Вучић: Налазимо се у једној врсти свјетског сукоба

- Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се, од када је кренуло крајем фебруара све између Русије и Украјине, налазимо у једној врсти светског сукоба, светског рата.

Србија 17.04.2022 | 21:51
Вучић: Налазимо се у једној врсти свјетског сукоба

„То што гледамо на телевизији мртве и рањене је један део, и добро је што их код нас нема. Али тај сукоб је нешто што погађа и нашу земљу. Када чујете у Немачкој од министра апел грађанима „немојте да се купате да би уштедели енергију“, или од директора БАСФ-а да ће престати да ради цела немачка економија ако се заустави доток гаса, то показује целокупну ситуацију“, навео је он.

Хрватска која је чланица НАТО, ЕУ, која је увела све санкције Русији, како је додао, има све плусеве на западу, кредитни рејтинг ниво изнад нас, изашла је на тржиште капитала и уместо по камати од 0,80 задужили се по 2,87 одсто на десетогодишњу обвезницу.

Ми који нисмо увели санкције, нисмо чланица НАТО и ЕУ, када то видите, лошије би услове добили.

„Сада треба да узмемо милијарду по нижој цени да би вратили милијарду по камати од седам одсто које смо узимали у Цветковићево време, али питање је због рата да ли уопште можемо да изађемо на финансијско тржиште“, указао је он.

Вучић је казао да не верује да ће последице рата нестати за 3-4 године.

Вучић је, за Пинк, на питање какав је његов лични однос према ономе што се догађа између Русије и Украјине, с обзиром на његов однос према председнику Путину казао да све што би одговорио не би имало личну конотацију, већ би имало последице по међународни положај Србије.

Објаснио је да је вечерас дошао у емисију „Хит Твит“, како би грађанима изнео ствари које људи нису могли да сазнају и чују, на који начин је погођена Србија и шта нас чека.

Подсетио је да је после Николе Пашића, после 105 година, први Србин који је добио орден Александра Невског, највисис орден, од руског председника.

„Моја ћерка је ишла у руску школу и она говори перфектно, а већина нас релативно добро руски језик. Све ово нас ужасно погађа, али председник сам Србије. Мој посао је да водим рачуна о Србији“, објаснио је он.

Пренео је да га је пре емисије позвао брат који му је рекао да иду још неки мали избори, па не треба д амрачи као и обично.

„Казао ми је да говорим шта народ жели да чује. Да ће све бити бесплатно. Нисам сигуран колико је био озбиљан или не“, нагласио је он.

Пренео је да су му саветници рекли да је део гласова изгубио захваљујући чињеници што је говорио о свему што нас чека и што није добро, а могао је добити 65 до 67 одсто гласова.

Захвалио се грађанима на подршци, не само 3.априла, већ посебно за јучерашње поновљене изборе, јер су резултати показали стварни однос грађана.

Подсетио је да је на јучерашњим поновљеним гласањима, на бирачким местима која су отворена, на којима је имао подршку 57,5 одсто, добио 79,04 процената. У Београду је листа коју предводи на свим поновљеним изборима добио 59,04 одсто, уместо 37,6 колико је било 3.априла на тим местима.

„То је показало да постоји огроман број грађана који разумеју ситуацију са којом се суочавамо, који су показали посвећнеост и озбиљност. Не постоји нико поноснији од мене због оног што су људи показали“, рекао је Вучић.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рус

17.04.2022 21:00

Подррзавај русију није запад луд да даје паре узми од руса повољне кредите ионако смо дузни 31 милијарду еура вратицемо за 300 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

18.04.2022 03:06

Једина истина је та да смо ми европски народ. Европа каква год била ми смо дио ње! Кад то прихватимо бит ће нам лаксе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар Велики

18.04.2022 09:34

Када се обустави испорука енергената, минерала, метала и зитарица од којих је Европа зависна у тој истој Европи це остати без посла десетине милиона радника па када ти исти изадју на улице бице по оној мецка заиграла и на васа врата, па нека им Америка и Енглеска све то надокнади.

ОДГОВОРИТЕ