Западни удар на Србију, могућ из више углова

Пред Србијом су додатни и велики притисци због рата у Украјини и односа према Русији, а досадашњи потези и политика председника Александра Вучића дају добре шансе да се штета сведе на најмању, оценили су за Косово онлајн бивши министар и дипломата Владислав Јовановић и директор института ИФИМЕС Зијад Бећировић.

Србија 08.04.2022 | 17:09
Западни удар на Србију, могућ из више углова

Дипломата и некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић каже да је Србија предмет интересовања и притиска са Запада још од краја постојања бивше Југославије и да тај геополитички интерес није престао да постоји, већ се само врши у другим формама, а фокусиран је, пре свега, на питање Косова и на стање у БиХ, конкретно на савладавање амбиција Републике Српске да се користи свим правима по Дејтонском споразуму.

Наводећи да је Запад био активан у поништавању Југославије са мапе Европе, и у контролисању и вођењу оружаних сукоба од Словеније до Косова, Јовановић каже да рат у Украјини, због неизвесности докле ће трајати и шта ће још да се повеже са тим ратом, отвара један дужи простор за разне врсте притисака на Србију који могу бити унутрашње и спољне природе.

Јовановић: Стари притисци у новом паковању

"Неки од тих притисака су мање више познати, јер су покушавани већ више година. Али, могу да се појаве и нови у вези са садашњим тоталним економским ратом који Запад води против Русије. Амбиција је да се у тај рат, непосредно или посредно, ангажују и друге земље, пре свега оне у Европи које су још остале по страни, што се тиче увођења санкција Русији. Уколико је то и колико год је то могуће у датим реалним околностима", каже Јовановић за Косово онлајн.

Он сматра да је Србија својом политиком независности и војне неутралности и еластичним и довољно заштитничким ставовима, које је до сада заузимала у вези са украјинском кризом, остала по страни, обезбедила одређени морални и политички престиж у очима неких европских, а још више ваневропских земаља.

"Али, то боде очи западним стратезима који не воле да виде ниједно острво или острвце у Европи, које послушно не следи њихову политику према Русији. Они би волели што скорије да виде Србију постројену према Западу, ако не одмах, онда у релативно скоријем времену, етапно се прилагођавајући стратегији и циљевима Запада. То су жеље и циљеви. Друго је питање да ли су и колико оствариви. Србија је до сада показала да има посвећеност, довољну виталност и разрађену политичку способност да се носи и релативно успешно супротставља таквим притисцима", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, у прилог Србији највише иде то што Запад зна да би сваки прекомерни притисак могао да буде контрапродуктиван.

И то, додаје Јовановић, Србији даје један мали, али довољан маневарски простор да се и даље бори и релативно успешно избори против таквих притисака.

"Други потези који могу Србији бочно да се задају, а не само директно из Брисела и Вашингтона, у вези са економским санкцијама Русији је заоштравање позиције Запада према Републици Српској и појачавање војног присуства НАТО у БиХ. Ту може да се произведе нека практична адаптација Дејтонског споразума на садашње актуелне потребе Запада у БиХ. То би положај Србије према БиХ учинило посебно осетљивим јер би највећа жртва појачавања западног притиска у БиХ била суштина аутономије Републике Српске и бацање изазова Србији како да се према томе постави", сматра Јовановић.

Према његовим речима, други, веома осетљив ударац би већ традиционално дошао са Косова. 

"Из наше јужне покрајине која је сада под влашћу НАТО, иако под формалним протекторатом УН. Приштинска влада диригована од Запада непрекидно изазива Србију и провоцира је, како би је натерала на крајњи уступак који Запад од Србије очекује, а то је да коначно дигне руке од своје јужне покрајине како би била поштеђена. То су извори могућих притисака, претњи и изнудица које би Запад у наредном периоду, краћем или дужем, био спреман да изведе ради избацивање Србије из равнотеже и натеривања на суштинске уступке", упозорава Јовановић.

По његовим речима, сада се убрзава темпо, нарочито у БиХ, под изговором опасности које наводно долазе од трајања кризе.

"Али ту је и права темпирана бомба која би могла да буде најјаче средство, а то је независност Косова и уцењивање Србије да то прихвати у замену за поштеду од тежих последица које би могле настати", закључио је Јовановић.

