КМГ видео-фестивалом обележава Дан кинеског језика

Кинеска медијска група (КМГ), обележила је јуче Дан кинеског језика Уједињених нација (УН) објављивањем низа видео-записа.

Свијет 21.04.2022 | 09:25
КМГ видео-фестивалом обележава Дан кинеског језика

„Дан кинеског језика је осмишљен да прослави разноликост језика и културе и промовише мултилатерализам“, рекао је Шен Хаисијунг, председник КМГ-а „Док свет пролази кроз дубоке и сложене промене у јеку најгоре пандемије у једном веку, за нас је још важније да постигнемо консензус и радимо заједно“.

Чен Сју, кинески амбасадор при УН у Женеви, додао је да је догађај послужио као „прозор и мост“ за повезивање света са Кином.

„Као носилац кинеске културе и цивилизације, кинески језик игра важну и незаменљиву улогу у наслеђивању кинеске културе и цивилизације“, рекао је он у говору.

Тема овогодишњег дана била је Кина у тренду, а КМГ је тражио од говорника кинеског страног језика да пошаљу видео снимке на такмичење. Они су синоћ били приказани уживо на Јутјуб каналу ЦГТН Еуропе.

Кинески је један од најстаријих језика на свету са историјом која се протеже више од пет миленијума. Има више аутохтоних говорника него било који други.

Од 2010. године, УН обележавају Дан кинеског језика 20. априла, Дан сећања на Цанг Ђијеа, за кога се тврди да је измислио кинеске знакове.

(БН)

 

Коментари / 0

Оставите коментар