Амерички амбасадор у Београду пун похвала Србији

- Ја сам веома свјестан наших (САД) историјских односа са Србијом које су имале сјајне моменте, али и тешке тренутке. Наравно врло сам свјестан да је тренутак у којем смо сада са Србијом позитиван и намјеравамо да урадимо више заједно, да градимо на том тренутку..., казао је Хил

Србија 15.04.2022 | 09:34
Амерички амбасадор у Београду пун похвала Србији

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил (Цхристопхер Хилл) је 13. априла учествовао на конференцији "Позиција Србије у Евроатлантској заједници", која је одржана у онлајн формату у свечаној сали Амбасаде Бугарске, а у конференцији су учествовали и Драган Шормаз, предсједник Евроатлантског савјета Србије, Петко Дојков, амбасадор Бугарске у Србији, и Зоран Драгишић.

Амбсадор Хил је говорио и о актуелном рату у Украјини и о приступу европских земаља, преноси Аваз писање Б92.

Интерес нам је да радимо са Србијом

- Ја сам веома свјестан наших (САД) историјских односа са Србијом које су имале сјајне моменте, али и тешке тренутке. Наравно врло сам свјестан да је тренутак у којем смо сада са Србијом позитиван и намјеравамо да урадимо више заједно, да градимо на том тренутку. Данас смо ближи него у прошлости и сигурно је да су константна политика Србије у УН и гласање којим критикује и искрено осуђује повреду независности Украјине позиције које дијелимо и радујемо се односу који ће бити тестиран у овим тешким временима, али као резултат тих тестирања постат ћемо ближи Србији - рекао је Хил.

Амерички амбасадор се осврнуо и на безбједносну политику Београда и навео да "на крају то како Србија одређује одбрану и сигурносна питања јесте за српску владу и њеног односа са народом".

- Није на САД да каже Србији или, искрено, било коме како да организује међународне интересе у будућности. Али јесте у нашем интересу да радимо са Србијом и поносни смо на односе које смо развили са Србијом у претходним годинама и однос који намјеравамо да имамо. Спремни смо да идемо напријед као што је Србија спремна да иде напријед и да радимо са вама у духу међусобног поштовања.

На Србији и људима у Србији јесте да сами одреде безбједносне потребе

Хил сматра да се односи са Русијом не могу вратити на оне који су били прије 24. фебруара.

- На Србији и људима у Србији јесте да сами одреде сигурносне потребе. Ми смо спремни да подржимо аспирације Србије и она мора да гледа у будућност и шта би могла да постигне за себе као НАТО чланица, али морам да нагласим то да је на Србији да одлучи, када би то био избор, када би била жеља, као што Србија има жељу да се придружи ЕУ, гдје ми подржавамо Србију - рекао је Хил.

Додао је:

- Придруживање ЕУ подразумијева многе тешке изборе, а уколико би Србија хтјела да уђе у НАТО, то би подразумијевало доста тешких одлука које би морала да направи. САД би подржале Србију, али поново морам да нагласим, таква одлука је на Србији, а не на нама.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Није

15.04.2022 08:18

добро кад нас хвале дусмани ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуле

15.04.2022 08:21

Тако и треба бре! Србија и Босна требају дасе окрену цивилизованом свету. Сви ми који смо отисли трбухом за крухом смо на западу и ту паре зарадјујемо. Подрска за Србију и надам се да цемо само напред у правом смјеру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

15.04.2022 08:44

нам је јасно да смо на погресном путу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

15.04.2022 09:29

Ста је разлог овиз излива љубави? Да не нагадјам, брзо це мо сазнати. Топло, хладно, љубав, мрзња, то се смењује, увек је некакав интерес иза тога. Сад је љубав, траје кратко, па нека бар мало љубави одговара свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

15.04.2022 10:33

Хвала Пућину што је Американце вратио на велика врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

15.04.2022 13:48

Нико од УСА, није најебао као Вијетнам, данас се не зна број Америчких компанија које послују тамо ! Наше Раднике у Њемачкој и Аустрији не треба помињати !

ОДГОВОРИТЕ