Детаљи акције "Ира": Дрогу увозили из Холандије у БиХ

Осумњичени за међународни шверц дроге, који су пали у акцији "Ира", наркотике су у БиХ кријумчарили из Холандије и Њемачке, а о купопродаји су се договарали преко апликација "Аном" и "Скај" на којима су користили права имена, потврђено је "Гласу Српске".

Република Српска 15.04.2022 | 19:20
Детаљи акције "Ира": Дрогу увозили из Холандије у БиХ

Речено је ово у Суду БиХ на рочишту за одређивање притвора за девет осумњичених од 18, колико их је ухапшено током акције "Ира".

Како сазнајемо, притвор је затражен за судију Основног суда у Бијељини Јована Савића, Жељка Радовановића званог Кречо из Бијељине, Игора Вилотића званог Гига, Самира Алагића, Мишу Росића, Сашу Ковачевића, Драгана Мухаремовића, Анђелка Ђокића и Мирослава Пајића. Акцијом је био обухваћен и Миле Росић, који је у бјекству, а коме је, како сазнајемо, судија Јован Савић одавао информације.

Тужилац Тужилаштва БиХ Бојана Јововић, која руководи истрагом у овом случају, у судници Суда БиХ рекла је да су оптужени дјеловали као група.

"Они су два до три мјесеца комуницирали путем апликације 'Аном', а прије тога путем 'Скаја'. Толико су били сигурни у апликацију да нису ништа скривали. Слали су фотографије наркотика, договарали се о купопродаји, ко и гдје преузима, ко преноси", казала је Јововићева, преноси "Глас Српске".

Према њеним ријечима, Миле Росић је, док се крио и чекао пресуду за убиство, како би сазнао каква ће одлука бити, судији Савићу путем посредника дао дар за одавање информација. 

Судија је путем посредника савјетовао Росића и његове сараднике у другим парничним поступцима. 

Говорио им је како ће поступати и договарао се о писању жалби.

Појашњавајући улоге осталих осумњичених, тужилац Јововић је истакла да је са бјегунцем Росићем сарађивао и Радовановић којег терете да је продавао дрогу у БиХ. 

Према ријечима тужиоца, у овом случају се ради о добро организованој групи.

Код осумњичених није нађена дрога, али је анализом апликације "Аном" утврђено да су се професионално бавили продајом дроге. Један дио њих још је неидентификован.

Нагласила је да би осумњичени боравком на слободи могли да утичу на свједоке и истрагу, те да би могли поновити кривична дјела.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да траже притвор за девет осумњичених који су ухапшени у акцији "Ира" те да се међу особама за које је предложен притвор налази осумњичени носилац правосудне функције. 

Акција "Ира" спроведена је 13. априла, када је ухапшено 18 лица, а заплијењено око 80.000 КМ.

ОДБРАНА

Адвокати осумњичених су се успротивили притвору, те су предложили евентуално одређивање мјера забране. Сматрају да се све своди на један доказ, а то је анализа дешифрованих порука.

"Садржај порука са апликација сам за себе не може бити доказ. Ово је податак на основу којег би требало да крене истрага. Све се своди на исказе оних који су пуштени, али ко каже да су они говорили истину? Хапшења су изведена прерано", сматра адвокат Дејан Богдановић.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

15.04.2022 19:19

Неоглашава се нико из МУПа РС Изгеда да постаје озбиљно

ОДГОВОРИТЕ