Због санкција Цвијановићевој и Додику цех ће платити многи!

Ове санкције неће ријешити нагомилану мржњу и бијес политичара у БиХ, каже политичка аналитичарка Тања Топић.

Република Српска 13.04.2022 | 07:48
Због санкција Цвијановићевој и Додику цех ће платити многи!

Британија је 11. априла објавила да је санкционисала члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић због покушаја да наруше легитимитет и функционалност државе БиХ.

Ове санкције укључују забрану путовања и замрзавање имовине и прве су у оквиру режима британских санкција за БиХ.

Милорад Додик најавио је да ће Влада и друге институције Републике Српске одбити све програме које је у овом ентитету креирала Велика Британија.

"Можда ћемо промијенити и Закон о јавној управи који је креирала Велика Британија и направићемо наш закон о јавној управи", рекао је Додик.

У изјави током засједања Народне скупштине РС навео је како га није брига за санкције, како нема никакву имовину у Британији, те да тамо није био 10 година.

Додик је казао како су Британци непријатељи Србима “већ 200 година”, а британског амбасадора у БиХ Метју Фиелда назвао је “смрадом”.

“Нека те своје санкције објесе мачку о реп”, казао је Додик новинарима, а на питање хоће ли бити још санкција казао је како очекује да ће му их ускоро увести Њемачка и Холандија.

Ове санкције неће ријешити нагомилану мржњу и бијес политичара у БиХ, каже политичка аналитичарка Тања Топић.

“Штавише, још ће их више продубити. Јер су погледи на изречене санкције дијаметрално супротни, у зависности из којег дијела БиХ се на њих реагује. У једном дијелу земље су поздрављене, у другом стављен је знак једнакости између санкционисаних појединаца и институција чак читавог ентитета.

И таква опречна стајалишта немогуће је приближити. Без обзира на ноншалантност, исмијавање санкција, вријеђање оних који су их изрекли, ником не може бити свеједно да се у срцу Европе нађе у друштву Лукашенка. Готово да је извјесно и види се већ сада да ће бити још земаља које ће слиједити Велику Британију, што никако неће бити добро ни за грађане”, каже Топић.

Она подсјећа да са страним инвестицијама смо се одавно поздравили, а сада су већ неке државе обуставиле пројекте подршке, док су власти Републике Српске најавиле прекид свих програма, које у овом ентитету спроводи и подржава Велика Британија.

“Дакле, цех ће платити многи. Кроз овакве реакције на санкције Велике Британије можемо ишчитати више бијес, љутњу, погођеност него равнодушност. Сводити санкције на путовање у земљу, у коју ионако не путујете, као и на чињеницу да у истој немате некретнине, прилично је поједностављено и популистички”, рекла је Топић.

Невен Анђелић, стручњак за међународне односе из Лондона говорио је за БУКУ о санкцијама Велике Британије Милораду Додику и Жељки Цвијановић.

Он каже да ове санкције неће директно погодити Републику Српску или њене грађане већ је усмјерена према појединцима, али сигурно да ће уздрмати финансијску основицу и моч људи у окружењу Додика и Цвијановић.

Анђелић наводи да на први поглед ове санкције могу изгледати као симболички чин.

Анђелић каже да политика увођења санкција гледа на дуги рок и ове санкције имају за циљ промјену политичке климе и стварање услова за промјену власти.

“Ипак, у прошлости увијек су се у оваквим ситуацијама, не само што се тиче српске етније је долазило до хомогенизације. Добром реториком, изборном тактиком ти националистички стројеви су осигуравали свој реизбор.”

Он се осврнуо и на реакцију Милорада Додика након што је сазнао за санкције Велике Британије.

“Мислим да ће Милорад Додик ући у уџбенике дипломатије и да ће се студирати како не треба, шта је погрешно, као један примјер који не приличи ни у обичној комуникацији. Ово је јудан друшвени случај који је тешко упоредив било гдје у свијету. Не пада ми на памет нико такав. Очито је ова одлука погодила њега и не би тако реаговао да му је заиста свеједно и реакција би била другачија. Врло је озбиља створена ситуација и питање је како реаговати осим вербално и неприлично”, рекао је Анђелић.

Додао да се након проширења америчких санкција више се не може говорити о етничкој искључивости политичара на које се циља, те сматра да ће и Британци, као и Неке земље ЕУ потенцијално увести санкције појединцима у БиХ.

Смисао сваке санкције јесте терапеутски, односно у томе да санкционисане покуша вратити на пут цивилизацијски моралног дјеловања и живљења. Овако санкције, као средство политичке борбе, коментарише Есад Бајтал, политички аналитичар.

“Уколико прекршиоци пређу линије повратка, тзв. ‘црвене линије’, онда се они знају понашати ирационално, попут збуњених експерименталних пацова који бирају ирационалну реакцију и слиједе је без обзира на сву њену неучинковитост и штетност по себе саме. Отприлике у тој ситуацији налазе се и ове особе”, каже Бајтал за БУКУ мислећи на Додика и Цвијановић.

Он наводи да они више немају куд, и вјероватно ће наставити срљати као и свих година иза нас.

(БУКА)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Т3884912

13.04.2022 05:56

Платит ће народ, народ испашта увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

13.04.2022 06:55

Наравно, у ком нас капацитету могу заступати кад су им сви окренули ледја. Изгубили су свој пуни капацитет због којег су људи гласали. За обицног цовјека да лаксе разумије дзабе ти сто си најпаметнији у селу кад нико са тобом неце да прица. Логицан слијед је да сами дају оставке и распису нове изборе.

Name

Ово двоје

13.04.2022 07:00

љепотана, рс и Балкан доводе у веома неизвјесну ситуацију , закувавају само тако, поистовјетили се да су они рс, а народ као овце, гласају за ове љепотане

Name

ц

13.04.2022 07:11

Криви су странци и народ РС што не слушају великог вођу, затвори се од ЕУ,Енглеске, Америке, имаш Руског амбасадора и удри, већ личиш на вођу из Сјеверне кореје. Мобилиши сина и у рат велики вођа крени. Готово је само ти то не видиш и немој нас ти бранити.

Name

Владимир

13.04.2022 07:34

Народ и јесте ову багру себи натоварио на грбацу,сад нек испаста а они су тески ко бродови

Name

Ко због ових лобања

13.04.2022 08:02

плати било ста, наставице плацати до краја битисања, јер је глуп

Name

само

13.04.2022 08:05

Није битно ко ће платити, битно је ко неће наплатити. Живјела Република Српска.

Name

Крис

13.04.2022 08:06

Због једне будале који је свој народ довео до просјалука и због криминала , сада народ опет мора испаштати. Ову банду Додика, Бакира и Цовица и њихове менторе треба похапсит да би народи могли нормално зивјети.

Name

Ре

13.04.2022 08:17

Да. Кад се појединац изједначава са државом. И када њему неко стане на жуљ он се свети у име народа. Е па народе, бирај и даље такве.

Name

Нострадамус

13.04.2022 08:21

Па они нон стоп прицају да њих санкције не дотицу и да немају никаквих проблема са санкцијама, а ви се радујете санкцијама могу они и опозицији да уведу санкције и њих то неце да дотице.

Name

0001

13.04.2022 05:58

Лаки је мало нервозан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

13.04.2022 06:06

А смрадови су ти ваљали кад су те довели на власт и креирали су законе како су хтели санкционисали кога су хтјели наравно уз Педија Есдауна твог пајтоса и твоје одобравање а кад су кола кренула низбрдо онда не ваљају вецег смрада од тебе на насим просторима мајка јос није родила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2022 09:11

па ваљају ми и сада,ста ми фали,

Name

Ре

13.04.2022 06:11

Народ и борци гладују годинама у режиму лопова РС, а он опремио одаје све своје кредитима ако му неки криминалац страни дође да види раскош бурлине власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

13.04.2022 08:17

Ово је за народ слободаа а опозиција би да нема санкција! Дскле сви и позиција и опозиција треба санкцијее сви који су од рата до данас урусили систем а народ је препустен сам себи растјеран опљацкан! Пљацка стољеца! И позиције и опозиције сви су грабили као ХИЈЕНЕЕЕ! Њихове плате и привилегије па привилегије бахацење за Гинисааааа!!! И врте се у круг 30 годинааа! Покривени хаљинама партијама власти и опозицијр коалиције Торовидјее у сва 3 тора умрезени прљавим капиталом харају са бјрлосвјетским лоповима од Рудије Емирата Кине итд итд до Турске Албаније Бугарске Орбанаа Јансе итд итд само пред закон и одузимање прљавог капиталаа

Name

Па

13.04.2022 06:24

Сврха ових санкција и јесте то. То исто важи и за ово Шмитово срање. Што више направити мржње међу народом и довести га у што већу неизвесност. Све то они покушавају довести на ивицу рата и онда кад им буде одговарало да нас пусте бих воду односно у нови рат. Наравно то све скупа иде уз ове наше тзв политичаре и њихову сагласност. Довољно је имати Q собне температуре да схвати о чему се ради. Та прича да у БиХ нема оружија и да се нема сучим ратовати је празна прича. Даће они нама све за два дана као и Украјини, јер њима је битно да се ми што више "рокамо". Буде ли народ луд не гине нам још већа пропаст од 90-их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг

13.04.2022 07:30

морас бити јако глуп ,да замрзис другог јер те твој краде и обмањује ..

Name

ре друг

13.04.2022 09:13

неконта он због цега је то тако.Имам осјецај да је то Додо под лазним ником.

Name

Момо

13.04.2022 06:25

Народ га биро и бира нека виде напокон с ким су тикве садили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

13.04.2022 06:30

Ускоро разговор. Савјетник: "Ево је предсједниче, ово је задња врећа. У колико сати нам је авион за Русију?" Предсједник: "Ма каква Русија". Савјетник: "Предсједниче, о чему се ради? Зашто?" Предсједник: "Ма иди ти у Русију. Видиш да се све пореметило. Нисам овдје ратовао, прије 30 година. Шта хоћеш, да ме сада у овим годинама, тамо мобилишу". Што живот може да изненади човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.04.2022 07:09

Ово није постено,када су крали и цинили криминал радили су то за себе и свој дзеп а сада кад све то треба на неки нацин вратити многи це врацати.Па засто си таква курва политико

Name

ре

13.04.2022 07:17

Јел му тај савјетник инглиски савјетник ил онај политицки руски стој потрцко оне Тилу Лилу из Српца-Топиц

Name

Проинтер

13.04.2022 06:32

Српске паре ти си украааооо!!! Проинтер сину си отвориоооо!!!! На власти остајес, све потплацујес у затвор идес брзо видееецеес!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2022 09:12

овце цувајјјјјјјјј,одосе код комсе у њивуууууу

Name

сале

13.04.2022 06:33

Драга госпођо Топић, рачун ће као и обично платити не ,,многи" него сви ми грађани, а што се тиче комуникације овог идиота који амбасадора назива смрадом, и улази у књиге како се не треба понасати, јос је једна порука људима да конацно упале мозгове, и почнемо вјеровати својим очима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СР

13.04.2022 06:37

Па неће странци рекоше само њима хахаххахах.Јесте наиван народ хаххахахахах.Само будите тако сложни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2022 09:13

хахахах,хахахаха,хахахаах

Name

Пиле

13.04.2022 06:48

Браво за Енглезе,ови це опет купити изборе,треба им забранити излазак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.04.2022 06:52

Плацају градјани вец одавно и плацае и даље све док је кабадахија на власти. Ал до нас је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

13.04.2022 07:08

Да ти Путин уведе санкције да ли би рекао Руси су наси непрјатељи 200 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.04.2022 07:43

Најбоље да нема избора да нам они командују,то је права демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

13.04.2022 09:16

боље и они него додо

Name

Подигнут

13.04.2022 07:59

Је степен борбене готовости МУП-а Републике Српске. Предлажем праћење ДЕСПОТОМ возила НАТО односно мировне мисије на подручју Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

13.04.2022 11:12

Има бога,завршиће ко Никола Поплаше.Окреће се коло среће....

