КиМ је мјесто нашег распећа, али и мјесто нашег васкрсења

Епископ Фотије је најавио да би крајем јуна патријарх Порфирије требало да дође у Тузлу поводом прославе 140 година Саборног храма.

Република Српска 21.04.2022 | 22:41
КиМ је мјесто нашег распећа, али и мјесто нашег васкрсења

- КиМ је мјесто нашег распећа, али и мјесто нашег васкрсења, рекао је у сусрет највећем хришћанском празнику епископ зворничко-тузлански Фотије у емисији "Пулс" БН ТВ.

"Црква је јасна, КиМ је дио Србије, ту су наши духовни темељи, ту је наша Пећка патријаршија, наше светиње, Дечани, Грачаница", рекао је епископ
Фотије.

Он је рекао да живимо у времену кад се породица урушава као основна институција друштва.

"Трка за послом, за профитом све то отуђује људе једне од других у породици самој и онда долази до сукоба, неразумијевања и разлаза", казао је епископ Фотије.

Наводи да је изненађен да се једна трећина младих брачних парова, у нашој епархији који се вјенчају у цркви, разведе послије годину, двије, три дана.

"На нашим литиргијама говоримо о значају породице, хармоније у тој породици, да постоји поредак, да постоји благословена породица. Никако не можемо прихватити што нам се нуди са Запада, нека врста антипородице, људи истог пола у породици, то је за нас антипородица“, каже епископ Фотије.

Осврћући се на масовни одлазак људи са ових простора, каже да је то проблем са којим се и црква суочава, јер парохије се на селима смањују.

"А како задржати људе који иду за сигурнијим животом. Ми као људи и као црква апелујемо на наш народ да остане овдје, да се овдје може организовати бољи живот и боље плате само да се људи укључе у одлучивање у томе и да нађу модус, рјешење да се овдје отворе фирме, послови, путеви, да се то све изгради, да то мотивише људе да остану овдје“, сматра епископ Фотије.

Према његовим ријечима, када се све земаљске инстутуције уздрмају, онда се крене масовније у цркву.

"Тако је било и послије ратних дешавања. У комунизму је била намтенута идеологија атеизма гдје си просто морао бити атеиста да би припадао том друштву, каже епископ Фотије и додаје:

"Ко није имао црвену партијску књижицу, тај није могао да напредује уопште. Сад нажалост је некако са овом зеленом картом коју хоће да
наметну за вакцинацију. Ко то нема он је изван друштва. То личи једно на друго. У сваком случају црква се увијек борила за слободу“, каже Фотије.

Говорио је и о тежем положају СПЦ у Федерацији БиХ гдје се боре да очувају цркве и манастире и најавио да би крајем јуна патријарх Порфирије требало да дође у Тузлу поводом прославе 140 година Саборног храма.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

xxx

22.04.2022 04:14

цасни оце владико косовоје србски јерусалем србска света земља тамоје србска патријарсија дусанова престоница град пец лазарева раваница крај пристине сво косово и метохија су покривене србским црквама и манастирима сведоцима даје србско свето косово било и бице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

22.04.2022 04:56

Искрено мислим да би црква и попови требали да се дрзе вјерских тема и да се не мјесају у политику. Свако петљање цркве с политиком је опасно и никад није донијело ниста добро. Разлог је врло једноставан: попове нико није бирао на њихова мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.04.2022 06:21

У праву сте 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

22.04.2022 06:27

Ако је КиМ светиња Србима, ста је тек Албанцима? Смијесно је сто се о КиМ говори као да доле не зиви преко 90% Албанског становниства. СПЦ је продузена рука великосрпске политике која игра на емоције вјерника, а уствари је направила пуно зла од 90-их наовамо. Сваки српски политицар се утркује да се слика са поповима. Сто се Косова тице, оно је посљедица лосе политике и било је за оцекивати да це тезити излазу. У РС имамо ситиацију да се покусава институционално негирати Босански језик. О том проблему попови не говоре, цак га и подрзавају, сто је цивилизацијски апсурд и велики гријех

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Вјерник

22.04.2022 10:20

Браво! Свака част!

Name

Викторија

22.04.2022 10:40

Кажу да у Чикагу живе више стотина хиљада Срба,па чак и да се деси да се Срби радјају као Албанци,да имају по десеторо дјеце и Чикаго постане доминантно српски град,да ли ће самим тим Чикаго постати дио Србије :)