Кућа "из снова" поново се окреће

Ротирајућа кућа, изум Српчанина Војина Кусића из Српца која је обишла цијели свијет, након вишемјесечног прекида због квара електронике командног система, поново је у функцији и на располагању заинтересованим посјетиоцима. Тиме је отклоњена свака сумња да је овај градјевински пројект доживио неславан крај.

Република Српска 13.04.2022 | 16:52
Кућа "из снова" поново се окреће

Идејни творац и главни изводјач радова на, како је представљена у јавности, „кући из снова“ Војин Кусић каже да је у његовом одсуству у бањи неко оставио отворен сандучић у коме је смјештен електронски механизам, у који је ушла киша и изазвала квар.

„Квар је био неминован, јер у њему има електронике више него у старом телевизору“, каже Кусић и додаје да је требало доста времена да се пронадју и  набаве оштећени дијелови, чак у Америци, да би  стручњаци из Бањалуке оспособили управљачки механизам којим се покреће ротација, регулише жељена брзина (обртаји) и све то дигитално – на даљину. 

Да је Кусићева ротирајућа кућа стекла велику знатижељу и популарност потврдјују свакодневни позиви медија, стручњака и грађана из готово свих крајева Европе, свијета, посебно Републике Српске и окружења. Сви би да на лицу мјеста виде то градјевинско чудо из Српца.

Војин подсјећа да је прије 50 година, као младић на жељезничкој станици у Београду гледао окретање локомотива и дошао на идеју да направи ротирајућу кућу од које није одустао до њене изградње. Поставио је шестоугаони темељ, на који је уградио 12 ваљака из старог војног транспортера укупне носивости 60 тона.

На платформи је постављена кружна стаза и све то повезано снажним мотором са редуктором. Саградио је приземље и спрат куће са лаганим материјалима.

Располаже са 120 квадрата корисне површине која се окреће око своје осе. Темељи могу издржати 20 тона, а тренутно су оптерећени са око 7 тона.

Кућа се налази на узвишењу, недалеко од породичне куће, и при лијепом времену са погледом на ријеку Саву и дио славонске равнице у Хрватској.

Кусић кроз шалу каже да је ову кућу саградио из љубави према супрузи, која је иначе прижељкивала да из куће може истовремено гледати на све четири стране, а тиме и контролисати  с које стране он долази.

„Мада ми то није био циљ, већ резултат мог немирног истраживачког духа и упорности коју ми је природа даривала, постао сам веома популаран. Људи ми прилазе, ма гдје отишаои и кажу  „еј, ти си онај што је измислио кућу која се окреће“, каже Војин, који је  у свом крају познат и као велики хуманиста, али и успјешан привредник, који је руководство над фирмом препустио сину и снахи.

„И сада помажем дјеци колико могу, а уживам у свом изуму и спортском риболову“, каже Војин и додаје „важно је да се кућа поново окреће“.

(БН/С.К: Фото: С.К:)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драган МД

13.04.2022 15:15

То је мала маца шта бих ја направио, али ми треба новац и вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2022 21:56

Нигдје везе ово мозе сваки човјек једноставно ко пасуљ. Па имас куце које су направљене наопако на крову а димњак у темељима хахаха унутра све нормала. Ево у Леуни ја био у њој

Name

Ком

13.04.2022 16:12

То ми има смисла само ако постави соларне панеле на куцу и цитав дан прати Сунце. Исплатио би му се соларни систем дупло брзе него код осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може

13.04.2022 18:47

Да прати сунце зими а да иде насупрот сунце љети...

Name

РАШО

13.04.2022 20:59

Ако је то направио из жеље за погледом преко Саве на хрватску страну онда није ни требао да прави ротирајућу кућу него само са великим прозором према Славонији.Мање би га коштало.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

14.04.2022 05:35

Жив био земљаче...

ОДГОВОРИТЕ