Васкршња трпеза дупло скупља него прошле године

Домаћинства у Српској увелико се припремају за Васкрс, а с обзиром на енормна поскупљења основних животних намирница, грађани ће, како би трпеза за највећи хришћански празник била богата, морати издвојити чак дупло више новца него лани.

Република Српска 21.04.2022 | 09:59
Васкршња трпеза дупло скупља него прошле године

Након поскупљења брашна, уља и меса уочи празника услиједили су нове цијене јаја, али и живе ваге прасића и јагњади, који су често дио васкршње трпезе. Картон јаја, зависно од маркета, кошта од осам до десет марака, док су месо и све друге незаобилазне намирнице поскупјели најмање за 20 одсто, што забрињава грађане, чији је новчаник ионако плитак.

Наша екипа обишла је и неке маркете у Бањалуци, гдје смо се увјерили у празничне гужве, а власници продавница задовољно трљају руке.

- Појачана је куповина ових дана, већ су стигли и наши људи из дијаспоре, што значи да су корпе пуне. Најтраженија су јаја, која на акцији коштају 7,95 КМ по картону - рекли су нам из “Хипер Корт маркета” у бањалучком насељу Дервиши.

И на тржници у највећем граду Српске гужве су свакодневне, а продавци кажу да купци не штеде, без обзира на скок цијена.

- И ми се радујемо Васкрсу, прво због празника, али и због добре потражње. Воће и поврће је све траженије, уз велику потражњу за јајима. Иако су домаћа јаја и до 12 марака по картону, сигурно су траженија од оних у маркету - рекао је трговац Милан Кременовић.

Предсједница Удружења потрошача “Оаза” из Требиња Недељка Илић рекла је за “Глас Српске” да ће свакодневна поскупљења неминовно утицати и на васкршњу трпезу.

- Оно што је код нашег народа обичај је да ће се сви потрудити да припреме богату трпезу и обиљеже Васкрс како доликује. Ако ћете иоле богатију трпезу, треба издвојити минимум 300 марака, а они са скромнијим новчаником гледаће да офарбају јаја те да имају нешто прикладно на столу, а и то ће их коштати минимум 100 марака - рекла је Илићева.

Додаје да се за Васкрс, Божић и славу не штеди, али људи морају за неке намирнице да издвоје и чак дупло више новца него лани. Ипак, наглашава да се већина на вријеме припреми, јер оставља новац “са стране” за велике празнике.

- Огромна је разлика у односу на прошлу годину, све је поскупјело за најмање 50 одсто. Потребан је новац за печење, мезу, пите, јаја и све остало - казала је Илићева.

С њом се слаже и домаћица из бијељинског села Амајлије Милица Мајсторовић, која каже да ће овогодишња васкршња трпеза бити најскупља до сад, али истиче да радост празника поништава сва поскупљења.

- Већ сам почела да припремам васкршњу трпезу, јер је ред да буде богата. Тада смо сви на окупу, долазе и дјеце са студија из Новог Сада, тако да је овај празник за нас посебан - рекла је Мајсторовићева.

Наглашава да се у Семберији доста тога производи и да скоро свака кућа има домаће производе па им поскупљења мало лашке падају.

- Све је скочило, не знам гдје ово иде и када ће стати. Али, ето на срећу, имамо своју фарму свиња, али и кокошке, тако да не морамо куповати. Не менију ће свакако бити и сарма, пите и колачи. Ипак, сматрам да је важније да тај дан будемо сви заједно, него шта ће бити на столу - додала је Мајсторовићева.

 Фарбање јаја

Док се становници села традиционално одлучују да јаја фарбају у луковини, трави или воском, у граду обично то раде бојом из кесице коју купују у продавницама.

- Већ увелико људи купују боје, најчешће црвену, док се неки одлучују за плаву или љубичасту. Ту се цијена није претјерано мијењала у односу на претходну годину, можда су скупље за двадесетак фенинга - казали су у продавници у бањалучком насељу Обилићево.

