ЕРС одговорна што ВЕ "Хргуд" није на електро мрежи

Абрамовић је подсјетио да је ВЕ “Хргуд”, према првобитном пројекту, требало да буде на мрежи још 2019. године, а за кашњене сматра одговорним искључиво руководство ЕРС-а. 

Република Српска 21.04.2022 | 16:20
ЕРС одговорна што ВЕ "Хргуд" није на електро мрежи

Начелник Берковића Ненад Абрамовић данас је посредством медија затражио обашњење од Електропривреде Републике Српске (ЕРС) због чега касне радови на изградњи Вјетроелектране (ВЕ) “Хргуд”, а у свјетлу најава из Њемачке да би могло бити обустављено финансирање овог пројекта. 

Абрамовић је подсјетио да је ВЕ “Хргуд”, према првобитном пројекту, требало да буде на мрежи још 2019. године, а за кашњене сматра одговорним искључиво руководство ЕРС-а. 

“ЕРС је средства за финансирање овог пројекта обезбиједила у новембру 2017. године кроз кредитни уговор са Њемачком развојном банком (КФW) и за све то вријеме новац те банке је стајао на рачуну ЕРС-а. Ја постављам питање да ли ће неко сносити одговорност за кашњење. За ово вријеме РС је изгубила најмање 100 милиона марака, јер би толико била производња за ове три године”, сматра Абрамовић. 

Наглашава да је уговором о кредиту, у који је имао увид, одређено да се за одобрена, а неповучена средства, плаћају затезне камате те да је РС за три године годишње плаћала 300.000 марака камата. 

“Кредит је био износа 60 милиона евра, а дио средстава је био грантовски, КФW банка је дио средстава донирала за мјерења, а Република Српска се обавезала да ће неких 4-5 милиона евра инвестирати у тај пројекат”, рекао је Абрамовић и појаснио да би тај износ био довољан за комплетну изградњу вјетролектране на Хргуду. 

ВЕ “Хргуд” би, према процјенама, у буџет Берковића годишње доносила додатних милион марака од концесионе накнаде, што је значајан износ, узме ли се у обзир да је буџет ове општине испод два милиона. 

Извршни директор за инвестиције и развој у Електропривреди Републике Српске Јовица Влатковић каже да ово предужеће нема званичну информацију о томе да су Нијемци одустали од пројекта, а за кашњење криви “изузетно захтјевне и споре процедуре банке која је одобрила средства за изградњу. 

“У цијелој кореспонденцији са КФW-ом ЕРС никада није дошла у ситуацију да касни са својим одговорима, тако да смо ми све наше обавезе на вријеме измиривали и одговарали на било који упитник који је био пред ЕРС-ом”, рекао је Влатковић и додао да ако Нијемци одустану, ЕРС ће имати друге изворе финансирања те да се пројекат изградње ВЕ “Хргуд” не може зауставити. 

“Јуче су представници ГОПА интец дошли у Требиње, пошто се ради студија пута, и наша екипа је с њима била у луци Плоче, гдје су обишли читав пут, јер је захтјеван терен да би се транспортовали вјетрогенератори од Плоча до Хргуда. Данас су наше екипе на Хргуду, тако да немамо информацију да су прекинули сарадњу, све информације које имамо су из медија”, каже Влатковић. 

Он тврди да су до сада исплатили камате тек за двије године - око 600.000 марака. 

На питање како је могуће да плаћају око 300.000 марака камата годишње, ако нису криви због кашњења радова, Влатковић каже да је могуће. 

“Ми можемо одустати од пројекта, али они имају своје оправдане разлоге, кажу била је пандемија, биле су неке непредвиђене околности. Вјерујте, ово што ви мени постављате питање, ја сам то њима исто поставио. Сад, да ви раскинете неки међународни уговор због неке интеркаларне камате у овом моменту би било мало непримјерено”, рекао је Влатковић.  

"Додик подрива политички систем"
На питање да ли вјерује у најаву Милорада Додика да би Кинези могли бити замјена за Нијемце у процесу наставка изградње “Хргуда”, начелник Берковића Ненад Абрамовић је казао да Додик на један начин подрива политички систем и уставно-правни поредак РС и да му није јасно у ком својству он, као члан Предсједништва БиХ, коментарише изградњу вјетроелектране. 

(БН/Директ портал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сектаско зло

21.04.2022 14:35

Се расирило на све стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

21.04.2022 18:33

Људи ,...анализирање мало како и које су ставове заузеле неке од земаља ЕУ ,апропо Вјетро електрана....прича није ни мало наивна и показала је све слабости у функционирању истих,јер их уклањају након негативних искустава,рецимо Француска,....да небу сте добили ,,камен око врата" ...и да сви забораве на вас на крају свега....вјерујем да у тако здравој природној средини постоји и других облика привредног напредна.... Свијет је искусио и продаје нама отпад и прљаве технологије,као половне аутомобиле.....размислимо,Херцеговина је једна и најљепша....недавно се лоповима и пљачкашима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

21.04.2022 20:08

Сунце ти жарко, Јовица шишмиш нешто коментарише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лондонско дјаче

21.04.2022 20:36

Јадна је наша Република кад јој разне Бубулеје руководе Електропривредом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

22.04.2022 04:08

Кад су људи чули какво сте јој име дали, одустали, не могу да изговоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

22.04.2022 12:34

ЕРС гаси Мхе које су комунисти правили. БОГ ЗА НАС ЗАБОРАВИО...

ОДГОВОРИТЕ