Прво мјесто на фестивалу туристичког филма у Јапану

Бањалучанин Роберт Дацешин, креативни блогер и путописац, који је посјетио више од 75 земаља, освојио је прво мјесто на престижном јапанском фестивалу туристичког филма.

Република Српска 16.04.2022 | 09:28
Прво мјесто на фестивалу туристичког филма у Јапану

Дацешин је добио награду у категорији за најбољи видео о некој земљи у конкуренцији са 1.542 туристичка промо-видеа из великог броја земаља свијета.

"Никада до сада се нисам пријављивао на фестивал овог типа. То вече, негдје иза 23 часа, завршио сам испуњавање апликације, послао наш филм и кроз који дан већ заборавио шта се десило, све док нисам добио званичан мејл од фестивала да је видео ушао у ужи избор видеа у категорији за најбољи видео о некој земљи. Чисто да појасним, главне категорије су још биле најбољи видео о неком граду и некој регији.

У конкуренцији на фестивалу, друге земље са огромним продукцијама, попут Катара, Аустралије и других, слале су тимове и огромне продукције, а ми са скромним буџетом смо освојили прву награду", истакао је Дацешин.

Додао је да је и информација да је ушао у ужи круг била нестварна те да се тада чуо са Синишом Берјаном, амбасадором БиХ у Јапану, који му је и саопштио да је освојио награду.

"Сама чињеница да сам ушао у ужи круг била ми је нестварна, а онда ми је кроз два дана послао можда и најрадоснију поруку коју сам добио у скорије вријеме", казао је Дацешин.

Он је захвалио свима који су били заслужни да овај туристички видео освоји ову престижну награду.

"Хвала пуно Синиши. Хвала и Милану Бањцу, који је монтирао видео, Милану Бајићу, који је снимао већи дио кадрова, као и Марку Радићу, због кога смо имали прилику да прошле године путујемо земљом и снимамо све ово. Надам се да смо барем на мали начин дали допринос промоцији наше земље у свијету", рекао је Дацешин.

Дацешин истиче да су кадрови за филм снимани пуних годину дана, већином због сарадње коју је имао са Туристичком организацијом Републике Српске и пројекта гдје су снимили девет мањих видеа о скривеним бисерима нашег краја.

"Крајем године схватио сам да имамо много кадрова и из претходних видеа, те сам пожелио тада да се направи један видео који ће заокружити цјелокупну причу на једном мјесту и који ће у мало времена показати што више тога је могуће. Сада када га гледам, схватим да и даље има толико тога што нисам ставио у видео. Рецимо, Неум, нисам споменуо да имамо море, пирамиде у Високом, или чак Требиње, које је по мом мишљењу најљепши град у земљи. Осјећам да је толико тога још могло да стане у њега и онда схватиш колико заиста у земљи има да се види", истакао је Дацешин.

Нажалост, због пандемије вируса корона Дацешин неће бити у прилици да отпутује у Јапан како би примио награду.

Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

?

16.04.2022 08:04

Ето и нама несто лијепо да се деси,свака цаст комплименти свима који су уцествовали ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

16.04.2022 09:19

Да сте барем имали времена Да нам написете и Како се зове филм да би и ми то погледали. Хвала Зоки

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

16.04.2022 09:21

Зелим ти са низес награде, на свијетском нивоу, мозес ти то са својом харизмом и материјалом који имас.... Надамо се и побољсаном будјету. Хвала ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво, све честитке!!!

16.04.2022 11:27

Један од ријетких урбаних лица у поплави малоградјана на тв-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.04.2022 11:49

Браво Даци! Видјех твој филм прије мјесец дана, врх је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена, Бањалука

19.04.2022 04:31

Супер децко, хвала Богу да је нас!

ОДГОВОРИТЕ