Телефон "алармирао" да ће бити потрес. О чему се ради?

Пуно људи јавља да их је телефон обавијестио о земљотресу неколико тренутака прије него су га осјетили.

Република Српска 23.04.2022 | 07:15
Телефон "алармирао" да ће бити потрес. О чему се ради?

Земљотрес магнитуда 5.8, погодио је БиХ са епицентром код Љубиња. Земљотрес се осјетио и у цијелој Хрватској. Јако се осјетио у Далмацији.

Пуно људи јавља да их је телефон обавијестио о земљотресу неколико тренутака прије него су га осјетили.

Наиме, Андроид је недавно на подручју Еуропе почео слати упозорења о потресима. Ријеч је о систему који се већ неко вријеме користи у САД-у. Ријеч је о систему "СхакеАлерт" којег су развили амерички сеизмолози. У Калифорнији, гдје је систем развијен, постављени су бројни сеизмометри, а што увелике олакшава детектирања потреса.

Широм свијета, као сеизмометри могу послужити Андроид телефони. Сви паметни телефони долазе с маленим акцелерометром који могу осјетити сигнале који указују да би се могао догодити земљотрес, објаснили су програмери Андроид система у представљању овог програма.

Ако акцелерометри на хиљадама Андроида на неком подручју забиљеже трешњу алгоритам у стотинки обради податке и шаље упозорење. Ако телефон открије нешто за што мисли да би могао бити земљотрес, шаље сигнал послужитељу за откривање земљотреса, заједно с грубом локацијом гдје је дошло до потреса. Послужитељ затим комбинира информације с многих телефона како би открио догађа ли се земљотрес.

Ако сервери детектују јако пуно таквих сигнала с релативно малог простора, онда се претпоставља да је дошло до снажнијег потреса. Пошто се потрес шири концентрично одређеном брзином, овај сустав има времена обавијестити људе који живе даље од епицентра да је дошло до трешње.

Сигнал путује пуно брже од земљотреса и због тога су многи људи у Хрватској обавијест о земљотресу добили неколико секунди прије него што су га осјетили.

(Индеx.хр)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја

23.04.2022 05:50

Читам обавјештења а оно већ поче да дрма. Да, у сваком случају упозорење је стигло је прије земљотреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој за Саса

23.04.2022 18:34

Корисно да, али мени ово висе лици на диктиране активности. Петриња се не смирује ни дан данас. Питам се цему је та локација намијењена?

Name

САСА

23.04.2022 06:59

Ја сам имао времена о да се склоним или изадјем из куце. Котисно је и добро свакако, само сто је мене збунило то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

23.04.2022 07:11

А гдје су насе сеизмолиске слузбе ста враде на послу, иду у свалерацију и на подрску Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

23.04.2022 07:45

Неке болести нема лијека

Name

Xxx

23.04.2022 17:55

Није болест све сто боли