Вучић ме саслушао, до краја недјеље ће дати свој став

Предсједник Странке слободе и правде Драган Ðилас изјавио је данас, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да су избори једино рјешење за политичку кризу у Београду и да је разговор са Вучићем имао смисла ако доведе до смиривања тензија у друштву.

Србија 11.04.2022 | 20:24
Вучић ме саслушао, до краја недјеље ће дати свој став

Ðилас је пренио новинарима испред Предсједништва да му је Вучић рекао да ће о новим изборима у Београду до краја године разговарати са страначким колегама и да ће став изнијети до краја недјеље.

Нисмо имали велики степен сагласности о ономе о чему смо причали, додао је, али смо се сагласили да су пред Србијом тешка искушења.

Ðилас је казао да је подсјетио Вучића, за којег је рекао да не бјежи од тога, да власт мора да има легалност у свом избору, али и легитимитет, и да власт која би била формирана претрчавањем неких опзиционих одборника не би имала легитимитет.

Ðилас је рекао да му је Вучић пренио да је од својих сарадника обавјештен да СНС има више од 60 одборника за формирање градске власти у Београду.

"Ми смо већ видели по гласању у ГИК-у како гласају Заветници и коалиција НАДА и како су се изјаснили људи из ПОКС-а који су рекли да не могу са онима који за свој народ тврде да је геноцидан", рекао је Ðилас.

Сматра да нема другог рјешења за Београд осим нових избора и најавио да ће, уколико буде потребно, потражити правду пред Управним судом, додавши да од тога неће одустати.

"Уколико све опозиционе странке и њихови одборници остану на ставовима да неће са Весићем и Шапићем да праве власт онда однос остаје 55:55", рекао је Ðилас.

Навео је да би у том случају би по закону био формиран Привремени орган, а до краја године би били одржани нови избори од којих, како каже, неће одустати.

"Тражићемо паритетну заступљеност у свим телима и да се провере бирачки спискови, а од власти зависи да ли ће смањити тензије, да ли ће медији и парламемт бити друагачији", рекао је Ðилас.

Додао је да резултати у Београду говоре да у већини општина листе Уједињени за побједу Београда и Морамо имају више гласова него СНС и СПС, не само на Врачару и Старом граду, већ и на Савском венцу, Звездари, Новом Београду, гдје је предсједник општине Александар Шапић.

"У свим градским општинама победила је опозиција и то захтева нове изборе", рекао је Ðилас.

Истакао је да је са Вучићем разговарао у име своје партије, а не као представник цијеле опозиције.

На питање зашто је пристао на састанак са Вучићем прије одлуке ГИК-а о приговорима, Ðилас је казао да је добио сагласност странке да изнесе став да иако се понове изборе да постоји опасност да дио странака опозиције "пређе" у власт.

На констатацију новинара да је већина опозиционара негативно реаговала на састанак, Ðилас је рекао да су га подржали његова странка и грађани који, како каже, желе да се смање тензије у друштву.

"Свако има право на став, ако неко од опозиционих колега има боље решење, ако се бори за промену власти и за изградњу нове Србије, нека га да изнесу, ја ћу га први прихватити", рекао је Ðилас.

На питање да ли би, ако послије поновљених избора опозиција могла да формира већину, да ли би та власт имала легитимитет, Ðилас каже да би и та власт имала проблем због разлика у идеологији и да би њен задатак био да припреми све за нове изборе до нове године.

Истакао је да С СП неће нити бити дио нове владе Србије нити су добили такав позив нити би га прихватили и додао да ће остати највећи критичари власти.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар