Највеће јаје на простору бивше Југославије

На главном тргу у Травнику изложена је вјероватно и највећа писаница на подручју бивше Југославије. Јаје висине 2,64 метра без постоља дјело је Фабијана Томића и волонтера Удруге "Наша земља".

Босна и Херцеговина 17.04.2022 | 11:58
Највеће јаје на простору бивше Југославије

Томић је иначе академски сликар, а велики пројекти као што је ова писаница су његово поље занимања и свакодневни изазов у ономе што ради. У пројекту израде писанице био је водитељ, а у разговору за Клиx.ба говорио је о изради јајета, материјалима, изазовима те будућим пројектима.

Израда писанице почела је у марту 2021. године, а испрва није било планирано осликавање. Како се Ускрс ближио, вриједна екипа се додатно ангажовала па и осликала орнаменте и слике те у коначници направила ускрсно јаје.

"Све је почело с пројектом. Израђујемо бројне моделе кроз курсеве, па је такав био и ово јаје. Радили смо с полиестерском смолом на изради профила модела јајета полутке, затим смо правили калуп и реализовали форму. Осликавање није било у плану, а с обзиром на то да је долазио Ускрс, пријатељи су нам прискочили у помоћ и успјели смо све завршити", казао је Томић.

Истиче да су планирали направити јаје за Гинисову књигу рекорда, али да су их у томе ограничила врата простора у којем су радили с обзиром на то да га не би могли изнијети и представити јавности. Ипак, јаје украшено плетерима, орнаментима и сликама, данас плијени пажњу у Травнику.

"Иначе, традиција украшавања писаница у БиХ је веома дуга, углавном су то украшавале наше баке с унуцима. Око десетак људи је учествовало у изради овог јајета. Настојали смо позвати што више људи, небитно ко је ко, јер се доста могло научити кроз ове курсеве са смолом", додаје Томић.

Екипа која је радила на изради писанице утрошила је више од 600 сати волонтерског рада, али њихов труд је на крају препознат, а одређене фирме и надлежно Министарство културе СБК су им дали подршку.

"Травник се може похвалити, али и кантон, највећим јајетом, вјероватно на подручју бивше Југославије, а наредне године правимо још веће", закључио је Томић.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар