Јапан концесионар у руским енерг. пројектима

– Сједињене Државе никада нису вршиле притисак да Јапан напусти нафтне и гасне пројекте на руском острву Сахалин у којем јапанске компаније поседују удео, рекао је данас министар индустрије Коичи Хагијуда, додајући да ће Јапан и даље бити концесионар у тим пројектима.

Свијет 12.04.2022 | 08:20
Јапан концесионар у руским енерг. пројектима

„Намеравамо да наставимо да држимо концесије у пројектима Сахалин 1 и 2 јер су они стабилни дугорочни извори јефтине енергије и важни су за живот јапанских грађана и пословне активности“, рекао је Хагиуда на конференција за медије, преноси Ројтерс.

Он је навео да никада није осетио никакав притисак од стране САД да се Јапан повуче из сахалинских пројеката, одговарајући на питање о било каквом притиску Вашингтона.

Сједињене Државе, додао је, схватају важност енергетске безбедности на основу ситуације у свакој земљи.

Учецће Јапана у нафтним и гасним пројектима Сахалин-1 и Сахалин-2 допсело је у фокус због украјинске кризе, пошто су западне нафтне компаније објавиле да ће се повући из Русије након њеног напада на Украјину.

„Водећи рачуна о томе да обезбеди стабилно снабдевање енергијом, Јапан ће истовремено радити на смањењу зависности од руске енергије диверзификацијом извора енергије, укључујући обновљиву и нуклеарну енергију, и диверсификацијом извора снабдевања“, рекао је Хагијуда.

Такође је саопштио да министарство није упознато да су руска државна предузећа тражила од било које јапанске компаније плаћање у рубљама за испоруке природног гаса.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србо

12.04.2022 07:22

Циљ свега овога да мали уводе санкције да сиромашне још више а ми одабрани или велики и даље ће мо куповати и нафту и плин из Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А нама

12.04.2022 10:34

Препродавати за стравицно скупље....

Name

Па да

12.04.2022 07:34

Треба само нас на Балкану унистити на све нацине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интерес

12.04.2022 07:36

Јапан је задузен давно 200% као мјењац стањцаног.....

ОДГОВОРИТЕ