Због несташице пшенице производе брашно од маниоке

Након почетка рата између Русије и Украјине дошло је до несташице пшенице и пораста цијена хљеба за 40 посто, због чега су пекари у Камеруну били приморани окренути се локалним замјенама.

Свијет 24.04.2022 | 11:44
Због несташице пшенице производе брашно од маниоке

Камерунска влада увела је забрану извоза неких производа од житарица како би одржала равнотежу цијена у јеку украјинско-руског рата, јавља Анадолија.

Централноафричка држава затим је подстакла локалне замјене, као што је маниока или касава да замјене пшеницу која се обично увози из Русије и Украјине.

У земљи која увози чак половину потребне пшенице из Русије и Украјине, пекари су почели производити хљеб од брашна од маниоке, познате биљке из чијег коријена се добија тапиока, врста скроба који се користи у исхрани.

Један од њих Гуy Марцел Нганта, који живи у главном камерунском граду Yаоундеу, казао је да управо кризе могу створити прилике.

"Африканци не могу ништа учинити ако се не удруже", рекао је.

Наводећи да би влада требала субвенционисати производњу маниоке, Вивиане Тегуиа, предсједница Удружења грађана, рекла је:

"Употребом брашна од маниоке у производњи круха уштедимо 10 милиона долара годишње".

Украјина је пети највећи свјетски извозник пшенице и међу прва три по производњи сјемена кукуруза, јечма и сунцокрета.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) процјењује да 20 посто засађених површина у Украјини неће бити пожето у јулу, док аналитичари тржишта житарица процјењују да ће површина прољетне садње бити за око једну трећину мања него иначе.  

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДИВНО

24.04.2022 10:41

СВИЈЕТЕ,ЗАХВАЛИТЕ АМЕРИЦИ НА СВЕМУ ШТО ПРИРЕЂУЈУ СВИЈЕТУ. ТО СУ НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉИ,УНИШТИТЕЉИ СВИЈЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нањусили

25.04.2022 06:47

Американци украјинске ресурсе.све је јасно као дан.