Супруга политичара апелује на размјену Британаца за мужа

Супруга украјинског политичара Виктора Медведчука, Оксана Марченко, објавила је видео у којем се обратила породицама и пријатељима британских држављана, које су недавно заробиле руске снаге, да их размене за њеног мужа.

Свијет 16.04.2022 | 16:55
Супруга политичара апелује на размјену Британаца за мужа

"У вашој је моћи да замолите британског премијера Бориса Џонсона да изврши утицај на украјинско вођство и оствари пуштање Британаца, тако да их размени за украјинског опозиционог политичара којег су ухапсиле украјинске власти, мог супруга Виктора Медведчука", објавила је Марченко, преноси агенција ТАС С.

Апел Оксане Марченко на друштвеним мрежама прокоментарисала је и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, саркастично рекавши да ће се британски премијер Џонсон сигурно одазвати апелу.

"Борис Џонсон, који је недавно отпутовао у Кијев, вероватно је свестан судбине поданика краљевског величанства. Неће бити спор у одговору. У међувремену би британска министарка спољних послова могла да искористи прилику да објасни шта су тачно британски држављани радили у Маријупољу с неонацистима", написала је Захарова на Телеграму, преноси агенција РИА Новости.

Шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Иван Баканов потврдио је 12. априла увече да је ухапшен посланик и шеф политичког савета странке Опозициона платформа - За живот Виктор Медведчук.

Медведчук је од маја 2021. био у кућном притвору, одакле је, како је саопштило Министарство унутрашњих послова Украјине, побегао 28. фебруара, четири дана након напада Русије на Украјину и да му се од тада губи траг.

Украјинске власти Медведчука сумњиче за велеиздају и покушаје пљачке националних ресурса на Криму, који је Москва анектирала 2014. године.

Он се у Украјини сматра савезником руског председника Владимира Путина, кога назива "личним пријатељем", а медији наводе и да је Путин кум његове најмлађе ћерке.

(Тањуг Фото: ЕyеПресс Неwс / Схуттерстоцк Едиториал / Профимедиа)

 
 
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тја

16.04.2022 15:13

Ма сто посто ће га размијенити са плаћеником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

16.04.2022 16:59

Размјена цивила за нацисте - стране плаћенике. Поштено???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозициони лидер

16.04.2022 19:11

Запад кмечи и сикће кад је опозициони лидер Русије, Венецуеле, Хонгконга, Бурме у затвору. Зато јер је њихов шпијун. а кад је Украински онда кажу ‘аллаy оф Путин’ (Путинов савезник), и не кажу да је Украинац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоја

16.04.2022 20:25

Украјинац ИЗДАЈНИК, а сто се тице плаценика, ко им је крив сто су их заробили.Рекли су да плаценике неце заробљавати. Крај прице. Ниста од размјене.