(Глас Српске)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Татар

21.04.2022 08:39

Видиш како се лепо наша власт брине да ми те празнике проведемо како треба.А све под плаштом српског јединства и под патронатом Србенди нашег доба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.04.2022 12:21

Вазан је јуцерасњи митинг,да се лопови сацувају.

Name

Јко

21.04.2022 09:36

Ајд не млатите. Најбоље да је све поскупило дупло. Није ни 50%. Ко има, има и за нормалан Васкрс, ко нема нема ни обицним данима, не стајите људима на муку. Цуј 300 КМ за Васкрс, па не пеце свако домацинство прасе, зна се како се слави Васкрс. Друго је Бозиц, који је породицни празник. За Васкрс се иде некоме или се доцекују гости. Тако да не мозе сваке године свака куца пеци прасе. Мислим, бас претјерујете. Ниста се неце поправити с тим, само отезавате народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јко

21.04.2022 10:24

Ти си тај који стаје људима на муку,ја нити имам коме отици на Васкрс нити имам цим поцастити госте...

Name

За јко

21.04.2022 19:59

Знас ли ти уопсте ста си написао???? Па и васкрс је породицни празник. Ако и идес некоме тај НЕКОце морати да испеце прасе да доцека тебе и твоју породицу и ако има своје укуцане попије се кафа и њу купујес, сокови ,пиво.руцак:цорба ,прасетина салата .све купујес.па кад све има мора бити и колаца. Сабери ти то све ,па цес видјети. Нерацунам иве дане поста куповина рибе ,спината ,сампињона (све купујес).и на то све 2-3картона јаја

Name

Борац

21.04.2022 09:55

Баш си неки татар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

21.04.2022 10:03

Мозда за оне сто глуме господу па ниста нераде ја имам и прасе и јагње пилици стигли мозес бират које месо цу да једем почеце они да се врацају на село

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2022 12:56

тако је,а не побјеци са села у БЛ,бити подстанар у 35 квадрата и кукати

Name

Идеално

21.04.2022 20:48

Ти си помало безобразан... Ако имаш фала богу да имаш, али не чикај сиротињи, јер могао би ти присјести неки од та три меса... Не треба никог осуђивати што живи у граду, јер није лако ни на селу... 100 кг кукуруза је 80 марака, зато не фали се пуно...

Name

Ре Идеално

22.04.2022 07:48

Управо тако, и шта ће онај ко има школарца и студента и не може боравити на селу, а има и оних који немају имање на селу . А има и оних што су болесни па им џаба што имају земље ако је не могу обрађивати. Никад се не зна шта кога чека зато не треба никог осуђивати

Name

@Xx

22.04.2022 07:57

Ево ја живим у граду и имам све са села али не осуђујем оне који немају. Није лако ни на селу ухранити посјек и обрадити земљу и то кошта животињу треба нахранити ал ко је здрав и има могућности сигурно ће радити. А ко није здрав џаба му земља кад је не може обрађивати. Не осуђуј никога не знаш шта тебе чека

Name

Дјук

21.04.2022 10:14

Нема везе док ранка води бригу о насој борби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

21.04.2022 10:25

20 % месо......јунетина била 12 КМ сад 19 КМ....прасетина била 4 КМ а сад 8 КМ....кад сам исао у сколу ово није било 20% него много висе.....али обзиром на данасњу политику мозете написати да су поскупљења незначајна да се то нама причињава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рп

21.04.2022 11:01

Ово нам је наша влада дала,ронхил борци хвалили маршала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

21.04.2022 12:23

Јуче на скуп подршке криминалцима и тајкунима, а сутра на тај исти трг проси да испросиш за васкршњу трпезу. Е мој народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1234567

22.04.2022 01:54

Ниста није забрињавајуце у смислу малтретирања које сад има паузу али на јесен се враца а то је овај најсмјеснији вирус у историји вируса,обавезна вакцинација на јесен и сама ова десавања из Шангаја,јел и нас то цека? ?

ОДГОВОРИТЕ