Дипломатија БиХ као раштимован оркестар

То што је амбасадор БиХ у Уједињеним нацијама Свен Алкалај, без сагласности Предсједништва БиХ, гласао за суспензију Русије из Савјета УН за људска права, још један је од примјера да бх. спољна политика функционише попут раштимованог оркестра. Сматрају то аналитичари, који притом додају да дипломатија БиХ, начином на који се води, квари наш углед на међународном плану.

Босна и Херцеговина 09.04.2022 | 07:40
Дипломатија БиХ као раштимован оркестар

"Прије бих рекла да имамо групу слободних стријелаца, него да постоји једна стратегија и конзистентност у спољној политици БиХ. То је веома лоше за наш међународни углед, јер се заправо шаље вани једна слика дјеловања једног раштимованог оркестра", истиче у изјави за "Независне новине" политичка аналитичарка Тања Топић.

Она наглашава да се врло тешко може говорити о томе да БиХ на међународној сцени има неку врсту угледа.

"Њен имиџ је изузетно нарушен управо због оваквих понашања која заправо само још више урушавају ионако лош међународни углед који земља има", рекла је Топићева.

Ријечи хвале о бх.дипломатији нема ни академик и политички аналитичар Славо Кукић, који истиче да, у вези с питањем спољне политике, ниже не можемо пасти.

"БиХ нема дипломатију. Милорад Додик има своју дипломатију, Бакир Изетбеговић своју и Драган Човић своју. Када БиХ буде имала дипломатију, а имаће је када буде имала државу, онда ће све што данас изгледа као нигдје на свијету, надам се, из коријена бити промијењено", рекао је Кукић за "Независне новине".

Наш саговорник не вјерује да нам у свијету може ишта додатно срозати углед који имамо.

"БиХ, по ономе како је њени први људи представљају у свијету, напросто није земља која се озбиљно доживљава. Према томе, ми и не можемо пасти ниже него што смо пали", оцијенио је Кукић.

Подсјетимо, Генерална скупштина УН изгласала је у четвртак суспензију Русије из Савјета УН за људска права. За иницијативу коју су предводиле САД, гласале су 93 земље, док су 24 земље гласале против, а 58 земаља је било уздржано.

Алкалај је гласао за суспензију Русије, иако се БиХ о овом питању није изјаснила, односно упркос непостојању одлуке Предсједништва БиХ.

"Предсједништво није заузело став о сједници Генералне скупштине УН о искључивању Русије из Савјета за људска права", рекао је у четвртак српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те додао да је неприхватљиво да без става Предсједништва било ко гласа у Скупштини Уједињених нација.

Да ће Алкалај ипак гласати, објавила је Бисера Турковић, министарка иностраних послова БиХ, на својој Фацебоок страници уочи гласања.

"БиХ ће на сједници Генералне скупштине Уједињених народа подржати иницијативу за суспензију Руске Федерације из Вијећа за људска права УН због кршења људских права у Украјини", поручила Турковићева, која је и замјеница предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Независне новине

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Славко К.

09.04.2022 06:21

Па засад барем у УН стојимо јако добро. Барем се не срамотимо и нисмо у друству Сј. Кореје и Сирије, иако Миле упире свим снагама да будемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2022 06:30

Ронхил се бори да дрзава не фукционисе да би могао несметано да пљацка.

Name

Ре

09.04.2022 06:33

Све државе имају једнога, а ми 3 међеда.

Name

Сабан

09.04.2022 07:02

Требали су га питат бас ме занима ста би предлозио 100% би и он за гласо ал неби онда мого просипат маглу народу све је то договорено с бакетом ми цемо гласат ко фол без твог одобрења па се ти буни а ми цемо овамо и у недоглед боли њих за народом за БиХ за русијом они бригају само како имовину украдену сацуват

Name

Ре Сабан

09.04.2022 09:37

Слазем се. Бас тако. А БиХ на медјународној сцени нема никакав углад, гледју на њу као на корумпирану земљу слуцај

Name

Фика

09.04.2022 06:32

И није погријешио јер у БиХ увијек неко нешто кочи да се не додје ни до какве нормалне одлуке осим ако се ради о пљачки државе и народа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.за ре

09.04.2022 08:38

То је увреда за Медвједе,да се са њима пореди та 3 ројка.нека извину медвједи.

Name

Лани

09.04.2022 06:41

Па како да има спољну конзинстентност, када нема унитрасњу. Босна разапета измедју три лоповске стране, гдје свако вуце на своју, добро икако и постоји. Не бојте се, неце се она распасти, вец цете се сви тако заједно патити, док вас узимају као папке. Народ који се продаје за 30€ није боље ни заслузио. Какав народ, таква и власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

09.04.2022 06:47

Додик као гласа и потписе и буде против и буни се кад треба да се спроведе несто. Њему највисе требају вакве тензије јер би се у супротном народ дигао против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

09.04.2022 07:17

Алкалај је битан у УН ко превод у порницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2022 09:04

Ако је тако, сто онда пјените кад гласа против окупатора и агресора?

Name

Митар

09.04.2022 07:18

А треба мозда аплаудиратинза русе сто раде ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

09.04.2022 07:58

Све је то нас кабадахија крив!Уцјењеним ликом они баратају како хоце!Ово се Младену Иваницу никад неби могло догодити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРАГИКА

09.04.2022 07:59

БиХ ДИПЛОМАТИЈА,НИКАДА НИЈЕ НИ ИМАЛА УГЛЕД,А С ОБЗИРОМ КО ЈЕ ВОДИ,И НЕ ТРЕБА ДА НАС ЧУДИ.СРАМОТНО ЈЕ ДА БИЛО КО ГЛАСА ПО СВОЈОЈ ЖЕЉИ БЕЗ САГЛАСНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ. АЛИ,КАКО СТОЈЕ СТВАРИ ИЗМЕЂУ 3 АКТЕРА,ТЕШКО ДА БИ И ТУ БИЛО ДОГОВОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2022 09:46

Али су БиХ функционери пуни себе, понасају се јако бахато, а медјународни утицај и углед никакав. Па када цемо закљуцити да ови сто владају у БиХ нису доприњели да зивот у БиХ буде бољи и да зато треба да иду. Они оцигледно нису способни да воде БиХ и ријеше било који проблем или направе конструктиван договор. Па засто их омда трпимо и издрзавамо? Ста це нам такви у власти?