Град суфинансира боравак дјеце и у приватним вртићима

-Ово је за мене један од највећих дана у сваком смислу. У годину и неколико мјесеци, ми мијењамо концепт развоја Бање Луке, са акцентом на породице. Симбол наше града нису мостови, путеви ни троторари. Симбол сваког друштва је породица – рекао је он.

Република Српска 13.04.2022 | 20:18
Град суфинансира боравак дјеце и у приватним вртићима

У Културном центру Бански двор данас је родитељима званично представљен Правилник о суфинансирању трошкова услуга боравка дјеце у приватним предшколским установама на територији Бање Луке.

Присутнима се обратио и градоначелник Драшко Станивуковић, који је рекао да је ово била једна од примарних политика Града Бање Луке.

-Ово је за мене један од највећих дана у сваком смислу. У годину и неколико мјесеци, ми мијењамо концепт развоја Бање Луке, са акцентом на породице. Симбол наше града нису мостови, путеви ни троторари. Симбол сваког друштва је породица – рекао је он.

Додаје како су темељно и суштински остали на таквој идеји и жељи, коју су и остварили.

-Када смо обећавали ово, они су нам се смијали, сада када испуњавамо, они ћуте. Нису нам вјеровали. А ми данас ово обећања испуњавамо. Ово је једно од наших највећих стратешких обећања, а управо данас је ова политика угледала свјетло дана. Ово је први пут да се овакво нешто дешава у цијелој Републици Српској и поносам сам што се дешава управо у нашој Бањој Луци – истакао је градоначелник.

Овлаштени потписник Одјељења за друштвене дјелатности, Данијела Кајкут, обрћајући се присутним родитељима, рекла је како, инфо дан је намјењен првествено свим родитељима, јер је ово подстицај који ће осјетити директно они.

-Желимо да представимо наш нови пројекат, суфинансирање боравка дјеце у привантим предшколским установама. Желимо да родитељима објаснимо све шта је потребно, како и на који начин да поднесу захтјев како би остварили ово право – рекла је овлаштена потписница Кајкут.

Додала је како је из буџета Града за ову намјену издвојено 1,2 милиона КМ, с тим да ће појединачна субвецнија износити 60 КМ по дјетету.

Мајка двоје дјеце, Маша Чавић поручила је да је ово први конкретан корак гдје се јасно показује шта градска администрација мисли о породици.

-Ово је конкретан, велики корак који се тиче помоћи родитељима. Моја дјеца похађају приватни вртић и ово нама много значи. Државни вртићи су пуну и ово је велика подршка свим родитељима – рекла је она.

Са њом је сагласан и Драган Суботић, отац једног дјетета, који је рекао како овај инфо дан има сврху и смисао.

-Ово је први корак ка балансу између приватних и државних вртића – поручио је он.

Подсјетимо, Градска управа званично започиње субвенционисање приватних предшколских установа, а сви родитељи на данашњем инфо дану могли су да се детаљно информишу о свему ономе што подразумијева овај програм који се први пут реализује у Бањој Луци.

Родитељи захтјеве могу предати већ сутра, наведено је на сајту Градске управе Бањалука.

(БН).

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лукавица

13.04.2022 18:34

Шта рећи , осим: Свака част градској администрацији са Станивуковићам на чело.Ово су конкретни потези који помажу основној ћелији друштва, тј. ПОРОДИЦИ.Уџбеници,превоз,суфинансирање и још много добрих ствари за породице и град Бања Луку за само 1,5 годину мандата уз свакодневне опструкције СНСД-еа.Свака част.Надам се да ће овај потез отријезнити и власт у Источном Сарајеву гдје је легло криминала , проституције и препродаје наркотика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетка

13.04.2022 19:52

Господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

13.04.2022 20:51

Браво,свака цаст,доказ да се мозе помоци кад нема крадје у будзету,а опструкције на сваком кораку. Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

14.04.2022 02:18

Браво, немам ријеци да описем моје изненадјење, позитивно наравно, да један град на насим просторима уводи несто сто је свуда у Европи нормално, прекида дискриминацију дјеце, напокон це бити једнака као дјеца подобних и сретника, цији родитељи су успјели уписати своје најмладје у јавне вртице....ово је корак напријед од 100 миља, преостало је јос само да се рад вртица некако продузи, како би били доступни и дјеци радника у приватном сектору, ције радно вријеме није ускладјено са боравком дјеце у вртицима. Не надам се уопсте да би она гомила неспособних у градској администрацији Приједора, могла несто слицно урадити...али драго ми је да бар Бањалука постаје цивилизован град. Јос да некако укину дискриминацију дјеце по питању Закона о дјецијим правима, оне одредбе по којој сва дјеца нису једнака, јер не постоји земља у којој се право на дјецији доплатак условљава бројем дјеце или зависи од тога да ли је родјено прво, друго или треце...пето... сто је директно крсење људских права, а дјеца ту спадају, свакако. Сви морају имати иста права, да имамо Омбудсмана, то би давно било на Уставном суду, овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.04.2022 07:05

Јави се Иги бар преко билборда и реци кои се то тајкун накачио на буџет БЛ, јави се Иги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

14.04.2022 07:36

Јел то вази за сву дјецу без националног и вјерског предзнака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалукаааа

14.04.2022 09:49

Па ста сад дрзис митинге..ста си ти урадио..дао ко 60км по дјетету..и сад сетај од мјесне заједнице до мјесне заједнице па се хвали..гори си посто од Вуцица..ти и из wц соље искацес..овај бар из фризидера..

ОДГОВОРИТЕ