Освјежите свој балкон или терасу Францк Беестро посудом с цвијећем и осигурајте храну десецима пчела

Урбано пчеларство није само велика економска прилика за развој градова, већ нужна и изнимно вриједна инвестиција за здравље пчела и стабилност пољопривреде.

Република Српска 23.04.2022 | 11:45
Освјежите свој балкон или терасу Францк Беестро посудом с цвијећем и осигурајте храну десецима пчела

Иако се чешће повезује са руралним срединама, узгој пчела постаје све популарнији и у градовима.

Свјесни чињенице да пчеле у градовима представљају биоиндикатор стања околиша на начин да „указују“ на квалитету зрака и околиша, а уз то имају врло важну улогу у очувању биолошке разноликости, Францк је овог прољећа представио друштвено одговорни пројект Францк Беестро.

Францк Беестро је посебна лимена посуда у којој се налазе двије кутије финог Францк чаја и сјеме медоносног цвијећа као што је инкарнатка, боражина, бијела дјетелина, фацелија и сл., које се у посуду може посијати чиме се осигурава храна за десетке пчела и тако доприноси њиховом очувању. 

Пчеле радо посјећују Францк Беестро посуде, а бројна научна истраживања различитих организација за очување природе показују да су урбане пчеле могу бити здравије и продуктивније од пчела у руралним зонама, јер градови нису контаминирани пестицидима па често нуде већу биоразноликост.

„За разлику од сеоских средина која су своја природна станишта замијенила пољопривредним површинама засијанима монокултурама, у урбаним срединама пчеле имају већи избор хране, а тиме и бољи имунитет, боље здравље и већу производњу. Према тим иностраним истраживањима, презимљавање пчела у урбаним срединама је 62,5 % посто, док је у руралним срединама 40 %. Урбане пчеле, у просјеку, произведу 12 кг меда, а руралне пчеле 7,6 кг меда“ потврдио је и Евгеније Жолкевић, члан Управног одбора Савеза пчелара ФБиХ.

Међутим истиче да наведене постотке треба посматрати у односу на конфигурацију урбаног подручја, с обзиром да наведено увелико овиси о клими и величини урбаног подручја.

Иако их у градове доносе урбани пчелари, пчеле се и саме све чешће селе у градску средину, но важно је напоменути да у граду не представљају никакву опасност нити сметњу за људе. Један од разлога узгоја пчела у граду је тај што кошница не заузима много простора те није потребан велики врт за њено смјештање.

Важно је кошнице поставити што даље од улице или пруге да звук не смета пчелама, и ако је могуће оградити их високим оградама тако да пчеле немају потребу спуштати се испод те висине приликом летења, а све у складу с важећим законским прописима, у области пчеларства.

Урбано пчеларство није само велика економска прилика за развој градова, већ и нужна инвестиција за здравље пчела. Да би држање пчела у урбаним срединама још квалитетније заживјело у Босни и Херцеговини, потребна је континуирана едукација грађана те подизање свијести о важности пчела за очување биоразноликости. Управо на тој идеји покренут је и Францков пројект Беестро, а придружити му се могу сви.

"Наше вриједне и важне пчеле ће и ове године моћи бирати с које медоносне биљке ће понијети полен и нектар те их однијети у своје кошнице", поручила је доц.др.сц. Лејла Бибер, амбасадорица пројекта те видеом објаснила и како се остварењу циљева овога пројекта придружити својом Беестро посудом.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар