Политико: Избори у Француској уносе нервозу у ЕУ и НАТО

- Кандидаткиња на председничким изборима француске десничарске странке Национално окупљање Марин Ле Пен, која подржава руског председника Владимира Путина и залаже се за смањење француских котизација ЕУ, ушла је у други круг и унела нервозу у ЕУ и НАТО, оцењује портал Политико.

Свијет 11.04.2022 | 10:46
Политико: Избори у Француској уносе нервозу у ЕУ и НАТО

Пројекције агенције Ипсос сугеришу да је француски председник Емауел Макрон освојио 28,4 одсто гласова на крају јучерашњег првог круга гласања, а његова главна ривалка Марин Ле Пен, освојила је, према истим пројекцијама, 23,4 одсто гласова.

Резултати првог круга упућују на закључак да ће очи међународне политичке јавности и држава, како у Европи тако изван Европе, бити упрте ка Француској.

Ле Пенова је изазвала узбуну изјавом да жели да повуче Француску, једину нуклеарну силу у ЕУ из интегрисане командне структуре НАТО како не би више била "у замци сукоба који нису француски".

Тај став је изазивао посебну забринутост у овом тренутку јер упркос томе што је осудила руску инвазију на Украјину, Ле Пенова већ дуго ужива у пријатним односима са Кремљом и добија кредите од руске банке.

Ако би Ле Пенова успела да победи Макрона у другом кругу, 24. априла, она би такође нанела потенцијално фаталну штету функционисању Европске уније.

Иако је њена странка Национално окупљање одустала од идеје да напусти ЕУ, Шенгенску зону слободног кретања и евро, Ле Пенова је углавном остала евроскептик.

Она се залаже се за смањење француских котизација ЕУ и промовише коалицију са државама као што су Мађарска и Пољска, којима управљају политичари десничарских уверења и њени истомишљеници.

Ле Пенова је најавила да намерава да повећа број особља на граничним прелазима како би се увео ред и успоставила стриктна контрола робе која улази у Француску.

Она такође жели да поново преговара о Шенгенском споразуму који је оценила као "непримењив" и да га замени поједностављеним граничним проверама за грађане ЕУ.

Ово је трећи пут да се Ле Пенова кандидује на председничким изборима и ове године је остварила свој највећи успех у првом кругу.

Иако анкете показују да би Макрон требало да задржи председничку функцију након другог круга гласања, борба за нови мандат у Јелисејској палати биће далеко неизвеснија него на изборима 2017. године, када се такође надметао са Ле Пеновом.

До другог круга ће се пажљиво анализирати сви преокрети јер ће савезници покушавати да одгонетну, између осталог и да ли ће Париз остати поуздан партнер у рату против руских снага у Украјина.

Дебата заказана за 20. април ће вероватно бити одлучујући сусрет у којем ће Ле Пенова покушати да пројектује углађенији и артикулисанији имиџ од наступа у јавности током изборне кампање пре пет година.

У жељи да привуче неке бираче Ле Пенове, Макрон је обећао да ће решити питања трошкова живота на којима је током кампање инсистирала Марин Ле Пен.

"Једини план за јачање куповне моћи грађана имамо ми", поручио је Макрон.

(Тањуг Фото: Анадолија) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дисмисс

11.04.2022 09:08

Зато неце никад ни побиједит г Лепен јер Америка поставља владе цланицама ЕУ а и сире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2022 15:46

Па нису то Лакташи. Немас ти појма о демокрацији. Није ово код нас демократија гдје влада један док не умре

Name

Небојса

11.04.2022 09:18

Француска излази из нато пакта,после избора а, у европи избија бунт народа због кризе и рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.04.2022 10:54

Само да заобиђу Балкан овај пут...

Name

БОБ РОЦК

11.04.2022 09:34

МАКАРОН ће побиједити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аwе

11.04.2022 09:56

Како знаш, треба мало шире гледати.