Ако након короне имате ове симптоме, идите код љекара

Наши стручњаци свакодневно упозоравају на симптоме послије прележане инфекције короне. Многе студије показале су да је листа постцовид синдрома све већа те и да уколико се појави неки необичан симптом обавезно се треба јавити љекару.

Свијет 10.04.2022 | 19:23
Ако након короне имате ове симптоме, идите код љекара

Доктор Мицхаел Мослеy упозорио је да прележани корона вирус, осим продуженог Цовида, може да изазове једну компликацију на коју већина стручњака још увијек није упозорила.

У питању је дијабетес типа 2, за који корона може да буде "окидач", а забрињава чињеница да ће први симптом бити такав, да ће га већина занемарити.

Ова болест настаје када ћелије изгубе способност да апсорбују глукозу, односно шећер из крви, и док се до сада причало више о томе како су пацијенти који имају шећерну болест подложнији инфекцији, сада се појавила теорија да корона може да изазове дијабетес типа 2.

"Студије спроведене у Америци и Њемачкој показале су да корона може да изазове дијабетес типа 2, посебно код људи који имају прекомјерну тежину или су гојазни", написао је доктор Мицхаел Мослеy у колумни за Даилy Маил.

Подаци из Њемачке показали су да су пацијенти заражени Цовидом, макар имали и лакшу клиничку слику, у 28 посто већем ризику од развијања дијабетеса типа 2. Подаци из Америке још више забрињавају, јер је утврђено да ће код оних који су прележали корону овај ризик бити већи за 40 посто. Пацијенти који су имали тежу клиничку слику били су три пута подложнији ризику од настанка дијабетеса типа 2.

"Корона вирус представља екстремну стимулацију за имуни систем, који може да изазове хроничне упале, и код људи који су у предијабетесу ово може бити окидач за настанак дијабетеса типа 2", рекао је доктор.

Он је упозорио на први симптом дијабетеса, који ће многи поистовјетити са продуженим Цовидом - у питању је умор.

"Ако сте прележали корону, и сада мјесецима касније осјећате умор, али и жеђ и појачани нагон за мокрењем, обавезно идите код љекара и провјерите шећер у крви", рекао је он.

(Агенције) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...

11.04.2022 00:03

Вакцинисане нећемо помињати, чак ако су након тога обољели, па и помрли. Тек сад ће да испливава шта су све ушприцали наивнима, али више нема повратка.

ОДГОВОРИТЕ