Милић: Украјина "једе" вријеме у преговорима

- У преговорима са Русијом, Украјина покушава да "једе" време, како би се ситуација око Мариупоља променила на терену, оценио је данас Димитрије Милић из организације Трећи нови пут.

Србија 17.04.2022 | 14:56
Милић: Украјина "једе" вријеме у преговорима

"Верујем да украјинска страна, све док се језичак на ваги креће ка њиховој страни, неће пристати на споразум. Ако се промени на другу страну - пристаће на много више", рекао је Милић Тањугу.

Милић је оценио да је тренутно на терену неко стање које још тешко измерити, јер је у Донбасу тако да сукоби на терену могу бити доста крвави.

Он је навео да Мариупољ бране "Азов", али и територијална одбрана и државна војска Украјине.

Милић је подсетио да су од 90-тих године и независности Украјине сви споразуми са Русијом били одраз стања терену.

"Сваки споразум је тренутни пресек односа снага, а након тога се дешавају нова померања не терену. Из тог угла треба гледати сваки будући хипотетички споразум", рекао је он.

Оценио је да су споразуми алат у односима Русије и Украјине, а не суштински циљ.

Сматра да је и проблем давање било каквих безбедносних гаранција, јер је Будимпештанским споразумом договорено да се Украјина одрекне нуклеарног арсенала у корист Русије, која гарантује територијални интегритет и суверенитет Украјине, а то се у пракси није реализовало.

Навео је да слично томе Украјина не спроводи договорено у Минску са Русијом..

"Безбедносне гаранције би требало да значе да Украјина неће бити предмет нове инвазије од Русије, а Русија би добила неке гаранције око чланства Украјине у НАТО. Питање је да ли би се и то на крају спроводило", оценио је он.

Милић је рекао да је основни проблем, из кога произилазе сви остали, што Украјина жели да изађе из зоне руског утицаја, а Русија то не жели.

Он је оценио да је тренутни циљ Русије повезивање Крима приморским крајем са Донбасом, где покушава да успостави апсолутну контролу.

"То могу бити ажурирани реалистичнији циљеви, јер у том подручју живи становништво које говоре руским језиком а подручје се граничи са Русијом, па је вид контроле могуће успоставити", рекао је он.

Додао је да у осталим зонама Украјина има стратешки бољу позицију, и већа је лојалност ка власти у Кијеву.

"Не можемо тренутно да знамо да ли ће Русија желети да тај регион и анектира, као Крим својевремено. Али ако цели Донбас стави по контролу то је јачи преговарачки потенцијал", рекао је Милић и додао да Украјина у Донбасу има део својих елитних трупа и зато га у преоговорима не да Русији.

Он истиче да је велико питање да ли ће Русија моћи да прогласи крај своје операције у Украјини 9. маја.

"Питање је да ли ће моћи да успостави контролу над целокупним Донбасом. Мариупољ се може ставити по контролу и ту прокламовати победа, у руском смислу денацификације, јер би озлоглашени батаљон Азов био уништен тим освајањем. А онда остаје питање остатка Донбаса, где Украјина има значајне снаге", навео је он.

Милић сматра да се тешко може очекивати да до 9. маја буде проглашен вид апсолутне победе, те да ће догађаји на терену диктирати интерпретације.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РЕ

17.04.2022 13:42

За паднè земље увлаце Украјину у све веце проблеме, хоце руски гас и нафту е бас су нас ли гдје е добити, Па није то Ирак и Либија играју се са ватром Русија је то поломице Зубе овога пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобе

17.04.2022 15:57

Па људи моји какве анализе и коментари. Па Русија је напала Украјину, хоће да узме дио њене територије. Значи по вашим коментарима да је у реду да рецимо Бугарска нападне Јужну Србију око Врања заузме то подручје и захтјева нека права. Па наравно да је то глупост али то управо сада ради Русија са Украјином и ви русима дајете подршку.

Name

Ре ре

17.04.2022 16:09

Каве западне земље болесник људи се бране јер је Русија твоја миљеници агресор.

Name

Хуху

17.04.2022 13:43

Бице све заврсено до 9 маја али 2222 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хуху

17.04.2022 16:11

Три ракете САТАНА и посао завршен. Али Путин не зели велики број цивилни зртава. Биће завршено кад Путин нареди а не НАТО силедзије и Европске Фукаре. Хахахахаха

Name

Аууу

17.04.2022 15:30

Ма који си га сад па ти, е мора да је тако гарант кад ти са трећег таласа кажеш?????

ОДГОВОРИТЕ