Берн не дозвољава Берлину да извезе Украјини муницију

Швајцарска не дозвољава извоз оружја и муниције из своје производње преко Немачке у Украјину.

Свијет 24.04.2022 | 16:50
Берн не дозвољава Берлину да извезе Украјини муницију

Државни секретаријат за привреду Швајцарске (СЕКО) одбио је захтев Немачке у вези са извозом швајцарске муниције Украјини.

Портпарол СЕКО-а Фабијан Мајенфиш објаснио је дневнику Зонтагсцајтунг да је та установа добила два упита из Немачке о прослеђивању муниције добијене из Швајцарске Украјини.

Већ дуже Немачка одбија испоруку тешког наоружања Украјини, а према писању швајцарских медија, узрок томе је што Немци не могу испоручити муницију за борбено оклопно возило "куна", које Украјина жели.

Наиме, произвођач "куне" је немачки концерн "Рајнметал", а муницију производи његов погон у Швајцарској.

СЕКО одбија да се муниција која се производи у неутралној Швајцарској прослеђује Украјини.

Сви упити Берлина су одбачени указивањем на неутралност земље.

Тај став Берна изнервирао је немачке власти, чији политичари из редова Зелених, као што је то учинила Марилуизе Бек, оптужила Швајцарску да је суодговорна што Немачка не може испоручити Украјини тешко наоружање.

Према писању медија, закон онемогућава да СЕКО изда дозволу, јер је забрањен извоз оружја и муниције у земље у којима су у току интерни или међународни оружани сукови, што је случај у Украјини.

Државе које купују наоружање или муницију из Швајцарске обавезују се да га неће даље извозити без одобрења Берна.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирослав

24.04.2022 15:12

Лоповско милитантна посла, као они се свадјају, а заправо сви саљу орузје Украјини. Страх их је руске одмазде, па уваљују један другом, као нисам ја него он. И тако све сто посаљете углавном Руси унисте. Натовци су стварно глобално зло, само сеју смрт, запоцињу ратове, али искљуциво ван својих територија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

24.04.2022 15:47

А јели то русија ратује на својој територији??Сви су они скупа велика гомила Гован,а ми обицни смртници испастамо..Ниста русија неце направити Украјини,осим ратни злоцина..

Name

Центарфор

24.04.2022 16:45

НАТО је лос а Русија је добра јер убија православне Украјинце, јел то?

Name

Ти сентарфору

24.04.2022 18:06

Да имаш и мало памети не би млатио,мало се информишу.Види ко је намерно сукоб,колико су побили људи те дрогиране маказе које раде по сценарију запада.

Name

Хе Хе

24.04.2022 19:57

Немци , Французи и Италијани, а држава се кобајаги зове Швицарска ! До душе, ни БИХ се ништа не разликује, осим што код нас нема Банака , мислим они прави, гдје прави богаташи остављају лову !

ОДГОВОРИТЕ