Грађани Шангаја очајни и љути: Дајте нам залихе!

На кинеским друштвеним мрежама, упркос строгој цензури, појавили су се снимци сукоба полиције и људи који су приморани да напусте домове у Шангају и оду у карантин, док град улази у трећу седмицу строгих мјера због епидемије корона вируса.

Свијет 15.04.2022 | 22:43
Грађани Шангаја очајни и љути: Дајте нам залихе!

Милиони су затворени у становима и кућама док власти Шангаја покушавају да се изборе са новом епидемијом вируса.

Свако ко је позитиван мора у карантин.

Због недостатка простора, чак се и неки стамбени објекти се претварају у карантинске центре.

Постоје страховања да би обустава рада у фабрикама у Шангају могла да угрози производњу у неким индустријским секторима у читавој земљи.

Али са више од 20.000 нових случајева дневно, власти имају проблем да пронађу довољно простора.

Претходних недјеља, градске власти су претвориле изложбене хале и школе у ​​карантинске центре и поставиле импровизоване болнице.

Али мали број озбиљних случајева у Шангају навео је неке да се запитају да ли је потребно закључавање, наводе дописници из кинеског мегаполиса.

Посљедњих седмица многи становници су се на друштвеним медијима пожалили због ограничења и указали на недостатак залиха хране.

Људи морају да наручују храну и воду и чекају да надлежне службе испоруче поврће, месо и јаја, а тврди се да је многима понестало залиха.

Због проширења мјера закључавања, услуге доставе и веб странице продавница су претрпане позивима и наруџбинама.

Отежана је и дистрибуција државних залиха намирница.

Према снимцима на друштвеним мрежама, многи становници кинеског финансијског центра, очајни су и бијесни због тренутних услова у којима живе.

"Дајте нам залихе, дајте нам залихе", сложно узвикују становници који су остали у становима, чује се на снимцима.

Може да се чује и како неки говоре да су "затворени 26 дана".

На неким снимцима, види се да неким људима недостаје храна и да старије људе нико не обилази и не помаже им, преноси ББЦ.

"Већ три дана нема шта да једе, нико није дошао да јој донесе храну", чује се глас жене, говорећи о старици која сједи за столом.

На другим снимцима могу се видјети условима у којима живе они који су морали у карантин. Круже и снимци за које се тврди да приказују људе у центру града који се туку за храну.

Неки са прозора вичу и питају да ли неко има лијекове, јер му дијете има високу температуру.

Због строгих антиковид мјера, дијелови кинеског производног сектора би ускоро могли да се затворе, барем привремено, јер компаније не могу да набаве основне компоненте из Шангаја.

Хе Ксјаопенг, предсједник произвођача електричних возила Ксјао Пенг, рекао је да ће, ако у Шангају ускоро не крене производња, скоро све фабрике аутомобила широм земље можда морати да обуставе рад.

Кина је једна од посљедњих преосталих земаља које су још посвећене искорјењивању корона вируса, за разлику од већине свијета који покушава да живи са вирусом.

Али кинеска политика нулта ковида је под притиском посљедњих недјеља због ширења омикрон соја.

(Агенције   Фото:Реутерс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Није лако

15.04.2022 21:01

Ово је типично комунистичко лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИРО

16.04.2022 07:04

Тацно а јос би и запоцели рат на Тајвану

Name

Ипе

15.04.2022 22:55

Нас ће на јесен у закључавање,сад више и не броје колико заражених,тестирања и сл,људи ходају сви слободно,корона ту међу нама читаво љето,а онда на јесен "МРШ У КУЋУ" да се не заразиш короном. А опет ће нас вакцинисати од јазука,да вакцине не пропадну кад су већ плаћене кинезима и ЕУ

ОДГОВОРИТЕ