања. "Али то није тако лако. Постоји неколико тачака које треба разјаснити", рекао је Шредер – не објашњавајуц́и, међутим, о којим тачкама је реч.

Свијет 24.04.2022 | 20:06
Шредер: Путин је дефинитивно заинтересован!

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер дао је интервју за Њујорк тајмс и тиме се први пут огласио од како је почела руска операција у Украјини.

Делове интервјуа су пренели многи немачки медији. У Немачкој је бивши канцелар и Путинов пријатељ Герхард Шредер веома критикован. У интервјуу америчком листу "Њујорк тајмс" објављеном у суботу, огласио се први пут од почетка рата Русије против Украјине.

Шредер је, између осталог, изјавио да је поново вољан да посредује у рату у Украјини, те да се мировно решење мора постиц́и што је пре могуц́е.

"Мислим да је овај рат био грешка и то сам увек говорио", рекао је Шредер, а преносе немачки медији.

О посредовању у Москви

Путин је дефинитивно „заинтересован за окончање рата", рекао је Шредер, мислец́и на свој неуспели покушај посредовања. "Али то није тако лако. Постоји неколико тачака које треба разјаснити", рекао је Шредер – не објашњавајуц́и, међутим, о којим тачкама је реч.

"Увек сам заступао немачке интересе. Урадиц́у шта могу. Бар ми једна страна верује."

Шредер је у разговору поновио да је пут у Москву настао као резултат иницијативе украјинске стране. Украјински амбасадор у Немачкој, Андриј Мелник, му је својевремено ту противречио.

Према речима Шредера, пре пута у Москву, на састанку у Истанбулу украјински парламентарац Рустем Умеров га је упознао са украјинским ставовима. После разговора са Путином, уследио је још један састанак са Умеровом у турској метрополи – након тога је контакт прекинут. Али спреман је да поново разговара са обе стране, рекао је Шредер за Њујорк тајмс.

Бивши канцелар Немачке такође не верује да Путин сноси одговорност за све очигледније руске ратне злочине у Украјини. Злочини, попут наводног убиства цивила у Бучи, морали би да буду истражени, рекао је Шредер, али он не верује да је наређење дошло од Путина. Одговорне су „ниже позиције", преноси АРД Њујорк Тајмс.

Русија се не може дугорочно изоловати

Шредер се у разговору за амерички лист залагао се за одржавање односа са Русијом упркос агресији на Украјину.

"Не можете дугорочно изоловати земљу попут Русије, ни политички ни економски", рекао је Шредер и додао:

"Немачкој индустрији су потребне сировине које има Русија. Не ради се само о нафти и гасу, него и о ретким металима. А то су сировине које се не могу лако заменити."

Шредер је бранио немачку енергетску политику последњих деценија, која је земљу учинила зависном од руског гаса. Жестока дебата у Немачкој га чуди: „Сви су у томе учествовали последњих 30 година, а сад се праве паметни. Ја се сада нећу посипати пепелом. То није мој стил."

Оставка - само ако Русија укине гас Немачкој

Шредер је још једном потврдио да нец́е одустати од рада за руске енергетске компаније. О оставци на своје функције ће размилслити само ако Путин заиста прекине снабдевање Немачке и Европске уније гасом. Међутим, Шредер не верује да ц́е се то догодити.

Бивши канцелар је председник надзорног одбора руске нафтне компаније Росњефт, а недавно је радио и за гасоводне компаније Северни ток и Северни ток 2. Због тога је у СПД-у у току поступак искључења Шредера из странке. 

Али то није све: годишња генерална скупштина руског енергетског гиганта Гаспрома одржаће се 30. јуна - и Шредер би требало да буде изабран у управни одбор - ако прихвати номинацију. У интервјуу за „Њујорк тајмс”, бивши канцелар је оставио отвореним да ли ц́е преузети ту функцију или не.

Према писању америчког листа, Њујорк тајмс је два пута разговарао са бившим канцеларом и лидером СПД-а Герхардом Шредером (78) у његовом родном граду Хановеру.

(Б92/ фото: ЕПА-ЕФЕ/АЛЕXАНДЕР ЗЕМЛИАНИЦХЕНКО / ПООЛ/АФП/ГЕТТY/Алеxеи Друзхинин/ пицтуре аллианце)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Токи

24.04.2022 18:33

Оде Москва на дно Црног Мора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

или

24.04.2022 19:01

Около црног мора

Name

Ре

24.04.2022 19:38

Оде запад на дно црног мора. Хахахахахахахахахаха Чуо сам да ће Европске Фукаре морати гас и нафту да плаћају у Рубљама. Хахахахахахахахахаха Шта би од ваше моћи, тек ће те да видите кад нестане зитарица. Ко ће да храни Европске Фукаре. Гдје вам је велики брат преко океана, нешта се све мање и мање чује. Шта то би, да маца није одгризла језик. Хахахахаха

Name

Арса

24.04.2022 18:42

Нису ни сви нијемци исти цовјек размисља нормално није то Црна гора да је мозес изоловати то је огромна земља и њихове везе са њемацком привредом су јако блиске рекао бих да једни без других не могу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2022 19:24

Шта могу учинити посредници који немају власт и ни о чему не одлучују Рат је то није продаја плина.

Name

Па

24.04.2022 18:51

Коњу један сваки рат је грешка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

24.04.2022 19:20

Грешка је по дефиницији ненормално поступање. Значи ненормалан је онај који је произвео грешку, тј. Путин.

Name

Ре

24.04.2022 19:47

Тако је .

Name

За момо

25.04.2022 06:28

За сваки сукоб је поттебно бар 2 или висе. Сваки рат има повод и узрок. Кад схватис ста је довело до ових сукоба коментариси онда. Сад се јасно видјело колико је ко "скоцио",ко хускао,ко лазима извјеставао свијет. Јос пуно тога це изаци на видјело.

Name

Драшко

24.04.2022 19:53

Русија је велика сила и има комодитет да као велика сила диктира услове понашања неонацистима. Из овог рата мора изаћи као страна која није изгубила рат ако жели да опстане. Иначе, рат је идеална прилика за испробавање свих врста оружја а нарочито суперсоничног. Украјинци нису жртве, јер је на њиховој страни НАТО пакт, који их наоружава, обучава и помаже има на сваки могући начин. Из тог разлога акција иде спорије него што се очекивало.

ОДГОВОРИТЕ