"До када ће власти убирати екстра приход од кризе?!"

"Живимо у тренутку када цијене свакодневно дивљају и у којем су многе земље донијеле неке пакете помоћи, и привреди и становништву, само се у Републици Српској и Босни и Херцеговини ништа није десило", каже Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Република Српска 10.04.2022 | 13:19
"До када ће власти убирати екстра приход од кризе?!"

"Подсјетићу да је огроман раст прихода од индиректних пореза, по основу виших цијена које су порасле и прије украјинске кризе, а настављен је даљи и још бржи раст након украјинске кризе, повећала се и потрошња становништва и можемо рећи да је држава већ наплатила те приходе, а ниједна марка није враћена ниједном грађанину Републике Српске", рекла је Тривићева. 

Она је додала да је опозиција имала приједлог на Представничком дому који је прошао, али је пао у Дому народа, а који је био најбоља, најбржа и најефикаснија мјера да се помогне и становништву и привреди, а то се тицало укидања акциза на гориво и смањења ПДВ-а на основне животне намирнице. 

"То је пало 16. марта, а онда 18. марта имали смо сједницу Народне скупштине Републике Српске у којој је владајућа већина усвојила закључке да ће у парламентарну процедуру на нивоу БиХ опет упутити приједлоге ових закона и рекли су да ће те мјере важити од првог априла. Данас је 10. април, никакав приједлог није упућен на нивоу БиХ и грађани треба да знају да због СНСД, који има већину у Дому народа и има могућност да све ово обори на Дому народа, плаћају скупље гориво, а посљедично су веће и друге цијене, с обзиром да цијене горива диктирају цијене и другх производа. Дакле, укидањем акциза гориво би било аутоматски јефтиније минимално 40 фенинга", навела је Тривићева. 

Она каже да се то није десило, а прикупљају се огромни приходи од индиректних пореза, који су у само прва три мјесеца ове године већи за 400 милиона у односу на исти период прошле године. При том ниједна марка није враћена онима који су већ платили те порезе. 

"Ја се питам до кад ће држава убирати екстра приход од ове ситуације, а грађани бити све сиромашнији и сиромашнији јер ово највише утиче на најсиромашније слојеве становништва који највећи дио својих буџета троше управо на основне животне намирнице, а њихове цијене највише расту. И ако већ нису хтјели и нису имали слуха да се укину акцизе и да се смањи ПДВ на основне жиивотне намирнице, а такав примјер имамо у Хрватској која је уз један свеобухватан пакет мјера обезбједила једнократне новчане помоћи за најугроженије категорије, ја позивам власти Републике Српске, да ако већ нису хтјели да уграде ову мјеру о којој сам причала везано за акцизе и ПДВ, да морају вратити становништву, барем оним најугроженијим карегоријама, корисницима социјалне помоћи и пензионерима, да врате дио средстава у виду трансфера односно једнократних новчаних помоћи", истакла је. 

Она каже да власт планира да држе ову ситуацију док се не уђе у љето, па да онда кажу да ће да повећавају плате у јавном сектору, повећавају пензије за одређени проценат, али људи требају преживјети до љета, а новца има. 

"Дакле, пензионерима се у овом моменту може исплатити 100 марака једнократне новчане помоћи, за оне са најнижим пензијама и већи износ, а оним социјално угроженим категоријама који су на евиденцијама центара за социјални рад. Грађани треба да знају да за то новца има. Мјера једнократне новчане помоћи кроз трансфер пензионерима и социјално угроженим категоријама није популистичка, јер кризни услови траже брзе и хитне мјере помоћи стога позивам владу да се изјасни по овом приједлогу", рекла је Тривићева. 

Тривићева је рекла да је Хрватска донијела један овакав свеобухватан пакет гдје су они рекли и смањење ПДВ, и пакети једнократне помоћи, и неке друге мјере које су донијели, само се у Републици Српској ништа није десило. 