Бећировић: Рационалан приступ Вучића

Директор Међународног института ИФИМЕС из Љубљане Зијад Бећировић изјавио је поводом притисака на Србију, да је Србија стављена пред тешке одлуке, али да је председник Србије Александар Вучић, захваљујући познавању међународних односа и пријатељским односима са актерима међународне политичке сцене, успео да детектује опасности и претње које стоје пред Србијом.

Он је за Косово онлајн рекао да је уверен да ће Вучић успети да пронеђе оптимално решење у постојећој и новим ситуацијама јер је, како каже, најважније сачувати државу и све постигнуто.

На питање како би ти притисци и новонастала ситуација могли да се одразе на односе у региону, Бећировић каже да је најважније да не дође до погоршања тих односа, а да томе увелико доприноси иницијатива "Отворени Балкан", преко које је направљен историјски искорак ка приближавања Срба и Албанаца.

"У погледу Косова председник Вучић је променио парадигму од пре 10 година, када се Србија није ништа питала када је у питању Косово. Сада је фокусу парадигма ’не могу они добити све, а ми ништа’, што представља нови квалитативни помак", рекао је Бећировић.

Он је додао и да је Вучић успоставио и одличне односе са бошњачком заједницом у Србији, пре свега у Санџаку, као и да би тај модел могао да се пренесе на Бошњаке у БИХ.

Бећировић истиче да кључни међународни фактори сматрају, да је важно да у постојећој консталацији односа Србија задржи војну неутралност, због стабилности и мира у самој Србији, али и региону.

"Србија политички није неутрална, јер се налази на европском путу. Тог курса се Србија држи и добила је похвале од кључних међународних актера. У овом тренутку потези које вуче председник Вучић гарантују да ће Србија проћи са што мање штете, чак мислим да може и ојачати своју позицију. Очито би неки у Србији хтели, да се политика води емоцијама, овде је важно имати прагматичан и рационалан приступ, у којем је Србија увек на првом месту и њени државни интереси“, рекао је Бећировић.

Када се ради о односима Србије и Русије, након што је Србија гласала за суспензију Русије из Савета за људска права УН Бећировић сматра да Русија схвата позицију Србије, јер "пријатељ треба да разуме пријатеља у свим ситуацијама".

"Председник Вучић води се првенствено интересима Србије и верујем, да је спреман све учинити да сачува Србији мир, стабилност, просперитет и повољну међународну позицију. Србија се налази у досада невиђеном успону на свим пољима и нико нема право да то угрози", рекао је Бећировић.

(Косово онлине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Непред

08.04.2022 15:25

Сам храбро у напад. Предајемо се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самоо

08.04.2022 17:33

Немојте прљави капитал да дирате од Београда на води па даљее пуна Србија прљавог капиталааааа корумираних политицара и прљавих тајкуна новопецених богатаса из рата изниклих е то да се застити и поријекло прљавог новца да се не трази!!!! И све онда пролазии!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2022 18:04

Како мислиш "прљави капитал", то је Арапски новац зарађен продајом нафте и плина, све чисто ко суза ! То што код Арапа нема демократије и што се не поштују људска права, никога не занима, иначе да нешто није у реду, УСА и НАТО би интервенисали !

Name

бл

08.04.2022 17:39

Немојте нас висе замајавати као да је битна Србија прицате глупости а ови актери власти све би урадили само да остану на власти а толико су се увукли у гуз..у медјународним актерима да им само ноге вире,и бице на власти све док их подобно буду слусали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау

08.04.2022 19:32

Открили лице

Name

Дрекавац!!

08.04.2022 19:01

Не смије се заборавити чињеница да су сви ратови имали у позадини економски интерес, па тако и овај у Украјини,а везан је за чињеницу којом је потреба за Литијем,којег у овој земљи има највише у свијету,друга је Србија, а с тим у вези је и намјера преласка запада на електро аутомобиле,да не говоримо о мобилној телефонији и осталим уређајима на батерије....тако да немојмо искључити притисак на Србију,коначно није случајно ни бомбардирана '99.....а да не причамо о рудном богатству на Косову.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још

09.04.2022 16:57

Ово је рат за енергију, погледајте потражњу Угља из БиХ....јер је Русија опскрбљивала Европу,због великог броја Термоелектрана...народи су само "покриће" за пљачку,ужасе и политичко насиље....

Name

На жалост

09.04.2022 12:52

Ово је рат против православља и то Србија мора да схвати и све и један православац ,после су на реду удари на муслимане то је стратегија запада Папе и католичанства .

ОДГОВОРИТЕ