Name

Марко

13.04.2022 08:04

Ау јбт. Ово је прилика да примитивни васарски калемари и шаторски пјеваци, примитивне сеоске кабадахије и полуписмени ознојени и улојени тзв. политицари показу како су они као несто вазно. Народ це добити представу о томе да на целу има неког веома вазног. А ради се о потпуно маргиналним типовима. Додик, одгојен на пијацама и Зељка бивса конобарица, умјесто да се повуку из политике, це све нас зртвовати за своје привилегије. А ми, јос увијек вјерујемо да су нам сви други непријатељи а не ови наси који нас пљацкају а кад је густо онда нас гурају испред себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс и гладан

13.04.2022 08:36

Треба Милораду забранит да користи сваку имовину коју посједује по Србији и Русији Треба изврсит притисак на Београд да Додику се одузме дрзављанство Србије А има и дрзављанство Русије,вјероватно..Додик глуми зртву пред Српским народом којег је опљацкао..Сад је право вријеме да га Српски народ откаци..,скине себи са грбаце 20 година ..Милорад Додик је издајник,сверцер и лоповцина 1 класе..Лопов са 5 *

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

13.04.2022 11:16

Скидајте нам лопова са грбаче,славићу вас умјесто С.Николе!!!!

Name

Реално

13.04.2022 08:39

Засто народ не изадје на улице и тразе оставку ових остаплера који унистисе и покрадосе све сто се мозе покрасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

13.04.2022 12:09

ко да поведе народ кад овако стање одговара и опозицији само се надмецу ко це висе пред камере.

Name

Милојко

13.04.2022 08:43

Само нека их британци или овај нијемац макну!! А, ја се помало стидим сто ми као народ нисмо у стању били да их МИ МАКНЕМО !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

13.04.2022 08:45

Сад висе неце глас костат 50 маркица него 5. Ал крезубим Додиковим гласацима и то је довољно за сламе и лазног србовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм..

13.04.2022 08:45

Још да нема овога Високог , могу мислити шта бих се све овдје радило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

13.04.2022 08:46

Имал онај Ковачевић сада неку причу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћао

13.04.2022 09:04

Жао ми је али моје гласове неће више добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

13.04.2022 09:08

Па господјо топиц ако санкционисани непутују те земље које им уводе санкције и немају тамо имовине засто се онда буне неистина је да они немају тамо имовину и сараднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

13.04.2022 09:11

Додо Босанац нема висе УЗБОРА нема повратка ни извињења загазио је дубоко на пут стрноглавице сада само мозе да срља у ту РУПУ БЕЗ ПОВРАТА . Тако је то када заузмес позицију а савјетници ти танки?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

13.04.2022 09:33

И ста кукакте Народ га је бирао ,народ је био уцјењиван ,купован и овај народ је допустио да га лопови јасу како хоце иста сад моземо реци него да је управо народ тај који је довео до овога,у модерном свјету народ излази на улице за малу ствар и мјењају власт а овај нас сути и трпи цекајуци да неко други то уцини за њих е па нака нам је овако нек нас унистава ова наса власт и нисмо боље ниста ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

13.04.2022 09:40

Нека плаћамо, али нам неће странци више овдје командовати. Треба се потпуно повући из свих заједничких институција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

13.04.2022 09:42

ЕУФОР да се повуче, а ако неће онда звати Русе у Републику Српску. Ово је дошло крајње вријеме. ДОСТА ВИШЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.04.2022 10:00

Чуди ме да и раније није дошло до овога поред његових савјетника. Само уз вјетар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ону најскупљу за Додика

13.04.2022 10:43

Не мозе вам нико ниста. Нелегитимни, трецеразредни политицар вас нервира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

13.04.2022 11:58

Санкције, човићу и изетбеговићу, овако није ништа урађено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

13.04.2022 13:36

Ма наси политицари могу без хране и 40 дана, ал без власти ни секунде!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

2222

13.04.2022 15:39

Цех ће платити не само неки други појединци, већ ћемо сви колективно имати последице, па самим тиме и Република Српска. Миле Додик и Жељка Цвијановић нису неки, Жељка је Предсједник Републике Српске, а Додика ћлан Предсједништва БиХ из Републике Српске. Обоје се клету да све што раде је да би заштитили Републику Српску и Српски народ. Ово је права пролика да покажу патриотизам. Једноставно треба да поднесу оставке јер на тај начин последици санкција према њима неће носити народ и Република Српска. Има много људи који ће ове функције боље обављати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

13.04.2022 16:51

Народ нецее!! Народ је дебелоо платио и у рату и у миру! Од политицараа лоповаа изнад закона и сад треба да плате политицари са кумовима родбином подобним папцимаа а народ са тим нема везее! Не лазита народ висе ! Доста јеее!

ОДГОВОРИТЕ