Партијски скупови и препуцавања нису рјешење за Српску

Предсједник ДНС Ненад Нешић изразио је дубоку забринутост због пројектовања кризе у БиХ, с очитим циљем дерогације дејтонског положаја Републике Српске.

Република Српска 18.04.2022 | 09:21
Партијски скупови и препуцавања нису рјешење за Српску

Он је апеловао и на власт и на остатак опозиције да ситуацију схвате државнички озбиљно, нагласивши да Република Српска мора бити изнад сваког појединачног партијског интереса и изборне кампање.

– Као једина политичка партија која никада није учествовала ни у једном преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ имамо обавезу и одговорност, али и морално право, да укажемо и на грешке актуелног режима и на грешке дијела људи из опозиције – истакао је Нешић.

Од времена страховладе Педија Ешдауна па све до времена Кристијана Шмита, нажалост, како додаје Нешић, актери су се мијењали али је ситуација остајала иста – умјесто да заштите Републику Српску, власт и појединци опозиције су вребали прилике да надиграју једни друге и поравнају међусобне рачуне.

– Исход је био увијек исти – развлашћена Република Српска – истакао је Нешић.

Он наглашава да ”Милорад Додик није једнако Република Српска”.

– Република Српска је њен народ који је режим Милорада Додика довео у позицију да данас једва преживљава и да они који су је стварали своју дјецу са сузама у очима испраћају у иностранство. Пола милиона обесправљених, незадовољних и сиромашних су снага која ће у октобру рећи збогом и Додику и политици коју он персонификује – сматра он.

Нешић, такође, сматра да су институције Републике Српске једина релевантна адреса на којој се артикулишу политички одговори на продуковану кризу.

– Партијски скупови и митинзи и међусобна препуцавања нису рјешење. Подсјећам све, и власт и колеге у опозицији, да је криза у БиХ почела Инцковим наметањем измјена и допуна Кривичног закона, и то без сагласности већег броја чланица УО ПИК – наводи Нешић.

Настали пожар, како истиче он,  Кристијан Шмит распламсава доливањем уља на ватру и то тако што је шуме, шумско и пољопривредно земљиште, и ријеке дефинисао као државну имовину БиХ, иако је то по Дејтонском споразуму имовина ентитета.

Нешић каже да само наивни могу вјеровати да је ријеч о случајном оживљавању тзв. бонских овлашћења након 11 година. Још наивнији ће, истиче он, повјеровати да ће та недемократска овлашћења октроисања њих заобићи.

– Питам све политичке партије у Републици Српској – за коју се извршну власт боримо на изборима када ће нам слиједом ове одлуке отети и јавна предузећа која газдују имовином и природним добрима? Зар ово није најхитнија и најалармантнија могућа ситуација због које је било неопходно сазвати сједницу Народне скупштине као уставотворца и законодавца? – упитао је Нешић.

Он је апеловао и на власт и колеге из опозиције да по важним националним питањима ”играју за Републику Српску, да забораве на октобарске изборе и партијска ушићарења”.

– Много је тема на којима се можемо надигравати и међусобно оптуживати, али будућност Републике Српске и очување њених уставних права и надлежности је тема на којој сви морамо показати патриотизам и спремност да превазиђемо личне сујете и разлике. У супротном, дјеца ће нас питати зашто смо изневјерили отаџбину коју су им ђедови створили. Ако не савладамо сопствене сујете и анимозитете, и у институцијама не нађемо државнички одговор, сви заједно ћемо издати Републику Српску! – поручио је Нешић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Гаја

18.04.2022 07:30

јок, ето ти с ирјесење за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.04.2022 07:33

Несиц мало уз Додика мало као против њега, мислим да Вукан има право

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2022 08:28

Поцетак прице неутралан, средина прице против Додика, а крај прице пренесене мисли актуелне власти. Опасан лик

Name

ре ре

18.04.2022 12:33

он је висе папак него опасан

Name

Нострадамус

18.04.2022 07:45

Додик и Снсд -е су једини издајници и руситељи Републике Српске остали су слијепи пратиоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре ре

18.04.2022 14:11

Не папак него ПАПЦИНА. Мисли да је народ глуп.он је десна рука милорада додика.

Name

борац

18.04.2022 08:04

Та прица је преписана сви исту прицу и сви за РС а нама све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саховски клуб БОРАЦ

18.04.2022 16:30

молимо насе бивсе цланове да се не престављају као клуб

Name

Татар

18.04.2022 08:10

Све могуће институције РС су тренутно под шапом Милорада Додика.Док је то тако немамо шта полемисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

18.04.2022 08:18

Све је истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

18.04.2022 11:17

Коју овај игра игру???? Страшно, како се он уфуро за истину и правду. Од првог дана му не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несицу

18.04.2022 12:31

пружа ти се идеална прилика да сада покажес градјанима на којој си страни мада ми то одавно знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

4005

18.04.2022 13:35

Зашто политичари уз помпоћ стрчњака и научника не направе анализу садашњег ситуације у Републици Српској и процјену шта би се дешавало кад би се Републици Српској вратиле пренешене надлежност. Проблем је што би људи из власти злоупотребили институције и надлежност, јер би исте ставили под своју контролу да би заштитили себе. У евентуалном повратку надлежности могу да учествују само нови људи који нису учестовали у њиховом преносу на ниво БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

18.04.2022 17:55

Очекујеш од сеоских бараба, лопујдри и битанги да позову стручњаке и експерте? Можда само за прање новца или скривање опљачканих пара.

Name

Приједорцанин М.

19.04.2022 07:39

Тројанац боље не појављуј се.радис за власт...