Кина: Извештај разоткрива растуц́и антиазијски расизам у САД

Кинеско друштво за проучавање људских права у петак је објавило извештај у којем се разоткрива растуц́и антиазијски расизам у Сједињеним Државама.

Свијет 15.04.2022 | 13:17
Кина: Извештај разоткрива растуц́и антиазијски расизам у САД

Сједињене Државе се и даље поносе тиме што себе признају као белу англосаксонску протестантску земљу, наводи се у извештају уз напомену да су азијски Американци, Афроамериканци, Хиспаноамериканци и Индијанци подложни дискриминацији и кршењу у различитим облицима и не могу у потпуности да уживају своја људска права.

Извештај се састоји из три дела: Американци азијског порекла суочени са порастом расистичких напада усред пандемије коронавируса; расизам против азијских Американаца није јединствен за пандемију коронавируса и разлози за растуц́е антиазијско расположење усред пандемије коронавируса.

У извештају се растуц́е антиазијско расположење приписује расистичким нападима неких америчких политичара на Кину због корона вируса; ефектима беле надмоц́и; етикетама "угледне мањине" која окива азијске

Американце; антагонизму између азијских Американаца и других етничких мањина у САД;и акцијама неких америчких политичара које озбиљно поткопавају везе Кине и САД. Може се закључити да ц́е у постпандемијској ери, чак и ако се антиазијски расизам смири, расни напади на кинеске Американце наставити да расту под утицајем антикинеске политичке манипулације америчких политичара, наводи се у извештају и позива на неопходност сталне пажње међународне заједнице овом питању, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милан

15.04.2022 13:12

Ма ко вас засто нико вас немозе а сцуд сте се раселили зутаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека Милане болан

15.04.2022 15:14

Нека их,нису са ратном техником досли.Него као постени и вредни људи.