"Ниједна једина мјера није донесена у циљу помоћи становништву, а ни привреди. Јер ово везано за акцизе би помогло и привреди. Дакле не знам шта чекају, отприлике знам њихову логику, да се уђеу неко вријеме пред изборе па да они иду и глуме неке доброчинитеље, да поможу становништву. Опет понављам, цијене су отишле ненормално управо за оне животне намирнице које у буџетима најсиромашнијег дијела становништва се и највише користе јер они највећи дио прихода својих буџета користе за основне животне намирнице, а држава је од раста цијена већ убрала екстра приход", закључила је Тривићева. 

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

трагац

10.04.2022 11:43

У БиХ треба увести под хитно закон о кандидирању политичких кандидата. Свим који су до сада имали било какву политичку функцију забранити кандидовање наредних 20 год. Свим преко 65 (ово је дискриминација пензионера) који су у покитици исплаћивати само пензију нек раде волонтерски акк хоће иначе нека пусте младе школоване кадрове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

10.04.2022 12:38

Ма ко преко 65 треба да се бави политиком? Нико. Забранити законом. Па ти људи да су способни за несто, не би исли у пензију. Вец би радили у фирмама.

Name

Борац

10.04.2022 12:48

Нама је криза од када ова црвена,лоповска секта влада. Њима није,цим дјајиц стално прави зурке са средњосколцима.

Name

Јелена

10.04.2022 12:51

Ти си будућа Предсједница .Свака цаст.

Name

Ре

10.04.2022 13:43

Док год народ ћути наставља се бјесомучна пљачка од БиХ, РС до МЗ. Морају се донијети реформске мјере. Не треба народу милостиња. А процеси се морају покренути мимо институција , јер власт има већину и не може се ништа остварити. Народ све зна и не треба му указивати на криминал и лоповлук, него га покренути.

Name

Ваљуга

10.04.2022 14:20

Ови из медјународне заједнице и свјетски моцници само прицају и лапрдају а Додик и мафијаси поут њега и даље се бахате и пљацкају народ ,а они ниста не предузимају умјесто даим забране уцесца на изборима оних подрзавају.

Name

Татар

10.04.2022 11:50

Докле год ви будете само седели у тим својим удибним фотwљама и само прицали а ниста не подузимали они це тако радити. Хајде Јелена заједно са осталом опозицијом пробудите овај народ заталасајте на било који нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрга

10.04.2022 12:01

Обрати се онима сто одлуцују ,а не опзицији која само мозе ,сад засад да критикује,али нема ту моц да несто уради. Не треба мјесат бабе и забе.

Name

Горанка

10.04.2022 12:20

Јелена таласа!!! Подржимо је!!!

Name

Wwww

10.04.2022 11:58

О бозе. Они гледају. Себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па неће дуго

10.04.2022 12:02

Само док траје криза. Кратко. Криза траје само од 1990 године. Сића. Пу, ђе ми живот прође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик

10.04.2022 12:15

Нек подијеле сваком становнику РС по 100 км то је реалније него појединим дизати плате сви доприносимо пуњењу будзета а многи раде за минималац

Name

условити

10.04.2022 12:15

власт у року од 10 дана ако се не помогне угроженим градјанима ,пензионерима борцима ,незапосленими тд једино улица до испуњење услова па нека се замисле ста им је паметније ,а док је мирно они никада неце посегнути за помоц градјанима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобана

10.04.2022 12:26

Јелена је баш упорна. Ја бих одустала послије другог покушаја да пробудим савјест и емпатију. Зато се и не бавим политиком а Јелена ће успијети са својим идејама. Има знање, енергију, хоће и жели да унесе промјене на боље. ПОДРЖИМО ЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

10.04.2022 12:57

Па морају куповати станове у Бањалуци. Коме ће их градити ако они остану без оваквих огромних прихода. Народ ту није битан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2022 13:42

Само кроз БиХ институције,, НАТО ,,ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малац

10.04.2022 14:23

Нек истрпит це ово народ до избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаћи

10.04.2022 15:16

Све речено је потпуна истина, само људима је замагљен поглед на дан избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

10.04.2022 17:54

Тко о цему уцитељица о констатацијама и оцјенама.

ОДГОВОРИТЕ