Двије Путинове ћерке на ЕУ листи санкционисаних

Међу санкционисанима нашле су се две ћерке Владимира Путина, Олег Дерипаска, један од најутицајних руских ологарха, као и једна од највећих руских банака, ВТБ, објављено је у Службеном гласнику ЕУ.

Свијет 08.04.2022 | 22:05
Двије Путинове ћерке на ЕУ листи санкционисаних

 Савет ЕУ одлучио је данас да у оквиру петог пакета санкција уведе мере против још 217 појединаца и 18 субјеката, а као одговор на "неоправдану ничим изазвану" руску војну агресију на Украјину и друге акције које подривају или угрожавају територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине.

Међу санкционисанима нашле су се две ћерке Владимира Путина, Олег Дерипаска, један од најутицајних руских ологарха, као и једна од највећих руских банака, ВТБ, објављено је у Службеном гласнику ЕУ.

”Циљамо Кремљ, политичке и економске елите које подржавају Путинов рат у Украјини.Циљ наших санкција је да зауставимо безобзирно, нехумано и агресивно понашање руских трупа и јасно ставимо до знања доносиоцима одлука у Кремљу да је њихов незаконита агресија има велику цену“, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ.

Међу 217 наведених појединаца налазе се високи званичници Кремља, олигарси Моше Кантор, Борис Ротенберг и Олег Дерипаска, као и други истакнути пословни људи укључени у кључне економске секторе попут енергетике, финансија, медија, одбране и индустрије оружја и заговорници дезинформација и манипулације информацијама.

На списку су и чланови породица већ санкционисаних лица, с обзиром на то да имају користи од режима или да би се спречило заобилажење санкција ЕУ.

Ове мере укључују Марију Владимировну Воронцову и Екатерину Владимировну Тихонову, ћерке руског председника Владимира Путина.

Министри и чланови „Народног већа“ „Доњецке Народне Републике“ и „Луганске Народне Републике“ такође су на ”црној ЕУ листи”.

Међу 18 субјеката под санкцијама су четири велике руске банке Банк Откритие, Новикомбанк, Совцомбанк и ВТБ, као и компаније које се баве траснпортом и војноодбрамбеном индустријом.

Све заједно, рестриктивне мере ЕУ сада се примењују на укупно 1091 појединца и 80 ентитета, а санкционисани подлежу замрзавању имовине, забрани финансирања од стране ЕУ и забрани уласка или транзита преко територија ЕУ.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реља Бајиц

08.04.2022 20:11

Све је ово у складу са тековинама "западне цивилизације".

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

09.04.2022 06:22

па нек није на тековинама руске па друге ције год да буду

Name

Дзоо

09.04.2022 07:22

Засто те зене не зиве у Русији и сва деца Руских лопова на власти зиве у мрској ЕУ и цх засто?

Name

За босанко

09.04.2022 08:56

Цијели свијет има своју олигархију. Зар мислис да запад нема богатасе Има ли босна своје богатасе Гдје крију своје богатство него у еу. Сто знаци да је еу само легло богатаса.

Name

Деда

09.04.2022 07:49

Колико су ове санкције погодиле Путина, да ће одма зауставити специјалну операцију. Хахахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