Нови мандат Макрону или улазак Ле Пен у Јелисејску палату

У Француској се одржава други круг предсједничких избора на којима ће грађани, њих око 48,7 милиона, бирати између актуелног предсједника Емануела Макрона и лидерке десничарског Националног савеза Марин ле Пен. Анкете дају предност Макрону који би, према процјенама, однио побједу са 57 одсто освојених гласова.

Свијет 24.04.2022 | 15:26
Нови мандат Макрону или улазак Ле Пен у Јелисејску палату

Очи читаве Европе, али и свијета, упрти су у Француску гдје се, двије недјеље од неизвјесног првог круга, одржава други круг избора за предсједника државе. Понавља се двобој из 2017. године у ком су учествовали Емануел Макрон и Марин ле Пен.

Баш као и прије пет година, аналитичари и анкете јавног мњења прогнозирају побједу актуелног предсједника. Истина, не толико убједљиву као 2017, када је освојио 66 одсто гласова изашлих бирача.

У односу на тадашњих двоструко више освојених гласова у односу на Ле Пенову, сада би Макрон имао предност од око 14 одсто - освојио би 57 одсто гласова, а његова противница 43 одсто, показују анкете.

Док Макрон обећава "напредак и отворену Француску", уз настојање да земљу учини независнијом и јачом, Марин ле Пен бирачима поручује да ће државу да "доведе у ред за пет година", али и да ће контролисати имиграцију.

"Током претходних пет година видјела сам људе како пате, видјела сам их како се брину због пада квалитета живота и како ми говоре о несигурности за коју осјећају да је широко распрострањена. Жељела бих да им кажем да је могућ другачији избор, избор заснован на поштовању и здравом разуму", поручила је Ле Пенова током веома жустре ТВ дебате четири дана уочи избора.

Оптужујући противницу да њени приједлози уопште нису реалистични, Макрон јој је одговорио да је поносан јер је током његовог мандата незапосленост била најнижа у посљедњих 13 година.

"Поносан сам на отварање нових радних мјеста током свог мандата. Најбољи начин да се побољша куповна моћ је борба против незапослености. Ми можемо да побољшамо свакодневни живот грађана Француске", рекао је Макрон.

Први резултати избора очекују се вечерас око 20 часова, недуго након затварања биралишта. Побједник избора преузеће дужност предсједника Француске 13. маја

(РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милорад

24.04.2022 14:24

Ја би волио да побједи Лепеновца, али тај филм нећу гледати, јер Фулда није дорасла предсједнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.04.2022 15:01

Шта ти знаш,вјероватно је дорастао-ло ово учитељицино дијете.

Name

само казем

24.04.2022 15:38

Милораде, у праву сте. Марин Ле Лен неце побиједити јер се француски приједсједник бира у Бриселу и Васингтону.