Четири рудара погинула, шесторица још под земљом

Четири рудара погинула су у суботу у експлозији у руднику угља на југу Пољске, а спасиоци још покушавају да дођу до шест заробљених рудара који су остали под земљом, саопштио је данас власник рудника, компанија ЈСВ.

Свијет 24.04.2022 | 18:38
Четири рудара погинула, шесторица још под земљом

"Лекар је потврдио смрт још два рудара. Трагични биланс јучерашњег високоенергетског потреса у руднику порастао је на четири особе," наводи ЈСВ у саопштењу, преноси агенција Ројтерс.

Компанија ЈСВ, која управља рудником, саопштила је јуче да су у зони подрхтавања у руднику Бориња-Зофјовка била 52 рудара, да је њих 42 успело самостално да напусти копно, а да спасилачке екипе трагају за 10 несталих рудара.

Раније данас, компанија ЈСВ је навела у саопштењу да су после много сати спасиоци стигли до четири рудара касно у суботу, али да они нису давали знаке живота.

"Услови нам омогућавају да наставимо потрагу за наших шест колега," рекао је новинарима извршни директор ЈСВ Томаш Чудни.

Ово је друга несрећа за недељу дана у руднику угља у власништву ЈСВ.

Прошле среде пет особа је погинуло, а седам је остало заробљено у руднику угља Пниовјек у јужној Пољској након експлозије, подсећа Ројтерс.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки, који је у суботу посетио рудник Бориња-Зофјовка, рекао је да ће све процедуре у оба рудника посебна комисија "темељно проверити". 

(Тањуг/ фото: АФП)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јанос

24.04.2022 17:59

Слава свим рударима! Крвав је то посао, рудари требају имати примања изнад свих других

ОДГОВОРИТЕ