Протести против крајње деснице широм Француске

Хиљаде демонстраната, противника крајње деснице, дефиловале су данас у градовима широм Француске.

Свијет 16.04.2022 | 18:14
Протести против крајње деснице широм Француске

Противници Марин ле Пен, десничарске кандидаткиње за предсједницу, покушавају да формирају јединствен фронт како би је спријечили да побиједи у другом кругу предсједничких избора 24. априла, а полиција је упозорила на могуће инциденте у око 30 француских градова, преноси Реутерс.

У центру Париза, хиљаде људи окупиле су се узвикујући пароле против крајње деснице и упозоравајући на друштвене преокрете и деградацију демократије уколико Ле Пенова успије да побиједи.

На једном транспаренту је писало: "Против крајње деснице. За правду и једнакост. Против Ле Пенове у Јелисејској палати".

"Ако крајња десница дође на власт, догодиће се велики колапс демократских, антирасистичких и прогресивних политичких опција", рекао је извјештачу Реутерса Доминик Сопо, предсједник организације СОС Расизам, који је заједно са десетинама чланова група за људска права, синдиката и удружења позвао на протесте.

"Људи би требало да схвате да упркос бијесу који осјећају према Емануелу Макрону и његовој политици, не може се поставити знак једнакости између кандидата либералне опције и кандидата крајње деснице", поручио је Сопо.

Макрон, који је касније током дана одржати митинг у Марсеју у покушају да убиједи присталице љевице да 24. априла гласају за њега, у незнатном је вођству над Ле Пеновом, показују најновија истраживања јавног мњења.

Прије одржавања првог круга избора 10. априла, Ле Пенова је успјешно искористила бијес грађана огорчених због великог пораста трошкова живота и перцепције да је Макрон одвојен од свакодневних потешкоћа обичних људи који му нису на листи пприоритета.

Због тога је она у првом кругу успјела да освоји чак 23,1 одсто гласова, знатно више него у првом кругу претходних избора.

Емануел Макрон, проевропски центриста, релативно лако је побиједио Ле Пенову 2017. године на предсједничким изборима, али ове године, током првог круга гласања започета је сасвим нова битка за гласове између истих политичких ривала, у којој се Макрон суочио са знатно тежим изазовом, наводи агенција.

(Тањуг   Фото:АП Пхото/Даниел Цоле)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кад овакви

16.04.2022 18:22

Завладају европом онда је Путин успио. Успио да је дестабилизује и распарца, сто це многе насе да обрадује . Опет це УСА морати да ослобадја Европу, сад од путина.

ОДГОВОРИТЕ